SOS: кіста яєчника!

Вітаю усіх своїх читачів! Давно у блозі не було дописів. А тепер у мене два приводи для нової статті: сьогодні сім (!) років блогу плюс є актуальна тема, яка завжди цікавила моїх пацієнток. Часто чую на прийомі: "Місяць тому була у гінеколога, робила УЗД і все було ок. А тепер кіста яєчника. Як вона могла так швидко з'явитися?" Або: "Одній знайомій з кістою робили операцію, а іншій сказали, що вона сама пройде. Як таке може бути?" Ще: "А полікістоз яєчників - це коли декілька кіст в одному яєчнику?" І це не повний перелік запитань. Ви, напевно, вже зрозуміли, що кісти яєчників бувають різні. Будемо розбиратися разом, коли треба бити на сполох, а коли можна не хвилюватися.

кіста яєчника
Кіста яєчника - це мішечок, заповнений рідиною, який утворюється на зовнішній або внутрішній поверхні яєчника. Найчастіше вона виникає у репродуктивному віці, коли відбувається активний процес визрівання яйцеклітин. Проте, ця патологія може зустрічатися в усіх вікових періодах. Хороша новина полягає в тому, що переважна більшість кіст яєчників безпечні. Але іноді вони бувають причиною дуже серйозних проблем.

Види кіст яєчників.
Існують два основних види кіст яєчників: функціональні та патологічні.

Функціональні кісти є найпоширенішими. Їх об'єднує здатність самостійно проходити протягом 1-3 місяців.  Вони виникають внаслідок функціонування яєчника і бувають фолікулярні та лютеїнові. Отже, після менопаузи функціональні кісти не зустрічаються.

Фолікулярна кіста яєчника утворюється в процесі росту фолікула з яйцеклітиною. Фолікул - це бульбашка, де живе і росте яйцеклітина. Зазвичай під час овуляції відбувається розрив фолікула і вихід яйцеклітини. Іноді фолікул не розривається, а продовжує рости і всередині його накопичується рідина. Так виникає фолікулярна кіста яєчника.

як працює яєчник
Як працює яєчник
Адаптовано з britannica.com
Лютеїнова кіста яєчника (кіста жовтого тіла) утворюється після овуляції на місці розриву фолікула. Такі кісти часто бувають болючими.
Виходить, що функціональна кіста може з'явитися у будь-якої жінки протягом одного менструального циклу і протягом наступного циклу пройти сама. Так стається, тому що ріст яйцеклітини і овуляція у жінок репродуктивного віку відбуваються практично кожний цикл. Тож, ситуація, коли місяць тому кісти не було, а зараз вона є, цілком реальна.

Патологічні кісти яєчників:
  1. Дермоїдна кіста (тератома)
  2. Цистаденома
  3. Ендометріома (ендометріоїдна кіста)
  4. Параоваріальна кіста
  5. Злоякісна кіста (рак яєчників).
Патологічні кісти яєчників можуть всередині містити не тільки рідину, а й розростання тканин різного походження. Такі кісти, на відміну від функціональних, самі не проходять. Вони можуть бути доброякісними, передраковими чи злоякісними.

кіста яєчника
Кіста яєчника
Адаптовано з medicalnewstoday.com
Причини.
Безпосередні причини патологічної кісти яєчника визначити дуже складно. Але відомі фактори ризику, які сприяють виникненню таких кіст. До них належать гормональні розлади, які порушують процес овуляції, ендометріоз, через який з'являються ендометріоми, а також запальні процеси, генетична схильність.

Полікістозні яєчники: часто вважають, що це декілька кіст в одному чи в обох яєчниках. Проте, це окрема проблема, яка до кісти яєчника не має ніякого відношення. Сутність синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ) полягає у неправильному рості фолікулів, коли вони не досягають достатньої зрілості.  В результаті овуляція не відбувається. Кожний цикл ростуть нові фолікули, з часом їх стає надто багато, яєчники збільшуються. СПКЯ - тема не для одного допису, про цей синдром обов'язково напишу.

Симптоми кісти яєчника.
  1. Порушення менструального циклу.
  2. Біль внизу живота - це може бути постійний або періодичний біль, який іноді поширюється на поперек.
  3. Біль під час статевих контактів.
  4. Болючі менструації.
  5. Проблеми с кишківником: біль під час дефекації, відчуття тиску.
  6. Проблеми з животом: здуття, важкість, збільшення об'єму живота.
  7. Проблеми з сечовипусканням: відчуття неповного спорожнення сечового міхура, часте сечовипускання.
Якщо раптом ви відчуєте перелічені симптоми, обов'язково звертайтесь до лікаря! Не чекайте, що вони пройдуть самі. Чому це так важливо, читайте у наступному дописі.
Обіцяю, це буде дуже скоро :)

Є запитання, на які ви хотіли б отримати відповіді? Пишіть у коментарях. Я на зв'язку.

Схожі дописи:

Коментарі