Що потрібно усвідомлювати, відкладаючи материнство

Сьогоднішній допис буде з категорії "крик душі". У роботі акушера-гінеколога є декілька кричущих проблем, на котрі жінки звертають увагу здебільшого тільки тоді, коли ситуацію вже не можна врятувати. Найвідоміші з них - це небажана вагітність, неплідність, рак, ВІЛ.  Ви навіть не уявляєте, скільки пролито сліз через усе це. З вирішенням таких проблем я постійно стикаюсь у своїй практиці, тому вони не дають мені спокою і змушують звертатися до вас через цей блог. Зараз пропоную зупинитись на такому явищі як вагітність після 40 років.

Автор фото Katrin Schaak flickr.com
Успішна вагітність у віці 40+. Де правда, а де брехня?
Обговорення у ЗМІ вагітних знаменитостей, котрим вже давно за 40, стало останнім часом надто активним і популярним. Успішне народження дітей в таких випадках створює ілюзію простоти і легкості в досягненні бажаного результату. І тут дуже важливо усвідомлювати, що ніхто і ніколи не розповість по телебаченню через що насправді довелось пройти заради маленького і довгоочікуваного дива. Поза кадром лишаються нескінченні обстеження і процедури та використання таких сучасних (і доволі витратних) технологій як екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ), вагітність за допомогою донорських яйцеклітин, сурогатне материнство. Така удавана легкість стала причиною формування суспільної думки про те, що у 21-му столітті з народженням дітей можна не поспішати - медицина все вирішить. Але насправді не все так просто...

Жіноча фертильність і оваріальний резерв
Декілька фактів про жіночий організм допоможуть зрозуміти суть проблеми. Дівчинка народжується з певною кількістю яйцеклітин в яєчниках. Цей запас яйцеклітин має назву оваріальний (яєчниковий) резерв, він закладається генетично і поступово витрачається протягом життя. Прикро те, що уповільнити цей процес ніяк не можна, а от прискорити цілком можливо. Яйцеклітини, на відміну від сперматозоїдів, не оновлюються, а їх кількість постійно зменшується. Чим більше оваріальний резерв, тим довше жінка буде фертильною (здатною до зачаття та народження дитини) і тим пізніше у неї настане менопауза. Цікаво, що наперед невідомо, який у кого оваріальний резерв.

Що зменшує оваріальний резерв?
Існує кілька причин, через які втрата яйцеклітин може прискорюватись - це паління, операції на яєчниках, хіміотерапія, опромінення, генетична схильність. Через те, що яйцеклітини не оновлюються, наслідки впливу всіх шкідливих чинників з віком тільки накопичуються. Отже, якщо ви пообіцяли собі кинути палити перед вагітністю, то це, звичайно, дуже добре, але зміни (мутації) у ваших статевих клітинках або їх загибель під дією нікотину могли вже статися. Проте, позбутися шкідливих звичок ніколи не пізно! Адже будь-які токсичні речовини можуть негативно впливати ще й на процес запліднення та розвиток ембріона, викликаючи викидні або аномалії та хвороби у дитини. Трохи відхиляюся від теми, але паління - це окремий "крик душі".

Реально оцінюйте шанси
Фертильність жінки починає знижуватись вже після 30 років, а після 40 - цей процес значно пришвидшується. Ймовірність завагітніти природнім шляхом протягом місяця у 30-літньої жінки складає близько 20%. У 40 років цей шанс знижується до 5%, а у 45 - до 1%. Отже, залізний аргумент про те, що ваша подруга (знайома, сусідка) народила у 45 і у вас теж все вийде, спрацьовує саме з такою частотою. Але ж нам на допомогу може прийти екстракорпоральне запліднення. Так, допоміжні репродуктивні технології можуть збільшити шанси настання вагітності приблизно вдвічі. Та ефективність ЕКЗ буде зменшуватись з віком з такою ж закономірністю, як при зачатті природнім шляхом. І якщо власні яйцеклітини вже вичерпані, то ЕКЗ можна буде здійснити тільки з донорськими, тобто чужими. На цьому місці я вас хочу запитати: це дійсно те, чого ви хотіли і про що мріяли? Думаю, що не зовсім.

Треба зазначити, що з часом знижується не тільки кількість, а й якість яйцеклітин. Це пов'язано з накопиченням шкідливих впливів на організм з боку зовнішнього середовища, перенесених хвороб, способу життя. Крім того, у "дорослих" вагітних збільшується відсоток хронічних захворювань та ускладнень самої вагітності, зокрема викиднів.

Як дізнатися про свої шанси?
Нині оптимальним віком для народження первістка вважається 20-35 років. Наше життя занадто непередбачувана річ. Успішна кар'єра, матеріальна незалежність, надійний партнер і батько дитини, психологічна готовність - це далеко не всі причини, через які відкладається вагітність і які так важко спланувати. Отже, якщо ви відчуваєте, що 35-літня межа непомітно наближається, то треба діяти. У сучасної медицини є методи, за допомогою яких можна трошки зазирнути у майбутнє. Існують діагностичні тести, які дозволяють більш-менш об'єктивно оцінити оваріальний резерв і передбачити фертильність жінки на найближчий час. Одним з найдостовірніших серед цих тестів є визначення в крові антимюллерова гормону. І пам'ятайте, що наявність менструацій не завжди свідчить про фертильність, а їх відсудність - про менопаузу. Тому на місячні не раджу покладатися в таких випадках.

Основні ризики пізнього материнства
Ризик № 1. Проблеми з зачаттям та виношуванням вагітності.
Ризик № 2. Проблеми з власним здоров'ям.
Ризик № 3. Підвищена ймовірність народження дітей з вродженими вадами розвитку.
Ризик № 4. Більше відсоток ускладнень під час пологів.
Як зменшити ризики?
Ризик № 1. Від чого залежить процес зачаття та виношування вагітності? Двома реченнями й не напишеш. Те, що вік впливає на фертильність більше, ніж ви думали, це вже зрозуміло. Крім того, не можна недооцінювати негативний вплив гінекологічних захворювань, таких як запальні процеси, гормональні розлади, ендометріоз та ін. Токсичні речовини (нікотин, алкоголь, пестициди та ін.), стреси, зайва вага теж знижують фертильність. І, звісно, вона залежить від того, що у ваших в генах. Ось перелік того, на що ми можемо впливати:
  • позбавитися шкідливих звичок;
  • запобігати статевим інфекціям і своєчасно лікувати запальні процеси;
  • користуватися надійною контрацепцією замість абортів;
  • лікувати гінекологічні захворювання не тоді, коли треба завагітніти, а одразу після їх виявлення;
  • слідкувати за харчуванням - це означає, що організм повинен отримувати всі корисні речовини, продукти повинні бути натуральними, а вага - у адекватних межах;
  • управляти стресами - це дуже важлива здатність, намагайтесь нею оволодіти.
Ризик № 2. Чим більше вік жінки, тим більше ймовірність появи будь-яких захворювань або прогресування тих, які вже були. Для зменшення цього ризику необхідно один раз на рік відвідувати терапевта і стоматолога, робити загальний аналіз крові та сечі, перевіряти вміст глюкози в крові та артеріальний тиск. За наявності певних хронічних захворювань безперечно їх треба лікувати, а перед плануванням вагітності тим більше. Обстеження перед вагітністю дозволяє виявити хвороби з прихованим перебігом, про які ви не знали, і завчасно провести їх терапію.

Ризик № 3. Статистика свідчить, що для 40-літньої жінки ймовірність народження дитини з хворобою Дауна у 9 разів більше, ніж для 30-літньої і складає приблизно 1%. У 45 років цей ризик сягає 3%. І хоча ризик на перший погляд невеликий, проте ніхто не хотів би потрапити в це число. Які наші дії?
На етапі підготовки до вагітності (2-3 місяці) відмовитись від куріння та алкоголю, уникати дії шкідливих факторів (хімічних і фізичних), приймати фолієву кислоту 400 мкг на день. Ці поради стосуються не тільки майбутньої мами, а й майбутнього тата.
Під час вагітності використовуємо можливості пренатальної (допологової) діагностики для виявлення жінок з підвищеним ризиком народження дітей з вадами розвитку. Це УЗД і аналіз крові на маркери хромосомних аномалій та вроджених вад - прості і безпечні обстеження, які виконують у чітко визначені терміни вагітності. Тим вагітним, у яких виявлено підвищений ризик такої патології, проводять поглиблене обстеження для вирішення питання щодо подальшої тактики.

Ризик № 4. Серед ускладнень під час пологів найчастіше спостерігаються слабкість пологової діяльності, передчасні пологи, порушення стану дитини, розриви, часто доводиться вдаватися до кесаревого розтину. Для профілактики цих проблем як ніколи стають важливими активний спосіб життя, фізичні вправи, спеціальна гімнастика, особливо для м'язів промежини. Необхідною умовою для успішного перебігу пологів може стати присутність близької людини - чоловіка, мами, сестри. Ця людина буде не тільки надавати вам емоційну підтримку, а й робити масаж, застосовувати заходи, спрямовані на зменшення больової чутливості. Партнерські пологи практикуються у більшості пологових будинків України. Дуже корисно отримати теоретичні і практичні навички на заняттях з підготовки до пологів у жіночій консультації. Ця інформація необхідна для правильного розуміння процесів, що відбуваються, крім того, сприяє формуванню позитивного настрою.

Переваги пізнього материнства
Незважаючи на велику кількість потенційних ризиків, більшість жінок, що зважилися на пізні пологи, народжує здорових дітей. Завдяки розвитку сучасної медицини, народжувати після 35-40 років стало менш ризиковано, ніж 20 років тому. Пізня вагітність майже завжди є запланованою, а значить бажаною. Дитина в такій ситуації більше оточена турботою і ласкою. Пізні діти частіше бувають талановитими і успішними. Психологи вважають, що зрілі батьки більше приділяють увагу розвитку здібностей дитини. Доросла мама більш дисциплінована, уважніше прислуховується до порад лікаря. Є думка, що пізня вагітність зменшує ризик інсульту, остеопорозу, інфекцій сечостатевих шляхів, раку ендометрію, крім того, у таких випадках може сповільнюватись процес старіння і навіть збільшуватись тривалість життя. Жінка, яка вирішила стати мамою після 40 років, безсумнівно, гідна відчути щастя материнської любові і гордість за свою дитину.

Тепер я маю надію, що зваживши всі "за" і "проти", кожна з вас може усвідомлено вирішити, чи варто зволікати з таким важливим питанням як народження дитини.

Коментарі

  1. Дякую за статтю! Дійсно, тема дуже важлива і актуальна в наш час. Здається, раніше (років 20 тому) було менше мам "за 40". Змінюються часи, умови та спосіб життя... Але, дійсно, що може бути прекрасніше щасливого, усвідомленого батьківства? ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У житті, як і в медицині, завжди доводиться вирішувати дилеми. На жаль, не існує універсального і одночасно найкращого рішення для всіх. Ця стаття була покликана допомогти жінкам зробити правильний вибір. Дякую за відгук:)

      Видалити
  2. Дякую за статтю! Дуже актуально, легко читається, душевно написано! Ви дуже хороша Людина і Професіонал своєї справи! Дякую Вам за все!💞

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар