Кіста яєчника: що робити?

У попередньому дописі "SOS: кіста яєчника!" ми розбирали види кіст яєчників, як вони виникають і якими симптомами дають про себе знати. Сьогодні наша увага буде спрямована на методи діагностики, лікування, ускладнення та їх профілактику. У квадратних дужках є активні посилання на наукові дослідження.

ультразвукова діагностика
Ультразвукове дослідження
Діагностика.
Діагностика кісти яєчника ґрунтується на симптомах, результатах огляду та ультразвукового дослідження. Після першого УЗД точно відрізнити функціональну кісту від патологічної іноді дуже складно. Через 1-2 місяці функціональна кіста пройде сама або зменшиться, а патологічна залишиться. Так їх і відрізняють. Якщо виявлена все-таки патологічна кіста, то вкрай важливо визначити, чи є ймовірність того, що вона злоякісна. В окремих випадках проводять КТ або МРТ.

International Ovarian Tumour Analysis group (IOTA) - міжнародна група аналізу пухлин яєчників розробила "Прості правила" для прогнозування доброякісних і злоякісних пухлин яєчників по УЗД. Вони розрізняють 5 ознак доброякісності (В ознаки-зелені) і 5 ознак злоякісності (М ознаки-червоні). Ви їх бачите на малюнку. Насправді, ці правила не такі вже і прості. Я їх тут навела для того, щоб ви розуміли, скільки параметрів доводиться враховувати лікарю УЗД під час діагностики. І все одно вона не є стовідсотковою.

ознаки доброякісності і злоякісності пухлин яєчників
Ознаки доброякісності (В) та злоякісності (М) пухлин яєчників по УЗД
Адаптовано з iotagroup.org


Аналіз крові на онкомаркери (СА-125, НЕ 4, індекс ROMA) призначається тоді, коли виявлена патологічна кіста, для оцінки ризику її злоякісності. Але ці показники можуть підвищуватися не тільки у разі злоякісних кіст яєчників, а й при ендометріозі та під час вагітності. В той же час, не всі злоякісні пухлини яєчників призведуть до підвищення онкомаркерів. Отже, цей аналіз використовується як додаткова інформація. Для більш точного підрахунку ризику раку яєчників існує калькулятор, в який вносять показники УЗД, вік пацієнтки та рівень СА-125.

У випадку виявлення ознак, підозрілих на злоякісні або передракові, пацієнтку обов'язково спрямовують на консультацію до онкогінеколога. Це не означає, що діагностовано рак яєчників, але тактику лікування в такій ситуації буде вирішувати консиліум. В будь-якому разі, остаточний діагноз можна встановити тільки після гістологічного дослідження видаленої кісти під мікроскопом.

Лікування.
Лікування кісти яєчника залежить від симптомів, віку, розмірів і внутрішньої структури кісти по УЗД.

Спостереження можливе, якщо кіста невеликих розмірів (3-5 см), не супроводжується вираженими симптомами, не має всередині розростань по УЗД та пацієнтка репродуктивного віку. У таких випадках дуже велика ймовірність, що кіста функціональна і ми нічим не ризикуємо. Через 1-2 місяці повторно проводять УЗД, щоб упевнитися, що функціональна кіста пройшла чи принаймні суттєво зменшилася.

Знеболюючі препарати призначаються у разі спостереження за наявності незначного або помірного болю.

Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) використовують для профілактики функціональних кіст, якщо вони повторюються. Механізм їх дії полягає у тимчасовому блокуванні росту фолікулів. До речі, науковими дослідженнями [12] доведено, що прийом КОК зменшує ризик раку яєчників завдяки пригніченню овуляції.

Хірургічне лікування рекомендується, якщо кіста великих розмірів або збільшується, супроводжується вираженими симптомами, не проходить самостійно протягом 2-3 місяців. Після настання менопаузи ризик передракових і злоякісних кіст збільшується, тому в цьому віковому періоді проводять переважно хірургічне лікування. Оперативне втручання може проводитися шляхом лапароскопії (малоінвазивна операція без розрізу) або лапаротомії (звичайна операція). Під час хірургічного втручання може видалятися тільки кіста (цистектомія), частина яєчника з кістою (резекція яєчника), весь яєчник (оофоректомія) або яєчник разом з матковою трубою (аднексектомія).

Лікування ендометріоми часто стає серйозною дилемою. Медикаментозне лікування без операції зазвичай не дає ефекту. Ендометріома, як і інші форми ендометріозу, може бути причиною неплідності. Хірургічне видалення будь-яких кіст яєчників зменшує оваріальний резерв (запас яйцеклітин). От і виходить, що для лікування неплідності треба видалити ендометріому, а після операції може критично зменшитися оваріальний резерв і вагітність вже не настане через відсутність яйцеклітин. Якщо пацієнтка не планує вагітність, то для профілактики нових ендометріом після операції рекомендується приймати КОК або гестагени.

Склеротерапія - сучасний метод лікування ендометріоми без операції [3]. Він полягає у проколі кісти під контролем УЗД, видаленні рідини, що міститься всередині та введенні у кісту спеціального розчину, який спричиняє злипання стінок кісти. Таку процедуру рекомендують у разі симптомних ендометріом жінкам, які планують вагітність, особливо якщо це рецидив після операції. Склеротерапія дозволяє зберегти запас яйцеклітин. Це дуже важливо для пацієнток, у яких він уже зменшений. Склеротерапія - не панацея, вона не є першою лінією лікування ендометріоми.

Ускладнення кісти яєчника.
  • Перекрут кісти - ніжка кісти яєчника, яка містить кровоносні судини, може перекрутитися. Це порушує кровопостачання кісти і викликає сильний раптовий біль внизу живота. В таких випадках може загинути частина або весь яєчник. Перекручуються частіше великі кісти, цьому сприяють різкі рухи. Необхідна екстрена операція. 
  • Розрив кісти - якщо кіста лопнула, пацієнтка відчуває раптовий сильний біль в нижній частині живота. Це ускладнення часто супроводжується внутрішньочеревною кровотечею внаслідок пошкодження судин під час розриву. Це може спричинити шок.
Обидва ускладнення супроводжуються раптовим сильним болем внизу живота, нудотою, блювотою, запамороченням, серцебиттям. Якщо з'являються такі симптоми, треба негайно викликати швидку. Це небезпечна для життя ситуація. Після госпіталізації одразу проводять огляд, УЗД і пункцію черевної порожнини через заднє склепіння піхви (кульдоцентез). Якщо під час пункції отримують кров, то проводять екстрену операцію для зупинки кровотечі.

Профілактика.
Запитання: як запобігти утворенню кісти яєчника? Патологічної - ніяк. Функціональної - приймати КОК. Проте, часто можна запобігти ускладненням кісти. Розрив кісти яєчника найчастіше відбувається під час сексу або фізичних навантажень. Чим більше розмір кісти, тим більше ймовірність її розриву. Отже, якщо у вас виявили таку проблему, рекомендується утримуватись від фізичних навантажень і активного сексу до контрольного УЗД. А ще важливо один раз на рік проходити профогляд у гінеколога, під час якого можна діагностувати безсимптомну кісту яєчника.

Висновки читати обов'язково!
  • Дуже часто необґрунтовано видаляють неускладнені функціональні кісти яєчників, не дочекавшись повторного УЗД. Будь-які хірургічні втручання на яєчниках зменшують запас яйцеклітин. Це призводить до передчасної менопаузи, навіть у молодому віці.
  • Основна проблема діагностики патологічних кіст яєчників - це відрізнити доброякісну кісту від злоякісної. Ви вже розумієте, чому.
  • Якщо у вас болить низ живота, не чекайте до вечора п'ятниці, а одразу звертайтесь до лікаря.
  • Якщо ви відчули раптовий сильний біль внизу живота або біль був раніше, а тепер посилюється, з'являється нудота, блювота, запаморочення, серцебиття, негайно викликайте швидку.

Коментарі