Дисплазія шийки матки: лікування

Сьогоднішній пост містить переважно відповіді на ті запитання, які задають мої пацієнтки під час консультацій з приводу дисплазії. На порядку денному:
  • розшифровка результатів обстежень,
  • принципи і методи лікування,
  • профілактика дисплазії. 
Щоб бути у темі, з попередньої публікації Дисплазія шийки матки: в чому небезпека? можна дізнатися про сутність, причини і діагностику цього захворювання. Як це часто трапляється в медицині, існує декілька класифікацій дисплазії. Прошу не хвилюватися, ніяких нудних трактатів не буде. Всі класифікації мають безпосереднє практичне значення, тому що використовуються для опису результатів обстеження. Ці результати в різних клініках видають за різними системами, отже, нам доведеться зупинитися на всіх.

Класифікації дисплазій
В процесі отримання нових знань про розвиток передракових і злоякісних захворювань шийки матки з'явилося декілька класифікацій цієї патології. Кожна з них намагається дати більш точну назву змінам, що відбуваються в клітинах і тканинах та розподілити ці зміни в залежності від ступеня їх тяжкості.

Класифікація дисплазій за Reagan (1953)

  • Легка (слабка) дисплазія - клітини з дисплазією охоплюють не більше 1/3 товщини епітелію.
  • Помірна дисплазія - ураження клітин розповсюджується до 2/3 епітелію.
  • Тяжка дисплазія - клітини з дисплазією займають більше 2/3 епітелію.
  • Рак in situ (рак "на місці") - злоякісні зміни клітин, які охоплюють всі шари епітелію, але не виходять за   межі базальної мембрани. Це нульова стадія раку шийки матки, повністю виліковна.

Незважаючи на те, що ця класифікація спочатку була гістологічною (для результатів біопсії), зараз її використовують і для опису цитологічних мазків. В Україні вона застосовується в більшості лабораторій.

ступені дисплазії шийки матки
У верхній частині малюнку зображений вигляд клітин у мазках, а внизу - зріз епітелію,
де видно порушення правильної будови його шарів в залежності від ступеня дисплазії.
Адаптовано з colposcopy.org.uk

Класифікація Папаніколау

Ця класифікація з'явилася однією з перших, але зараз рідко використовується в практиці.

  • І клас - норма
  • ІІ клас - запальні зміни
  • ІІІ а клас - легка дисплазія 
  • ІІІ б клас - помірна дисплазія
  • ІІІ в клас - тяжка дисплазія
  • ІV клас - підозра на рак шийки матки
  • V клас - рак

Класифікація CIN за Richart (1968)
CIN - цервікальна інтраепітеліальна неоплазія (ще один синонім дисплазії).

  • CIN 1 - відповідає легкій дисплазії;
  • CIN 2 - відповідає помірній дисплазії;  
  • CIN 3 - поєднує тяжку дисплазію і рак in situ.

В цій класифікації об'єднали тяжку дисплазію і рак in situ у зв'язку з тим, що в деяких випадках ці стани доволі складно розрізнити.

Наступна класифікація за системою Bethesda найсучасніша, вона враховує вплив папіломавірусу на розвиток дисплазії, крім того, проводиться оцінка якості мазків. Отже, вона й більш прогресивна. У нас ця класифікація почала використовуватись нещодавно. Натомість в іноземних керівництвах всі алгоритми ведення пацієнток засновані на системі Bethesda. Термінологія доволі складна, але найбільше запитань я отримую щодо цієї системи. Тож вважаю за обов'язок надати хоча б її спрощений варіант. Дисплазія пласких клітин тут має назву "плоскоклітинне інтраепітеліальне ураження".

Класифікація цитологічних мазків за системою Bethesda (останній перегляд у 2014)
  • NILM - дисплазія і рак відсутні
  • ASC-US - невизначені атипові пласкі клітини. Це означає, що зміни незначні і не "дотягують" до дисплазії. Бувають ситуації, коли важко визначитися, що є причиною змін в клітинах - запалення, атрофія (наслідки нестачі жіночих гормонів) або все ж таки дисплазія. В цих випадках дають такий висновок
  • ASC-H - атипові пласкі клітини, не можна виключити HSIL - є підозра на HSIL, але не вистачає всіх ознак.
  • LSIL - плоскоклітинне інтраепітеліальне ураження низького ступеня - клітини з ознаками ураження папіломавірусом або легкої дисплазії.
  • HSIL - плоскоклітинне інтраепітеліальне ураження високого ступеня - клітини з помірною, тяжкою дисплазією або рак in situ.
  • AGC - атипові циліндричні клітини - патологічні циліндричні клітини
  • AGC-FN - атипові циліндричні клітини, схожі на неопластичні - дисплазія циліндричних клітин.
  • AIS - аденокарцинома "на місці" - рак з циліндричних клітин, який не виходить за базальну мембрану, тобто знаходиться у межах епітелію.

Напевно ви помітили, що в цій класифікації в групу HSIL потрапили разом дисплазія помірного, тяжкого ступеня і рак in situ. Таке розподілення засноване на сучасному розумінні походження передракових процесів шийки матки. А саме: LSIL - це результат впливу папіломавірусу на клітини шийки матки, a HSIL - це істинний передраковий стан.

Про атипові клітини
Як би нам (і пацієнтам, і лікарям) не хотілося б повної визначеності, атипові клітини - це той випадок, коли все невизначено. Що ж робити? В першу чергу необхідно звернути увагу на інформацію, яка міститься в описі мазка. У разі виявлення запалення  або атрофічних змін обов'язково проводять відповідне лікування, спрямоване на усунення цих процесів, а потім повторюють цитологічне дослідження. Якщо цитологічний мазок знову покаже наявність атипових клітин, то необхідно провести кольпоскопію і ВПЛ-тест. Подальші дії будуть залежати від результатів цих обстежень. За відсутності високоонкогенних типів папіломавірусу та патологічних змін під час кольпоскопії рекомендують спостереження з контрольним цитологічним мазком і кольпоскопією кожні 6 - 12 місяців.

Вірогідність самостійного одужання та прогресії дисплазій в залежності від ступеня

вірогідність одужання від дисплазії

Принципи лікування
Підходи до тактики ведення пацієнток з передпухлинними захворюваннями шийки матки можуть відрізнятися переважно по відношенню до легкої дисплазії. Враховуючи дані, наведені в таблиці, CIN 1 (легка дисплазія) у 57% випадків може самостійно проходити без лікування в результаті знищення папіломавірусу імунною системою. Цей процес займає приблизно 1 - 2 роки. Тому при легкій дисплазії в більшості країн дозволяється спостереження після проведення необхідних обстежень з обов'язковим цитологічним дослідженням і кольпоскопією кожні 6 - 12 місяців. Невідкладне лікування CIN 1 проводять при появі прогресування під час спостереження, у жінок старшого віку (самостійне одужання малоймовірне) або коли немає впевненості, що пацієнтка буде приходити на контрольні обстеження. Можу засвідчити, що в нашій країні більшість жінок належить до останньої категорії. З цієї причини у нас більш радикальний підхід до тактики щодо легкої дисплазії, тобто рекомендується лікування одразу після встановлення діагнозу.

Стосовно помірної та тяжкої дисплазії погляди одностайні. Спостереження в таких випадках неприпустиме. Єдине виключення - це вагітність. Пацієнтки з помірною і тяжкою дисплазією потребують консультації онкогінеколога. Цей факт часто лякає і викликає негативну реакцію. Але така настанова  пов'язана з надзвичайною важливістю правильного вибору методу лікування і необхідністю якісного гістологічного дослідження фахівцями найвищої кваліфікації. Тому не варто дуже хвилюватися з цього приводу. Тяжку дисплазію лікують тільки в онкологічних диспансерах.

Методи лікування
Першим етапом лікування дисплазій повинно бути усунення супутніх захворювань, які сприяють розвитку передракових процесів. До них належать статеві інфекції, котрі викликають запалення шийки матки. Цей момент надто важливий, тому що інфекції активують прогресування дисплазій у рак, крім того, відсутність запалення забезпечує успіх лікування самої дисплазії і зменшує ймовірність ускладнень. Враховуючи що статеві гормони мають великий вплив на епітелій шийки матки, рекомендується усунення гормональних розладів перед безпосереднім лікуванням дисплазії.

Основний дієвий спосіб позбавитися дисплазії - це видалити уражену ділянку шийки матки. Методи лікування поділяють на дві групи: деструкція і видалення. Різниця в тому, що деструкція - це руйнування уражених клітин, в результаті чого вони гинуть; а видалення одночасно є біопсією, адже дозволяє зберегти клітини для подальшого гістологічного дослідження.

Деструктивні методи
Серед існуючих деструктивних методів при дисплазіях можуть використовуватись тільки ті, які забезпечують достатню глибину дії. Рекомендовані:
- кріодеструкція
- лазерна деструкція
Деструктивні методи застосовують переважно для лікування CIN 1, іноді для CIN 2. Радіохвильова деструкція теж припустима в таких випадках.

конізація шийки матки
Адаптовано з everettclinic.com
Методи видалення 
- електрохірургічна петльова ексцизія
- електрохірургічна конізація
Ці втручання проводять електродами від електрохірургічного або радіохвильового апарату. Такі методи частіше використовують при CIN 2-3. Докладніше про деструктивні та електрохірургічні способи лікування можна прочитати тут. На вибір методу лікування впливає багато чинників: ступінь дисплазії, розташування зони трансформації, вік, репродуктивні плани, наявність деформації шийки матки та інші.

Профілактика
Провідну роль папіломавірусу у виникненні дисплазії та раку шийки матки доведено в багатьох дослідженнях. Враховуючи зазначений факт, профілактику цих захворювань проводять за двома напрямками:

- запобігання папіломавірусної інфекції;
- виявлення і лікування передракових процесів.
Обидва напрямки ми вже обговорювали у статті Як захистити себе від папіломавірусу? Дозволю собі нагадати лише про основні методи профілактики дисплазії:

1. Скринінг - регулярний цитологічний мазок для кожної жінки.
2. Безпечний секс з ретельним використанням презерватива.
3. Зважене ставлення до кількості статевих партнерів.
4. Своєчасне лікування статевих інфекцій.
5. Вакцинація проти папіломавірусу. 
6. Не курити.

Задача не з простих, але мета виправдовує ці зусилля. Головне - не чекати симптомів! Якщо мені вдалося вас переконати в цьому, то вважаю, що я свою місію виконала. Своєчасне виявлення і лікування дисплазії врятувало життя не одній жінці.

Пов'язані дописи:

Коментарі

  1. Добрий день. Можна у Вас проконсультироваться ? Мне ставят cin3. Уже в феврале сделали конизацию. Ничего не говорят. Только сказали результати 1-го июня. Ни свечей ни какого больше лечения. Мне просто сидеть и ждать результ. Или бежать к часним врачам ? Сложность в том что я в Испании. А у них на все вопроси только одно -ничего страшного. Что делать? Как лечить. ? Сама я с украини. Текст на укр.язике в телеф. Поетому ошибки. Извените .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий! Ольга, конізація і є основним методом лікування CIN 3. Гістологічне дослідження видаленої ділянки шийки матки зазвичай триває 10 - 14 днів. Можливо, 1-го червня Вам необхідно прийти на контрольний огляд, а результат гістологічного дослідження вже готовий. Думаю, Вам треба уточнити це. Щодо додаткового лікування, то його проводять до конізації, якщо в цьому є необхідність. У країнах Європи противірусні препарати та імуномодулятори в таких випадках не застосовуються.

      Видалити
  2. Добрий день! В мене таке питання. Аналіз не виявив папіломавірус 16 і 18 типу, цитологія теж нормальна. А під час огляду колькоскопом (і то не одразу проявилася, обробляли йодом), знайшли дисплазію. Що це означає? Вона легкої форми? Чи потрібна в такому випадку біопсія? Наперед ДЯКУЮ!!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий день, Лесю! За допомогою кольпоскопії можна тільки припустити наявність дисплазії та її ступінь. Встановлення діагнозу ґрунтується на результатах цитологічного дослідження (онкоцитологія або Пап-тест) і біопсії. Щодо Вашої ситуації: визначити необхідність біопсії можна, якщо знати (а ще краще побачити), що саме було видно під час кольпоскопії. Насправді, дисплазія під кольпоскопом виглядає не однаково. Існує кілька ознак цієї патології, а кожна ознака може мати різний ступінь вираженості. Отже, відповісти на Ваше запитання зможе тільки лікар, який робив кольпоскопію, або Ваш гінеколог (якщо це різні лікарі).

      Видалити
    2. Дякую!!!! Просто я була в двох лікарів....Одна, мій гінеколог, виписала місяць лікуваня медикаментами після колькоскопа. А інша хоче додатково до колькоскопа зробити біопсію. Я боюсь цієї процедури, але зроуміла, що краще її зробити.. Так буде можливість точніше визначити ступінь, а отже призначии лікування! Дякую!!

      Видалити
    3. Вибачте, що набридаю... та ще одне питання. Чи має значення коли саме робити біопсію? Чи варто її робити, якщо до місячних залишилось 8 днів?

      Видалити
    4. Будь ласка! Для мене важливо, що моя відповідь допомогла Вам прийняти рішення. Проте, якщо Вам призначили протизапальне лікування, варто його пройти і потім зробити повторну кольпоскопію. Якщо позитивних змін не буде, тоді робити біопсію. Краще її робити з 7 до 14 дня від початку місячних.

      Видалити
    5. Призначили противірусне лікування, точніше тампонування фізрочином та краплями "Протефлазід". Тривалістю в 30 днів. Після чого колькоскоп. Надіюсь, допоможе))

      Видалити
    6. Так, Ваші поради дуже допомогли!!! Дякую ВАМ!!!!

      Видалити
  3. Анонім23.03.16, 01:22

    Доброї ночі.у мене виявили дисплазію 1типу,тобто легку,папіломи немає,на шийці матки є кісти,лікар сказав хір.втучання конус.Чи є інші способи лекші лікування?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам доброї! Окрім конізації, легку дисплазію можна лікувати деструктивними методами, про які йде мова у пості. Але якщо ділянка дисплазії знаходиться глибоко (у цервікальному каналі) або є деформація шийки матки, тоді ці методи будуть неефективними. Без огляду і кольпоскопії підібрати оптимальний для Вас спосіб лікування неможливо.

      Видалити
  4. Анонім27.03.16, 18:33

    Доброго дня! Прошу допомого , під час медичного огляду у гінеколога здала мазок і він показав 3 б тип. Ще також знайшли гарднереллу. Виписали антибіотик та свічки . Сказали прийти після лікування на повторний аналіз. Чи може бути результат цтології 3 б тип повязаний з гарднереллою? В день здачі мазків в мене ще мазались місячні ( останній день) може це повпливало.. Дуже боюся що прийдеться робити біопсію .. і що це рак. Наперед вдячна за відповідь!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Результат цитології не може бути пов'язаний з гарднерелою. У будь-якому випадку Вам потрібно пройти лікування, зробити повторну цитологію і якщо її результат буде теж ІІІ б, то біопсію треба робити обов'язково. При підозрі на рак результат цитології був би IV. Тому немає сенсу хвилюватися. Проте, зволікати з біопсією теж не раджу. До речі, додала у пост класифікацію дисплазій за Папаніколау. Саме за нею Вам видали результат цитології. Вона тепер застосовується рідко. Дякую за запитання!

      Видалити
  5. Анонім29.03.16, 10:55

    Добрий день!!! В мене листопаді 1-2 степені виявлена після біопсії,мені робили вишкрібання тепер призначили екранізацію інший лікар,але по телефону сказала,що потрібно лікувати нерозсудливим способом,я не можу визначитись чи робити екранізацію чи радіохвильовим способом?покладіть

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю! Щоб відповісти на Ваше запитання, мені потрібно зробити огляд, кольпоскопію і проаналізувати результати попередніх обстежень. На жаль, це неможливо.

      Видалити
  6. Анонім17.04.16, 21:32

    Вітаю! пройшла профогляд, де діагностували ерозію та дисплазію шийки матки. цитологія показала 2 тип, тобто запальний процес, хвороба не має інфекційного походження. мені всього лиш 20 років.чесно кажучи, страшно. що мене може далі чекати?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І я Вас вітаю! Інформації з Вашого запитання недостатньо, щоб дати якісь адекватні відповіді. Діагноз дисплазії шийки матки встановлюють на підставі результатів цитології та біопсії. Не зрозуміло, як Вам встановили цей діагноз. Захворювання шийки матки - це патологія, яку лікар повинен бачити, перед тим, як давати поради щодо лікування. Через інтернет це поки що не можна здійснити. Мій блог має на меті поділитися інформацією про причини, механізми розвитку, способи лікування і профілактики хвороб. За допомогою цього Ви маєте змогу краще зрозуміти, що відбувається в організмі, які є варіанти, і разом зі своїм лікарем вирішувати конкретні питання.

      Видалити
    2. Анонім17.04.16, 23:41

      але всеодно дякую)

      Видалити
  7. Доброго дня!! І знову я до Вас за порадою)) Вище я писала про те, що виявили в мене дисплазію 1 ступеня, але велику за розміром. Біопсія це підтвердила. Пройшла противірусне та гормональне лікування (уколи, таблетки, свічки) , яке тривало 3місяці, і на жаль, не допомогло....Тепер лікар радить робити радіохвильову терапію.А я заплуталась (( Ми з чоловіком дуже хочемо ще одну дитинку (маємо хлопчика,йому 3,5 рочки) Чи зможу я після цієї процедури нормально виносити і родити??? І через скільки місяців після радіохвилі можна вагітніти??? А може краще спочатку родити, а потім лікуватись? Відтягувати з вагітністю дуже не хочеться!! Порадьте будь ласка!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лесю, приємно, що завітали знов! Враховуючи, що я не знаю подробиць Вашої ситуації, то відповісти можу тільки взагалі. Радіохвильовий метод - це безпечний спосіб лікування для жінок, які планують народжувати. Планувати вагітність можна через 3 місяці після процедури. Лікувати дисплазію необхідно до вагітності.

      Видалити
    2. Дякую Вам!!Ви додаєте впевненості, а це дуже важливо! !! Напишу про результат ))

      Видалити
    3. На здоров'я! Напишіть обов'язково.

      Видалити
  8. Анонім06.08.16, 17:31

    Добрий день, Юлія!
    Така дурна ситуація виникла...
    Лікуюсь від дисплазії та ерозії кріодеструкцією, вже провели 2 терапії !
    30 липня була друга, а сьогодні (6 серпня) з хлопцем не стримались і зайнялись сексом...
    Чим це може загрожувати?
    Бо дурні спершу зробили, а потім почали думати((

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий! Після кріодеструкції можливе пошкодження кровоносних судин та епітелію шийки матки, який ще не загоївся. Це може призводити до кровотечі. І саме цим обумовлена рекомендація лікарів утримуватися від статевих стосунків протягом 1 місяця після процедури.

      Видалити
  9. Анонім15.09.16, 17:25

    Заключення: плоскоклітинне інтраепітальне ураження низького ступеня (LSIL) : койлоцитоз інтраепітеліальна неоплазія легкого ступеня вираженості CINI. Роз'ясніть будь ласка наскільки все серьйозно

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щоб відповісти на Ваше запитання, результату одного цитологічного дослідження замало. Справжній ступінь дисплазії покаже біопсія. Від цього залежатиме серйозність ситуації.

      Видалити
  10. Під час вагітності виявили 3ст дисплазіі родорозрішили на 34 тижні кесарів через 4 тижнхі до них які методи лікування можуть бути

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лікування дисплазії 3 ст (тяжкого ступеня) проводять в онкологічному диспансері. Найчастіше застосовується конізація шийки матки.

      Видалити
  11. Анонім03.12.16, 18:35

    Доброго дня. У мене виявили легку дисплазію і призначили пити два антибіотики упродовж десяти днів. При цьому у мене немає ніяких інфекцій чи папіломавірусу. Після антибіотиків сказали прийти на біопсію і потім зробити прижигання. Чи варто мені пити ці антибіотики?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На жаль, без огляду, кольпоскопії й результатів обстежень я не зможу відповісти на Ваше запитання.

      Видалити
  12. Доброго дня пані Юлія.Багато читала про ваші поради і вирішила сама написати.Нічого не турбує просто пішла на проф огляд : на узі поклади діагноз полікістоз ендометрію та полікістозна форма яєчників.Пішла на консультацію гінеколога, вона на огляді побачила ерозію шийки матки, зробила різні аналізи, мазки , все у нормі, відправила на узі ще раз на 7 день циклу, на узі не підвердили попередній діагноз узі, потім знову зробили дослідження Пап тест і на вірус папіломи, аналізи у нормі,а діагноз поклали дисплазія шийки матки 1 ступеня, призначила конізацію на 6 день циклу і ще кучу аналізів і таблетки Ярина на 3 міс які мені зовсім не сподобалися, оскільки не бачу потреби і багато побічних дій.допоможіть будь ласка порадою.і ше хочу піти на консультацію до іншого гінеколога, запуталася я��

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам доброго дня! Стосовно дисплазії: Ви пишете, що всі аналізи в нормі. Тоді не зрозуміло, на підставі яких обстежень був встановлений діагноз дисплазії шийки матки 1 ступеня. Щодо "ерозії" шийки матки, то методи лікування залежать від віку, причини, розмірів й інших факторів. Я веду до того, що давати якісь конкретні рекомендації без огляду, кольпоскопії й результатів обстежень буде помилкою. Єдине, що можу Вам порадити, - це знайти кваліфікованого лікаря, якому будете довіряти.

      Видалити
  13. Здравствуйте!Про кольпоскопии врач обнаружила изменения шейки матки.Цитоморфологический анализ показал Тип 1, жидкосная цитоморфология показала наличие ASCUS,анализ на ВПЧ показал 43 ти ВПЧ в 10*2 степени.Сказали лечить ВПЧ и удалять дисплазию.Мне 27,я не рожала,планируем беременность.Стоит ли следовать всем указаниям врача?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір, Катю! Діагноз дисплазії шийки матки встановлюється на підставі результату біопсії. Я так розумію, що біопсію Вам не робили. Отже, без цього стверджувати, що у Вас є дисплазія і призначати її лікування не можна.

      Видалити
    2. Спасибо большое

      Видалити
  14. Анонім25.01.17, 18:03

    Доброго вечора!Пап тест показав ASC US, зробили капсидний тест :результат великий капсидний антиген ВЛП - негативна реакція в ядрах клітин плоского епітелію.Допоможіть будь-ласка зрозуміти що це означає?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора! Дякую за цікаве і важливе запитання. Що таке ASC-US, сподіваюсь, вже зрозуміло з цього допису. Виявлення капсидного білка папіломавірусу (позитивний капсидний тест) свідчить про велику вірогідність (70-85%) самовиліковування у випадках ASC-US або LSIL в результаті знищення ВПЛ імунною системою. Негативний капсидний тест означає, що самовиліковування малоймовірне і можлива прогресія до HSIL (тяжкої дисплазії).

      Видалити
  15. Анонім13.02.17, 13:39

    Доброго дня! у жовтні 2016 року була проведена конізація ш/м. Ніби все заживало добре, але перед місяними (і досі) появляються темно коричневі виділення. Я була у свого лікаря, вона сказала, що маленька ділянка на шийці не до кінця загоїлась.Вже 4 міс. пройшло з дня операції, а перед місячними все ті ж виділення. У чому може бути причина?Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю! Не знаючи анамнезу, без огляду і кольпоскопії важко робити якісь припущення. Серед ймовірних причин Вашої проблеми можу назвати ендометріоз шийки матки. Але можливі й інші. Обговоріть це з Вашим лікарем або зверніться до іншого.

      Видалити
  16. Анонім13.02.17, 17:55

    Добрий вечір, я получила результати аналів, а розшифровки незнаю. І тепер, що мені робить незнаю.
    Мікроскопічний опис
    В мазку присутні компоненти ектоцервіксу, ендоцервіксу та перехідної зони.
    Цитологічний висновок за системою Bethesda 2014
    Сквамозні інтраепітеліальні зміни низького ступеню
    Low-grade squamous intraepithelial lesion (LSIL)
    Додаткові висновки
    Тип мазку IIIа легка дисплазія плоского епітелію.
    Рекомендації
    ВПЛ-тестування. Капсидний тест. Повторний ПАП тест через 6 місяців.
    Буду дуже вдячна ща допомогу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий день! Докладну розшифровку цитологічних досліджень (Ви надали саме такий аналіз) я зробила у цьому дописі. Ваше обстеження показало наявність легкої дисплазії клітин шийки матки. Але для постановки цього діагнозу одного цитологічного дослідження недостатньо. Вам необхідно звернутися до лікаря, щоб з'ясувати, що робити далі.

      Видалити
    2. Анонім15.02.17, 07:27

      Дякую.

      Видалити
  17. Анонім28.02.17, 16:01

    Доброго дня. Мені 26, не народжувала, сьогодні сказали різка дисплазія. Потрібно здати аналіз на віруси, і вирізати кусочок тканини на шийці матки, так як на ній побачили червону пляму. Скажіть чи це виліковно, і чи не загрожує безпліддю, або смерті?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім28.02.17, 16:10

      Додам Аналіз на цитологію прийшов з поганими показниками.. через те і віправили до лікаря по патології шийки матки, і робитимуть біопсію..дуже хвилююся....(((((

      Видалити
    2. Доброго! Якщо я правильно зрозуміла, то у Вас цитологічний мазок показав тяжку дисплазію. Це виліковне захворювання, яке не спричиняє безпліддя і не загрожує життю. Але за умови обов'язкового і швидкого лікування. Небезпека тяжкої дисплазії в тому, що без своєчасного лікування вона може перетворюватись у злоякісну пухлину. Щодо біопсії можете не хвилюватися - це зовсім маленьке втручання.

      Видалити
    3. Анонім01.03.17, 12:12

      Так, Ви правильно зрозуміли. Можна ще запитання, після біопсії які зміни відбудуться? Я так розумію це на дослідження беруть? А саме лікування медикаментозне буде?

      Видалити
    4. Після біопсії на шийці матки залишиться маленька ранка (кілька міліметрів), яка загоїться протягом 2 тижнів. Про біопсію та сутність дисплазії я докладно написала у попередньому пості, там є відповіді на Ваші запитання. Щодо лікування тяжкої дисплазії, то воно тільки хірургічне - ексцизія або конізація шийки матки.

      Видалити
  18. Анонім01.03.17, 17:40

    Доброго дня.Мені брали мазок на цитологію і флору.Цитологія показала дисплазію |||б .І аналіз на папіломо вірус показав генотип 16.скажіть будьласка чи це лікується.І чи це означає рак

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Точний діагноз і ступінь дисплазії встановлюють за результатом біопсії. Однієї цитології для цього недостатньо. Дисплазія - це не рак, а передракове захворювання. Прочитайте про неї попередній пост. Папіломавірус не лікується, але його може знищити імунна система. А дисплазія лікується. Цей допис саме про її лікування.

      Видалити
  19. Анонім01.03.17, 20:44

    Вибачте ще одне запитання.Для папілому вірусу назначають якісь інмунну терапію чи як???

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В Україні призначають, а за кордоном - ні, тому що ефективність такої терапії остаточно не доведена.

      Видалити
  20. Анонім06.03.17, 14:58

    Доброго дня! Отримала результати біоспії: Патогістологічний висновок - плоскоклітинне інтраепітальне ураження низького ступеня (LSIL/CINI),цервіакальна ектопія з повною зрілою плоскоклвтинною метаплазією поверхневого епітелію та частини цервіакальних залоз. Хронічний цервіцит із загостренням.". Підкажіть, буль-ласка, наступні дії щодо лікування, враховуючи, що я ще не народжувала, та вже є наміри!
    Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Відповідь на це запитання Вам зможе дати лікар, який проводив огляд, кольпоскопію, знає Ваш анамнез і бачив результати інших обстежень. Усе перелічене впливає на вибір лікування.

      Видалити
  21. Доброго дня.У мене була помірна дисплазія, зробили конізацію,усе зажило і було нормально.Поставила спіраль "Мірена",через 3 роки виявили важку дисплазію.Направляють мене на обстеження в онкодиспансер.Чи могла спіраль спровокувати рецидив захворювання?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня, Олено! Ставити "Мірену" протипоказано тільки за наявної непролікованої дисплазії. Вам її поставили, коли лікування було завершене. Отже, причина рецидиву дисплазії, скоріше за все, не "Мірена", а персистенція папіломавірусу у клітинах шийки матки.

      Видалити
  22. Анонім24.04.17, 08:31

    Доброго дня!
    Буду дуже вдячна Вам за відповідь!
    Спершу, лікар гінеколог сказав що у мене є папілома вірус і поставив діагноз дисплазія шийки матки CIN 1, через 4 місяці зробили щераз аналіз, але був уже CIN 2, тому провели конизацию, через 4 місяці знову аналіз і теж саме, біопсія шийки матки і потім знову конизация! Чекаємо ще 4 місяці, але аналіз показує вже HSIL, ще раз конизация, цего разу лікар забрав вже більше ураженої тканини, всі процедури проводились без наркозу, і будь якого мекаментозного лікування! У мене напротязі всього цего часу часто буває запальна температура, від 37,0 до 37,4 і деколи погане самопочуття, болить голова, швидко замучуюсь, лікар ці симптоми не повязує з дисплазією! Два тижні тому здала аналізи, зараз знову CIN 2, лікар радить провести знову коницацию, але забирати уже більший трикутник!
    Але я ще дуже хочу другу дитину, тому лікар каже поки будемо просто наблюдати!
    Я дуже переживаю на рахунок вагітності, як все пройде, чи не прийдеться прискорювати пологи, і чи зможу народити сама, не кесарево! Мені 25 років. Наперед дуже дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Судячи з того, що Ви написали, ситуація серйозна. Без огляду, кольпоскопії, результатів усіх попередніх обстежень в подробицях я не в змозі давати будь-які рекомендації та відповісти на Ваші запитання. Єдине, що можу порадити,- пройдіть обстеження у сімейного лікаря щодо температури, зробіть аналізи на діабет і ВІЛ (ці захворювання знижують імунітет), подальше лікування треба обов'язково узгодити з онкогінекологом. Якщо Вам не робили обстеження на статеві інфекції, то це теж треба зробити.

      Видалити
  23. Наталя03.05.17, 16:14

    Доброго дня. Декілька років назад мені робили конізацію, оскільки був виявлений рак ін сіту. Після цього я проходила обстеження щопівроку, все було гаразд. І ось чергове обстеження і ставлять діагноз - легка дисплазія. Призначено альфарекін. Читаю про цей препарат, відгуки неоднозначні, але я почала його колоти. Трохи підтошнює. Я дуже переживаю оцю всю ситуацію. Це означає , що хвороба повернулася і знов може перерости в рак шийки матки? Що цей препарат дає?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Наталю, це скоріше за все означає, що папіломавірус, який спричиняє рак і дисплазію, залишився в клітинах шийки матки і внаслідок якихось причин активізувався. Вчасне лікування дисплазії є запорукою того, що процес не перетвориться на рак. У цьому блозі є кілька постів про папіломавірус і його роль у виникненні раку і дисплазії шийки матки. Щодо препарату, то альфарекін - це інтерферон, речовина, яка виробляється в організмі людини для боротьби з вірусами і посилення імунітету.

      Видалити
    2. Наталя11.05.17, 09:44

      Дякую, пані Юліє. Розумію, що треба набратися позитиву та посилювати свій імунітет. Успіхів Вам.

      Видалити
  24. Доброго дня.В мене склалася така ситуація.Три роки тому у мене вия вили помірну дисплазію шийки матки,зробили конізацію. Напротязі усього часу здавала аналізи кожні 6 місяців.Останнього разу виявили атипову проліферацію залозистого епітелію.Направляють на обстеження в онкодиспансер.Лікар толком не пояснила що це,каже ,що це теж дисплазія.Дуже хвилююся,страшно за соє здоров"я.Можливо Ви розшифруєте цей діагноз?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня, Олено! У цьому пості є пояснення щодо атипових клітин. Вони не мають усіх ознак клітин з дисплазією, але все одно не є нормальними. Атипові клітини можуть з'являтися при запаленні, атрофії та дисплазії. У разі їх виявлення необхідні додаткові обстеження, щоб з'ясувати причину їх появи.

      Видалити
  25. Анонім08.05.17, 23:59

    доброї ночі мені поставили діагноз дисплазія шийки матки 3а типу коли брали гістологію сказали запалення я пропила таблетки метронідазол досициклін і свічки поліженнакс потім щераз взяли гістологію но сказали що на вигляд шийка неважна щого мені очікувати і що за тип 3а важка дисплазія чи ні лікар гінеколог сказала що в онко не надо вона сама буде лікувати

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Скоріше за все, Вам брали не гістологію, а цитологічний мазок. У цьому пості є класифікація цитологічних висновків за Папаніколау (це прізвище автора). Ваш результат 3а (ІІІа) тип - це легка дисплазія.

      Видалити
  26. Анонім14.05.17, 13:39

    Доброго дня! Насамперед хочу подякувати за ваші відповіді та підказки!! Таму, що хворій людині, охвачені панікою та відчаєм, дуже важко адекватно оцінювати ситуацію.Моїй дочці 23роки . Не народжувала. При огляді гінеколога була проведена кольпоскопія з пробами і поставлений попередні діагноз "вагініт, ерозія шийки матки" взяті мазки: цитологія (шийка матки) "виявлені клітини з дегенеративними змінами та явищами дискаріозу в стані плоскоклітинної метаплазії"(цервікальний канал) клітини з дегенеративними змінами та явищами дискаріозу. Заключення: тип2 хронічний запальний процес гіперплазія залозового епітелію. Призначенно лікування :валовір 5дн*500 лаферомакс 5дн неотрізол 8дн лактоваг 5 дн.вона лікувалася 2 неділіі і зразу після лікування був огляд гінеколога при огляді лікар робила повторну кольпоскопію але не брала мазків на цитологію, порекомендувала радіхвильове лікування. Ми налякались що після нього донька не зможе завагітніти. Здали аналізи на ПВЧ 16,18 типів хламідії,та купу різних аналізів все негативне. через місяць пішли до іншого гінеколога вона зробила кольпоскопію (але без проб) сказала що все добре і порекомендувала прийти через два місяці одразу після місячних,що ми і зробили. Але цього разу при кольпоскопії з пробами були виявлені йод негативні ділянки ,взяті мазки на цитологію. Тепер ми чекаємо на результати. Підкажіть будь-ласка, може ми щось упустили, або робимо не так? Які наші подальші дії. Може потрібно здоти ще якісь аналізи.У мене одна донька .я дуже боюсь що вона не зможе мати дітей ,а ще більше що упустили час і захворювання переросте в рак. Дуже вам вдячна!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам доброго дня! Для мене дуже важливо, що інформація у блозі допомагає вирішувати проблеми зі здоров'ям. Дякую за добрі слова! По-перше, Вам треба заспокоїтися, тому що у Вашої доньки нічого небезпечного не виявлено. Ви нічого не упустили і все робите правильно. По-друге, треба дізнатися результат останньої цитології. Від нього будуть залежати подальші дії.

      Видалити
  27. Доброго дня, пані Юліє!
    Прошу Вашої допомоги, щоб розібратись із ситуацією, яка на даний час склалась у мене:
    1. 26.09.2016 народила дитину, роди фізіологічні, 39 тижнів, проводили епізіо
    2. 10.05.2017 пройшла огляд гінеколога при якому робили колькоскопію, забрали мазоки на цитологію та мікроскопію. Результати такі:
    Колькоскопія: наявність ектропіона
    Цитологія: ASC-US з рекомендацією повторного аналізу через 6 місяців
    Мікроскопія УГВ: Лейкоцити 0-1,поверхневі клітни значна к-ть.
    Мікроскопія цервікального каналу: лейкоцити 0-1

    На даний час кормлю дитину грудьми, 8 місяців, менструацій ще не було.

    У бабусі була гінекологічна онкологія з радіо/хіміо терапією та видаленням матки та яїчників.
    Мій лікар-гінеколог рекомендує спостереження протягом наступних 6 місяців.
    Будь ласка, прокоментуйте таке рішіння. Буду Вам дуже вдячна за пораду.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Я не можу коментувати рішення Вашого лікаря. Він проводив огляд і обстеження, а у мене немає такої можливості. Давати поради, враховуючи тільки результати аналізів, я вважаю неправильним. Надто велика ймовірність помилки. Інформація про ASC-US і атипові клітини є у цьому дописі.

      Видалити
  28. Анонім14.06.17, 18:27

    Доброго дня, у мене результати біопсії і цитології виявили дисплазію 1-2 ступеня, крім того є ектопія шийки, папіломавірус не виявлено,виявлено цитомегаловірус,здала аналіз на SCC виявлено 2,65, 11.05 забрали ерозію петлевим методом, тепер здала знову аналіз на SCC результат -2,14, сьогодні ходила на прфілактичний огляд, те місце де забирали ерозію зажило, але лікаря насторожила ділянка невелика біля цевіркального каналу, дивилася у кольпоскоп вони виглядали циліндричні, сказала що пропонує конізацію шийки, після лікувння антибіотиками цитомегаловірусу? Я не знаю що мені робити, в мене є тиск час від часу і псоріаз, крім того була операція кесарево 7 років назад

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Вибачте, що не змогла раніше відповісти. Зазвичай аналіз на SCC використовується для контролю ефективності лікування раку шийки матки, а не дисплазії. Навіщо Вам призначено цей аналіз і яку він несе інформацію, відомо тільки Вашому лікарю, який робив огляд і кольпоскопію. Крім того, рівень SCC може бути підвищеним при псоріазі. А щоб відповісти на Ваше запитання, мені необхідно Вас оглянути, зробити кольпоскопію, проаналізувати результати всіх обстежень і попереднє лікування. Інформації, яку Ви надали, занадто мало, щоб давати поради.

      Видалити
  29. Анонім22.08.17, 20:43

    Добрый вечер, Юлия.
    Мне 48 лет. В прошлом году привилась Церварикс. Летом три месяца задержка - пошла к врачу. После УЗИ- назначили прогестерон в ампулах. Но сильно озадачил анализ Пап теста РЕАКТИВНІ ЗМІНИ ЗАПАЛЬНІ,ДЕГЕНЕРАТИВНІ ВИСНОВОК ПАП- ТЕСТА
    (ASC- US) КЛІТИНИ ПЛАСЕОГО ЕПІТЕЛІЮ З АТИПІЕЮ НЕВИЗНАЧЕНОГО ЗНАЧЕННЯ, (AGC)
    АТИПОВІ КЛІТИНИ ЗАЛОЗОВОГО ЕПІТЕЛІЮ НЕВИЗНАЧЕНОГО ЗНАЧЕННЯ
    Помогите разобраться, срочно бежать к врачу или решить проблему с месячными,а затем разбираться с тестом?
    Спасибо

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Вважаю, що проблему з Пап-тестом треба вирішувати одразу.

      Видалити
    2. Анонім22.08.17, 23:42

      Дякую

      Видалити
  30. Олександра02.09.17, 16:24

    Доброго дня! В мене така ситуація, під час огляду у гінеколога, здала мазок і він показав 3 а тип. Ще також знайшли гарднереллу і лейкоцити 25-10, Виписали антибіотик та свічки. Прийшла після лікування на повторний аналіз, то вже показав аналіз 2 тип, а лейкоцити до 50 і знову призначили свічі. Лікар призначив біопсія( 2013 робила біопсію було норма) бо є підозрілий участок, хотіла запитати чи є в мене дисплазія чи правильне лікуванням призначив лікар. Наперед вдячна за відповідь!

    Ответить

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня, Олександро! На жаль, інформації, яку Ви надали, дуже мало, щоб робити висновки і давати поради. Точно відповісти на запитання, чи є у Вас дисплазія, зможе результат біопсії. Але потрібно її брати чи ні, залежить від того, яку саме підозрілу ділянку виявив Ваш лікар. Єдине що можу порадити, це зробити кількісний аналіз на онкогенні типи папіломавірусу, якщо Вам його ще не робили.

      Видалити
    2. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    3. олексадра13.09.17, 13:18

      Добрий день, зробила я біопсія , допоможіть розібратися з її результатом:
      "Залозисто - папілярний ендоцервікоз з частковою епідермізацією . Незрілого плоскоклітиного ектапларією епітелії (якщо я правильно прочитала)" Мій лікар не в спів мені пояснити мої результати. Сказала прийти 7 - 10 день менструального циклу, щоб зробити кріодеструкція. Наперед вдячна за відповідь!

      Видалити
    4. Олександро, результат біопсії свідчить про наявність ектопії шийки матки.

      Видалити
  31. Наталія03.10.17, 10:44

    Добрий день.підкажіть будь-ласка.Мені 27 років.По аналізам (узі і огляду лікаря) була ерозія.Місяць назад мені зробили радіохвильову ексцизію та органоплазменну абляцію шийки матки.Матеріал відправили на обстеження.Діагноз, підозра на HSIL ( дисплазію багаторазового плаского епідемію тяжкого ступеня CIN III). Для підтвердження діагнозу необхідне проведення імуногістохімічного дослідження.Ектропіон з вогнищевою зрозумілою та незрозумілою плоскоклітинною метаплазією,хронічний українцями поза загостренням.Лікар призначив проколоти Аллокін-альфа.Потім через 2 місяця на цитології знову.Чому написали підозра, ще й 3 ст.що це значить? Це хоч не рак?Таке лікування допоможе? І що краще радіохвильова ексцизія чи конізація шийки матки при 3 ст.?дуже переживаю.

    ВідповістиВидалити
  32. Наталія03.10.17, 10:49

    Вибачте, присутні помилки...Ектропіон з вогнищевою дозрілою та недозрілою плоскоклітинною метаплазією. Хронічний цервіцит поза загостренням. Дякую на перед.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір, Наталія! Ви навели результати декількох аналізів. А де який - не вказали. Напишіть дослівно результат гістологічного дослідження ділянки шийки матки, яку видалили під час радіохвильової ексцизії. Чи провели імуногістохімічне дослідження і який його результат? Який результат Пап-тесту?

      Видалити
  33. Анонім11.10.17, 20:17

    Доброго дня. Допоможіть будь ласка, здавала пап-тест і в результаті написано в мазку присутні компоненти ендоцервіксу , ектоцервіксу та перехідної зони. Заключення за системою Betesda 2014 низький ступінь плоскоклітинного інтраепітельного ураження, характерні зміни пов'язані з койлоцитозом. Дякую за допомогу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! У Вас виявлені клітини з ознаками ураження папіломавірусом і, можливо, легкої дисплазії. Необхідно звернутися до лікаря і вирішити питання про подальше обстеження: кольпоскопія, тест на онкогенні типи папіломавірусу, необхідність біопсії.

      Видалити
  34. Анонім29.10.17, 18:52

    доброго вечора!рік тому в мене виявили ВПЛ 16 і дисплазію 3а, сказали легка ступінь, лікується... поміняла лікаря, діагноз підтвердився, лікували алокін-альфа і лаферлмаксом... запальний процес зняли, через 6 міс аналізи перездали - між 3а і 2б. знову локін і лаферомакс, через 4 міс - 3атип - 3б. тепер лікар каже тяжка форма, треба конізацію.
    що я не так робила в процесі лікування? чи правильний метод лікування радить лікар на даному етапі (дисплазія 3 типу в мене вже більше року)?
    завчасно дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора! Згідно з класифікацією цитологічних мазків за Папаніколау, яка наведена у цьому дописі, тип 3а - це легка дисплазія, а тип 3б - це помірна дисплазія. Чому Ви пишете про тяжку дисплазію - не зрозуміло. Щодо лікування: вилікувати дисплазію медикаментами неможливо. Ліки, що застосовуються у таких випадках, спрямовані на папіломавірус, який є причиною дисплазії. Але проблема в тому, що на сьогодні немає ефективних препаратів проти папіломавірусу. Знайти відповіді на свої запитання Ви зможете у цьому блозі за тегами "папіломавірус" і "дисплазія". Вибір методу лікування залежить від ступеня дисплазії, розташування ділянки дисплазії на шийці матки під час кольпоскопії, віку, планування вагітності у майбутньому і ще деяких факторів. Отже, тільки разом зі своїм лікарем ви зможете обрати оптимальний метод лікування.

      Видалити
  35. Анонім07.11.17, 23:51

    Добрий вечір. Допоможіть будь ласка розшифрувати результати пап-тесту.
    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС,ДОБРОЯКІСНІ ЗМІНИ: запалення та реактивні зміни епітелію:репаративні,дегенеративні,запальна атипія.Плоскоклітинна метаплазія, ознаки паракератозу.
    ПАТОЛОГІЧНІ ЗМІНИ:зміни які не дають можливості диференціювати клітини з реактивними змінами та дисплазією.Зміни в клітинах,трактування яких ускладнено( з дискаріозом, збільшеними гіперхромними ядрами
    ДОДАТКОВІ ДАНІ:виявлено флора-палички,коки,елементи кандида. Елементи хронічного запалення.
    ВИСНОВОК:клітини плоского епітелію з атипією невизначеного значення ASC US
    Це рак?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Це не рак, це атипові клітини. Необхідно обстеження на інфекції, протизапальне лікування в залежності від результатів аналізів, а потім повторити пап-тест. Більш докладно про атипові клітини читайте у цьому дописі.

      Видалити
  36. Анонім19.11.17, 18:26

    Добрий вечір, допоможіть будь-ласка з розшифровкою ПАП-ТЕСТу
    ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТУ : задовільна: в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони трансформації.
    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС : Доброякісні зміни : виявлено
    Реактивні зміни епітелію: дегенеративні. Ознаки паракератозу.
    Патологічні зміни : не виявлено
    Додаткові дані :виявлено флора - палички.
    ВИСНОВОК :Негативний щодо інтраепітеліальних уражень та злоякісних новоутворень (NILM).
    Чи є це "Ознаки паракератозу" проблемою? І чи все у нормі в аналізі? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Висновок Пап-тесту свідчить про відсутність дисплазії та раку. Паракератоз - це неспецифічна захисна реакція епітеліальних клітин шийки матки на хронічне запалення, подразнення або гормональні зміни. Він може виникати при папіломавірусній інфекції. Отже, необхідно обстеження для з'ясування причини паракератозу.

      Видалити
  37. Анонім14.02.18, 22:09

    Доброї ночі, допоможіть розшифрувати :
    LSIL - Low-grade squamous intraepithelial lesion (внутрішньоепітеліальні ураження плаского епітелію низького ступеню злоякісності

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброї! Ви отримали результат цитологічного дослідження за системою Bethesda, її розшифровка є у цьому дописі. LSIL - це внутрішньоепітеліальне ураження плаского епітелію низького ступеня. Про злоякісність мова не йде. Таке ураження є доброякісним. Цей результат свідчить про наявність клітин з ознаками папіломавірусу або легкої дисплазії.

      Видалити
  38. Анонім20.02.18, 03:53

    Доброе время суток. Результат анализа плоскоклітинна метаплазія, паракерптоз,тип 3, легка дисплазія, цін 1. Папілама віруси не виявлені.
    Що порадите? Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Пораджу дообстеження: кольпоскопія, біопсія. Якщо не робили мазок на флору (мікроскопія) і обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, то їх теж треба зробити. За допомогою цих аналізів ми намагаємось з'ясувати причину дисплазії. Це головне. Більш докладно відповісти на Ваше запитання можна тільки після огляду.

      Видалити
  39. Анонім21.02.18, 11:05

    День добрий.Мені 24,на огляді у гінеколога виявили ерозію,взяли мазок на цитоло ніби і біопсію.Результати мазка:вірус 16-18 типів не виявлено.Результати біопсії:Макро і мікроскопічні описи:Цервікальна ектопія з плоскоклітинною метаплазією.Цервіцит.Скажіть будь-ласка це серйозна патологія ШМ Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам добрий день! Ви пишете, що взяли мазок на цитологію і біопсію. А наводите результат аналізу на папіломавірус і біопсії. Який результат цитології - не зовсім зрозуміло. Цервікальна ектопія - варіант норми для Вашого віку (про неї можна почитати у цьому блозі за тегом "ектопія шийки матки"). Цервіцит - запальне захворювання, яке потребує лікування, але не є серйозним. Проте, остаточні висновки можна робити тільки після огляду, кольпоскопії і цитології.

      Видалити
  40. Анонім21.02.18, 18:54

    Доброго дня!Мене чекає операція,ексцизія шийки матки.Наскільки складна операція,і чи можна після неї завагітніти і родити природньо?Наперед дякую Вам!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Ексцизія шийки матки - це достатньо проста операція. Після неї можна завагітніти і народити природнім шляхом.

      Видалити
  41. Анонім22.02.18, 13:12

    Добрий день, на огляді колькоскопом шийка була в нормі, мазок на флору також нормальний, але прийшла цитологія з результатом ІІІб. Лікар призначила свічки Тамістол на 5 днів, потім Гінофлор мінімум 6 днів і перездати цитологію. Не зовсім розумію, звідки дисплазія і навіщо протизапальні при нормальному мазку. Це правильне призначення? мені починати лікування? Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий день! Така ситуація, коли під час кольпоскопії патологічних змін не видно, а в цитології дисплазія є, іноді буває. Найчастіше це обумовлено тим, що ділянка дисплазії знаходиться не на поверхні шийки матки, а у цервікальному каналі і її неможливо побачити. Дисплазію найчастіше спричиняє папіломавірус. Навіщо протизапальне лікувння - відповісти можна тільки після огляду і ознайомлення з результатами всіх обстежень.

      Видалити
    2. Анонім22.03.18, 11:30

      дякую

      Видалити
  42. Анонім22.02.18, 21:25

    Дуже вдячна вам за відповідь!!

    ВідповістиВидалити
  43. Анонім24.02.18, 19:32

    Доброго вечора, на огляді сказали, що є ендоцервікоз. Цитологія покащала 3а тип, в онкодиспансері переглянули і спростували 3а і поставили 2б.Також є інфекція. П єм з чоловіком флоконазол.Чи ендоцервікоз або інфекція може впливати на цитологію?.Планую 2 вагітність, чи після лікування реально , ще завагітняти?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора! Ендоцервікоз - це синонім ектопії. Він не може впливати на результат цитології. Тобто, він не може спричиняти дисплазію. А інфекція може. Щодо реальності настання вагітності після лікування інфекції, то переважно це залежить від того, чи було запалення маткових труб. Однозначно відповісти на це запитання неможливо.

      Видалити
  44. Анонім10.03.18, 14:35

    Доброго дня.У мене виявили ерозію та цитологію 2а-2б.Кольпоскопія не показала дисплазія.Довго годувала до 3-х років,коли здавала аналізи ще годувала.Лікар скерувала на аналізи трихламідіоз та гормон пролактин..дуже переживаю,скажіть,будь ласка,чи це може бути причиною цит.2а-2б.Що скажите про вакцину

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Про "ерозію" у цьому блозі є три дописи, котрі Ви знайдете за тегом "ерозія шийки матки". Цитологія свідчить про наявність запалення. Тому цілком логічно провести обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом. Трихламідіоз - це щось нове :) Напевно, Ви мали на увазі трихомоніаз і хламідіоз? І так, будь-які інфекції можуть бути причиною запалення в цитологічному мазку. Щодо вакцини тут є пост "Як захистити себе від папіломавірусу".

      Видалити
  45. Доброї ночі! Допоможіть, будь ласка, розтлумачити результати пап-тесту (до прийому в лікаря ще тиждень, а я вже змучила себе різними думками):
    Оцінка якості матеріалу - Матеріал задовільний.
    Специфічні інфекційні агенти - Гриби, морфологічно подібні з родом Candida spp.
    Клітинні зміни, не пов'язані з неопластичними процесами - Не виявлені. Реактивні зміни - Запальні (включаючи репаративні) виражені. Висновок: зміни плаского епітелію - ASC-US (атипові клітини плаского епітелію неясного значення). Висновок: зміни залозистого епітелію - Не виявлені. Висновок ПАП-теста - ASC-US (атипові клітини плаского епітелію неясного значення).
    Примітка - ASC-US - Atypical squamous cells of undetermined significance (атипові клітини плаского епітелію неясного значення).
    Коментарі - ПАП-тест методом рідинної цитології (BD SurePath) Заключення відповідно до класифікації BETHESDA SYSTEM 2014.
    Наперед вдячна за відповідь!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам доброї ночі! Результат пап-тесту свідчить про наявність запалення, молочниці та атипових клітин. Інформація про атипові клітини є у цьому дописі. У такому випадку необхідно провести лікування запалення, а потім повторити пап-тест.

      Видалити
  46. Доброго вечора! Скажіть, будь ласка, що означає такий висновок гістології: «шийка матки - простий ендоцервікоз, дисплазія б.п.е. 1 ст.»

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Ендоцервікоз - це синонім ектопії. Дисплазія багатошарового плаского епітелію 1 ступеня - легка (слабка) дисплазія.

      Видалити
    2. Щиро дякую!

      Видалити
  47. Доброго дня. Хочу спитати Вашої поради в моїй ситуації. В вересні 2017 року мені поставили дисплазію шийки матки 2 ст. (CIN2) папіломо віруса не було виявлено. В листопаді мені зробили конізацію, в кінці грудня 25-28 числах я пройшла огляд і врач який мене вів сказав, що все ідеально зажило навіть більш добре ніж вона очікувала, на питання коли я можу завагітніти сказала приїхати через 2 місяця в квітні. Порахувавши, що 2 місяця це березень, а не квітень я приїхала, проте цього разу на запитання про вагітність на мене подивились як на ненормальну і запитали чи я в своєму глузді, щоб вагітніти після важкої диспазії так швидко і що знову на огляд через 3 місяці. У мена середня ступінь, чому врач так різко змінив думку, у квітні буде повних 5 місяців багато хто пише, що вагітніти можна лише через рік, а все заживає через 2 місяці, також читала що чекають цей рік, щоб побачити чи є повернення хвороби. Знайома гениколог перед оп.втручання запевнила що заживе через 2 місяці можу вагітніти, а тут пів року і не можна!
    Ми з чоловіком хочем 2 дитинку і враховуючи що першу робили рік, я не дуже хочу відтягувати оскільки мені вже 28! Порадьте чи можна вагітніт після 5-6 місяців після конізації?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Є дослідження, які показали підвищений ризик викидня при настанні вагітності раніше 12 місяців після конізації. Отже, краще почекати.

      Видалити
  48. Анонім26.03.18, 18:47

    Доброго дня! Дякую за ваш професійний блог! Впевнена, що ваша просвітницька робота рятує нерви, здоров’я і життя багатьох українок! Мене звати Марійка (31 р.).Операцій і абортів не було, дітей активно планую)). Щороку цитологія добра, цьогоріч показала дисплазію ІІІ б. В онко мене неабияк налякали раком і добре, що я знайшла ваш блог - почитала і хоч трохи заспокоїлася ).
    Але таки прошу вашої допомоги в розшифровці аналізу.
    Після поганої цитології я зробила кольпоскопію: із трьох лікарів-гінекологів лише в онкодиспансері підтвердили дисплазію і сказали одразу робити операцію, бо буде рак. Також онкогінеколог взяла міні-біопсію для гістології, але результат - “не достатньо матеріалу для аналізу”.
    Поки та лікар на лікарняному, я здала пап-тест рідинної цитології. Ось результати:
    Специфічні інфекційні агенти - Не виявлені
    Клітинні зміни, не пов'язані з неопластичними процесами —Плоскоклітинна метаплазія. Паракератоз
    Реактивні зміни - Запальні (включаючи репаративні) слабко виражені
    Висновок: зміни плаского епітелію NILM, тип ІІ
    Висновок: зміни залозистого епітелію Не виявлені
    Висновок ПАП-теста NILM, тип ІІ
    Примітка NILM - Negative for Intraepithelial Lesion or Malignancy (негативні відносно інтраепітеліальних уражень і злоякісності)
    Заключення відповідно до класифікації BETHESDA SYSTEM 2014

    Також я здавала аналіз на інфекції — хламідій, уреаплазми, мікоплазми не виявлено. Є папілома вірус 31 тип (вже не один рік).
    1) Чи правильно я розумію, що оця метаплазія.паракератоз — скоріш за все від мого ВПЛ і чи треба її взагалі лікувати?
    2) міні-біопсію для гістології справді якось важко брати? Тобто чи нормально, що лікар не змогла відщипнути достатньо матеріалу для аналізу? Чи може мені краще піти до іншого лікаря? А чи після результатів пап-тесту мені вже не треба брати біопсію і немає чого переживати?
    Дуже-дуже дякую за відповідь!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня, Марійка! Мені дуже важливо знати, що мої дописи у блозі дійсно приносять користь. Дякую Вам за добрі слова. Не менш важливо, щоб Ви розуміли, що без огляду і кольпоскопії мені важко правильно відповісти на запитання. Пап-тест методом рідинної цитології показав, що дисплазії немає. Але результат попередньої цитології - ІІІб, тобто помірна дисплазія. І в онкодиспансері Вам підтвердили дисплазію (якого ступеня?). Ці факти ігнорувати не можна. Точно встановити ступінь дисплазії можна за допомогою гістологічного дослідження матеріалу біопсії. Отже, біопсію бажано повторити. Іноді таке буває, що шматочок тканини занадто малий для діагностики. Причини можуть бути різними. Щодо метаплазії, то це доброякісна пристосувальна реакція епітелію до дії патологічних чинників (хронічне запалення, зміна рН піхви, гормональні зміни). Паракератоз - захисна реакція клітин на дію тих самих чинників, теж доброякісна. І так, скоріше за все, це результат впливу папіломавірусу. Але причиною може бути і запалення, викликане умовно-патогенними бактеріями. Лікувати це чи ні, зможе відповісти Ваш лікар, який робив огляд і обстеження.

      Видалити
  49. Анонім04.04.18, 22:40

    Добрый вечер!ПАП-ТЕСТ
    ПАП-ТЕСТ
    (ЦИТОМОРФОЛОГІЧНЕ
    ДОСЛІДЖЕННЯ ЕПІТЕЛІЮ)
    :
    МАТЕРІАЛ ІЗ ЗОНИ
    ТРАНСФОРМАЦІЇ
    :
    Лейкоцити 5-20 в полі зору
    Лейкоцити на слизу ДО 40
    Бактеріальна флора :
    палички
    Епітелій шийки матки :
    Поверхневі клітини :
    значна кількість
    Проміжні клітини :
    незначна кількість
    Парабазальні клітини :
    поодинокі
    Цитоліз :
    не виражений
    Дегенеративні зміни плоского
    епітелію
    :
    місцями незначні
    Клітини залозового епітелію :
    поодинокі
    Метаплазовані клітини :
    незначна кількість
    Койлоцити : не виявлено
    не виявлено
    Еритроцити :
    поодинокі
    Слиз :
    незначна кількість
    Додаткові дані :
    Виявлено елементи хронічного запалення: гістіоцити, макрофаги
    Коментарі :
    Спостерігається незначний поліморфізм окремих ядер клітин плоского епітелію.
    Зустрічаються двоядерні клітини.
    ВИСНОВОК :
    Тип IIIа Слабка дисплазія плоского епітелію (CINI). Запальний процес. МАТЕРІАЛ ІЗ
    ЦЕРВІКАЛЬНОГО КАНАЛУ
    :
    Лейкоцити 5-20 в полі зору
    Лейкоцити на слизу ДО 100
    Епітелій цервікального каналу :
    в достатній кількості
    Дегенеративні зміни залозового
    епітелію
    :
    місцями незначні
    Клітини плоского епітелію :
    значна кількість
    Метаплазовані клітини :
    поодинокі
    Еритроцити :
    поодинокі
    Слиз :
    помірна кількість
    Коментарі -
    ВИСНОВОК :
    Тип II Запальний процес ,,на инфекции сдавали,ничего не показало,у меня вопрос,нужно ли еще какие то анализы и правильное лечение назначено: Поставьте до месячных св. Лаферон фармбиотек 3 млн ЕД во влагалище 10 дней. Потом на 7-9 день запишитесь ко мне на Крио. Заморозим дисплазию, раз не уходит от медикаментозного лечения.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий! Ваш Пап-тест показав наявність слабкої дисплазії плаского епітелію (CIN I ступеня). Для встановлення точного діагнозу необхідна біопсія шийки матки після протизапальної терапії. Крім того, потрібна кольпоскопія, аналіз на онкогенні типи папіломавірусу. Після цих обстежень можна планувати лікування самої дисплазії. Коментувати призначення Вашого лікаря я не можу, тому що не маю можливості зробити огляд і кольпоскопію. Метод лікування дисплазії обирають після отримання результатів усіх перелічених обстежень з урахуванням віку, планування вагітності у майбутньому, розташування ділянки дисплазії.

      Видалити
  50. Добрый день, подскажите пожалуйста по результатам анализов, данные которых приведены ниже. При этом при осмотре гинеколога структура миометрия и матки гомогенная, порожнина не деформирована, эндометрий секреторный, маточные трубы б/о. Обратилась в связи с тем, что тянул низ живота, и при этом 5 мес назад внутри был полип, который надо было удалять. на узи сейчас его не обнаружили вообще,
    но воспалена была шейка матки визуально.... сдала анализы, результат ниже:Клінічний діагноз:
    Уретра Результат дослідження
    Лейкоцити -
    Лімфоцити -
    Макрофаги -
    Флора -
    Якість матеріалу і характеристика
    клітин
    -
    Цервікс
    Лейкоцити 10-20 в п/з
    Лімфоциты Не виявлено
    Макрофаги Не виявлено
    Слиз помірна кі-ть
    Еритроцити Не виявлено
    Флора палички - помірна кі-ть
    Якість матеріалу і характеристика
    клітин
    Плаский епітелій – мала кі-ть, дегенеративні зміни епітелію
    Вагіна
    Лейкоцити 0-7 в п/з
    Лімфоцити Не виявлено
    Макрофаги Не виявлено
    Слиз помірна кількість;
    Еритроцити Не виявлено
    Флора: палички - помірна кі-ть
    Якість матеріалу і характеристика
    клітин
    Плаский епітелій – помірна кі-ть, дегенеративні зміни
    Інфекції
    Gardnerella sp.
    Actinomyces sp.
    Leptotrix
    Диплококи внутрішньоклітинні і
    позаклітинні
    Не виявлено
    Не виявлено
    Не виявлено
    Не виявлено
    Простіші (Trichomonas vaginalis) Не виявлено
    Гриби морфологічно подібні до
    Candida albicans Не виявлено
    Включення характерні для
    Chlamydia trachomatis Не виявлено
    Базофільні включення характерні
    для Mycoplasma,Ureaplasma Не виявлено
    Зміни клітин характерні для :
    Papillomavirus
    Herpes virus
    Не виявлено
    Не виявлено
    Заключення: Цитоморфологічна картина без запалення.
    Дата видачі аналізу: 19.04.2018р.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня, Ольга! Результат Вашого аналізу нормальний.

      Видалити
    2. Спасибо, большое, Юлия Авксентьевна! просто смутили вот эти показания: Плаский епітелій – мала кі-ть, дегенеративні зміни епітелію цервикса и вагины :(. Это нормально ?

      Видалити
    3. Ваш аналіз нормальний щодо відсутності запалення. Дегенеративні зміни епітелію можуть бути обумовлені різними причинами. В ідеалі їх не повинно бути. Дати якісь конкретні відповіді можна тільки після огляду. Справа в тому, що будь-який аналіз можна інтерпретувати тільки разом з результатами огляду, враховуючи наявні симптоми, попередні захворювання і їх лікування.

      Видалити
  51. Анонім18.06.18, 21:01

    Добрий день! дякую за ваш iнформативний блог) допоможiть будьласка у виборi лiкування.Менi 25р.Хочю планувати свою першу вагiтнicть але ставлать дiагноз дисплазiя.Результат ПАП тесту:LSIL,плоскоклiтинна метаплазiя,тип 3а.Результат бiопсii: в бiоптатi не множ.у виглядi фiброзноi тканини,фрагменти з залозистою ерозiею,частково вкрита шеечним епiтелiем з дисплазiею.Результати ПЦР на ВПЧ та хламiдii,мiкоплазму, уреоплазму негативнi.Можна пiдiбрати медикаментозное лiкування? Чи робити радiохвильову ексзицiю? Дуже боюся,що может вплинути на перебiг вагiтностi I взагалi на проблемне зачаття.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Вибачте, що вчасно не відповіла на Ваше запитання: чомусь не приходять сповіщення на мій email. Якщо запитання ще актуальне, то напишіть, будь ласка, дослівно результат біопсії. Там дійсно не вказаний ступінь дисплазії? Якщо це так, то біопсію треба повторити. Метод лікування дисплазії залежить від її ступеня в результаті біопсії. Медикаментозне лікування підбирають, ґрунтуючись на результатах огляду, анамнезу і мікроскопічного дослідження мазка.

      Видалити
  52. Анонім29.07.18, 12:52

    Здравствуйте . Помогите расшифровать результаты анализов :

    КДЛ No89 ( не виявлено)
    НИЗЬКООНКОГЕННІ: 6,11,40,42,43,44,54,61,70 ( не виявлено )
    Пап тест ( прочерк )
    МЕТОДОМ РІДИННОЇ :
    Цитологии (технологія Sure Path
    BD)
    ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТУ:
    задовільна
    в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони
    трансформації.
    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС : Доброякісні зміни : виявлено.
    Реактивні зміни епітелію: репаративні, дегенеративні. Плоскоклітинна метаплазія.
    Клітини з ознаками цитолізу.
    Ознаки паракератозу.
    Клітини залозового епітелію в стані проліферації.
    Патологічні зміни : не виявлено.
    Додаткові дані :
    виявлено флора - палички.
    ВИСНОВОК :
    Негативний щодо інтраепітеліальних уражень та злоякісних новоутворень (NILM).

    До этого врачь ставил диагноз слабой дисплазии. нужно ли делать биопсию ? И возможно ли при таком диагнозе забеременеть , выносить ребёнка и без проблем родить ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Вибачте, що вчасно не відповіла на Ваше запитання: чомусь не приходять сповіщення на мій email. Результат рідинної цитології показав відсутність дисплазії. Виявлені доброякісні зміни: репаративні, дегенеративні, плоскоклітинна метаплазія, цитоліз, паракератоз, проліферація - усі ці слова означають реакцію клітин шийки матки на запалення.
      Біопсію шийки матки роблять якщо дисплазія виявлена у Пап-тесті або під час кольпоскопії лікар побачив явні ознаки передракових змін.
      Сама дисплазія на здатність завагітніти, виношування вагітності та пологи не впливає. Але після деяких операцій на шийці матки (глибока конізація) може трохи збільшуватися ризик викидня і передчасних пологів.

      Видалити
  53. Анонім30.07.18, 12:05

    Доброго дня! По-перше: відразу хочу подякувати за Ваші коментарії та відповіді, які орієнтують жінок у серйозності захворювання та подальших діях щодо лікування)
    Щодо мене: у віці 18-19 років мені повідомили, що я маю ерозію шийки матки, але лікування не назначили, пояснюючи її появу зміною гормонального фону.
    Час ішов, ерозія ніде не ділась, але мене вона не турбувала, тому я майже забула про її існування. Інколи з'являлись рясні виділення, які через певний час проходили самі і не викликали у мене жодних підозр. Лікарі також мовчали з цього приводу. До цього часу...
    Зараз мені 25 років, і після чергового походу до лікаря, мені сказали, що треба додаткове обстеження.
    А тепер ПРО ГОЛОВНЕ
    ПАП-ТЕСТ показав наступне:
    Специф.інфекц.агенти: флора, асоційована з бактеріальним вагінозом
    Клітинні зміни...: Паракератоз
    Реактивні зміни: запальні, помірно виражені
    Висновок (зміни плаского епітелію): ASC-US; (залозистого): змін немає

    Дослідження на ВПЛ ВКР: не виявлений

    Із цими результатами мене направили в онко-клініку. Там взяли біопсію.
    Результат БІОПСІЇ: Слизова оболонка ендоцервікального типу з ділянками незрілої та зрілої плоскоклітинної метаплазії з вогнищами плоскоклітинного інтраепітеліального ураження низького ступеня (LSIL; CIN 1); (ISD-O-3 код 8077\0) в ділянках метаплазії. Хронічний активний цервіцит.

    Питання: На скільки все серйозно, як швидко треба починати лікування і чи потрібні ще якісь дослідження?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Вибачте, що вчасно не відповіла на Ваше запитання: чомусь не приходять сповіщення на мій email. Враховуючи що в біопсії CIN 1 (легка дисплазія) і не виявлено високоонкогенних типів ВПЛ, то ситуація не критична, але потребує активних дій. Без огляду можу порадити обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, і протизапальне лікування в залежності від результату цього аналізу. Подальше лікування дисплазії може спланувати тільки Ваш лікар.

      Видалити
  54. Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, в мене така ситуація:пішла до свого гінеколога, вона сказала що в мене ерозія та запалення правого яєчника. Назначила лікування. Також я здала цитологію, заключення таке: ТИП II Запальний тип мазка.ЦІН-1,Тип-ІІІ-а
    поодиноких клітин плоского епітелію . Виявлено папіломовірус.Коли я подзвонила своєму лікарю і повідомила про результати, вона сказала щоб я приїхала на 9-10 день від початку місячних на ножову конізацію. Я дуже хвилююсь, може потрібно спочатку зробити біопсію? А вже потім приймати якісь рішення?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І Вам доброго дня! Без огляду і кольпоскопії мені важко правильно відповісти на Ваше запитання. Напевно, при CIN 1 (легка дисплазія) варто спочатку зробити кольпоскопію і прицільну біопсію.

      Видалити
  55. Анонім07.09.18, 21:45

    Од.
    Референтний інтервал
    Пакет №129 (Цервікальний скринінг)

    Оцінка якості матеріалу

    Матеріал задовільний




    Специфічні інфекційні агенти

    Не виявлені




    Клітинні зміни, не пов'язані з
    неопластичними процесами

    Плоскоклітинна метаплазія




    Реактивні зміни

    Запальні (включаючи репаративні)
    помірно виражені




    Висновок: зміни плаского епітелію

    NILM, (тип ІІ, запальний тип мазка)




    Висновок: зміни залозистого
    епітелію

    Не виявлені




    Висновок ПАП-теста

    NILM, (тип ІІ, запальний тип мазка)




    Примітка

    NILM - Negative for Intraepithelial Lesion
    or Malignancy (негативні відносно
    інтраепітеліальних уражень і
    злоякісності)




    Коментарі

    ПАП-тест методом рідинної цитології (BD
    SurePath)
    Заключення відповідно до класифікації
    BETHESDA SYSTEM 2014




    16 генотип

    6.23 Lg ВПЛ/10^5 клітин


    <3 LgВПЛ/10^5 клітин:
    клінічно малозначуще
    3 Lg - 5 Lg ВПЛ/10^5 клітин:
    клінічно значуще
    >5 LgВПЛ/10^5 клітин: клін.
    високозначуще
    Аналітична чутливість: 10^3
    копій/мл
    Лінійний діапазон: 3х10^3 -
    1х10^8 копій/мл


    33 генотип

    5.8 Lg ВПЛ/10^5 клітин


    <3 LgВПЛ/10^5 клітин:
    клінічно малозначуще
    3 Lg - 5 Lg ВПЛ/10^5 клітин:
    клінічно значуще
    >5 LgВПЛ/10^5 клітин: клін.
    високозначуще
    Аналітична чутливість: 10^3
    копій/мл
    Лінійний діапазон: 3х10^3 -
    1х10^8 копій/мл


    Примітка

    Приналежність генотипів ВПЛ ВКР, що
    визначаються в данному дослідженні,
    до філогенетичних груп: група А9
    (16,31,33,35,52,58 типи), група А7
    (18,39,45,59,68 типи), група А5/А6
    (51,56,66 типи)



    14 дн мц
    Результати лабораторних досліджень не є достатньою підставою для постановки діагнозу.
    Допоможіть розібратись, на скільки це серйозно і чи можна Робити Еко?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Результат Пап-тесту показав відсутність дисплазії. А результат обстеження на папіломавіруси виявив наявність двох онкогенних типів: 16 і 33-го. В такому випадку необхідно зробити кольпоскопію. Якщо під час кольпоскопії виявляють підозрілі на дисплазію ділянки, то проводять прицільну біопсію. Якщо на кольпоскопії патології не виявлено, то через 12 місяців повторюють Пап-тест і аналіз на ВПЛ. Наскільки це серйозно, можна буде відповісти після кольпоскопії. Більше інформації про папіломавіруси є у дописі "Цей підступний папіломавірус".

      Видалити
  56. Анонім08.09.18, 22:14

    Заключення кольпоскопії, кондилома ш/м, як зрозуміти попередні виявлені гонотипи вказують, що це злоякісна кондилома?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Виявлення онкогенних генотипів папіломавірусу не означає, що це злоякісна кондилома. Це означає, що є підвищений ризик дисплазії та раку шийки матки. Приблизно у 10% носіїв онкогенних генотипів виникає дисплазія і у 0,5-1% - рак. Оскільки у Вас на кольпоскопії виявлена кондилома, то треба зробити біопсію і дізнатися, є дисплазія чи немає. Пап-тест не завжди її виявляє.

      Видалити
  57. Доброго дня,Юлія
    Допоможіть,будь ласка,заключення патогістологічного дослідження,розшифруйте,поясніть..
    "Фрагменти шм.з ознаками цервікальної ектопії,ділянками плоскоклітинної метаплазії,помісної,місцями важкої дисплазии метаплазованого плоского епідемію залоз.Папіломатозна гіпрплазія та легка дисплазія плоского епітелію ектоцервіксу.Хронічний цервіцит.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Буду дуже Вам вдячна)
      Доречі,робили радіохвильову конізацію,фрагмент тканини 2,5 на 1,5 см.Хвилююся щоб все прибрали....

      Видалити
    2. Доброго! Результат патогістологічного дослідження показав, що у видаленому фрагменті шийки матки є ділянки з різними ступенями дисплазії від легкої до важкої. Судячи з розміру фрагменту, конізація була достатньо глибокою і широкою. У Вас немає приводу для хвилювання. В будь-якому випадку, після конізації необхідне спостереження: Пап-тест (цитологічний мазок) і кольпоскопія.

      Видалити
  58. Анонім19.10.18, 09:01

    Доброго дня, підкажіть, будь ласка, як розуміти результат цитологічного дослідження - реактивні зміни епітелію, а всі інші показники за системою Bethesda стоять прочерки?? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Реактивні зміни епітелію найчастіше є результатом запалення. Прочерків у результаті цитологічного дослідження бути не повинно. Там обов'язково дають опис плаского і залозистого епітелію. І повинен бути висновок, який і є результатом (варіанти висновків за системою Bethesda я перелічила у цьому дописі). Уточніть, будь ласка.

      Видалити
    2. Анонім20.10.18, 12:25

      Результат цитологічного дослідження
      NILM -
      Реактивні зміни - Реактивні зміни епітелію
      ASCUA -
      AGC -
      AGC fn -
      ASC-H -
      LSIL -
      HSIL -
      CIS -
      Рекомендовано - повторний ПАП - тест в динаміці
      Заключення -

      Всюди стоять прочерки і заключення немає, напевно спеціально немає заключення, щоб людина зверталася до лікаря для розшифровки. Я записалася на прийом, але переживаю і хочу хоть щось дізначись...

      Видалити
    3. Виходить, що у Вас дійсно немає заключення. А воно повинно бути обов'язково. Або повинна бути вказана причина, чому його немає. Вам треба звернутися у лабораторію за поясненнями.

      Видалити
    4. Анонім22.10.18, 15:44

      Дуже дякую за відповідь!

      Видалити
  59. Анонім11.11.18, 20:14

    Доброго вечора!зробили конізацію тяжкої дисплазії місяць тому,час від часу йдуть кров'яні виділення. 54 роки

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Незначні кров'яні або сукровичні виділення після конізації можуть тривати 1-1,5 місяці. Якщо виділення рясні, то раджу Вам звернутися до лікаря одразу. В будь-якому разі, огляд лікаря після конізації проводиться обов'язково через 1-1,5 місяці.

      Видалити
  60. Добрий вечір, Юлія!Прошу Вашої поради. Моій донці (22р) під час кольпоскопіі взято біопсію. Заключення-9'-папіломатоз з ознаками койлоцитозу незначним дискаріозом Плоских епітеліоцитів LSIL. 1' - папіломатоз з ознаками койлоцитозу незначним дискаріозом та дискератозом плоских епітеліоцитів ( тинденція до лейкоплакіі) LSIL. Кольпоскопічно ділянки ацетобілого епітелію ( по словах лікаря мігруючі), ніжна мозаіка . Цитологія без патології. В анамнезі грибкові інфекції, бакаґвагіноз, (зараз вилікуванні), ВПЛ 16, 56, але в останніх обстеженнях методом ПЛР 6 місяців тому взагалі ніяких типів ВПЛ не виявлено. Спостерігаємося три роки.на біопсіі настояв лікар. Пояснить будь ласка результат. Це говорить про CIN 1 ? І чи взагалі потрібна була біопсіі?

    ВідповістиВидалити
  61. До попереднього питання - Яка подальша тактика? Буду дуже вдячна за відповідь!)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Мені не дуже зрозуміло, що означають цифри 9 і 1 з апострофом. Висновок біопсії, судячи з усього,-легка дисплазія (CIN1). Щоправда, термін LSIL повинен використовуватись тільки для опису цитологічного мазка, а не біопсії. Біопсія була обґрунтована. Питання подальшої тактики треба вирішувати зі своїм лікарем.

      Видалити
    2. Дякую за відповідь! 9 і 1 місця забору на дев'яту та першу годину. Можливо моє питання не грамотные, Але якщо CIN, то де в гістологічному заключені опис клітин з неоплазією? Вибачте, якщо питання дурне, але поясніть, якщо можна. Дякую

      Видалити
    3. Дискаріоз - це синонім дисплазії. Я про це писала у статті "Дисплазія шийки матки: в чому небезпека?" Я вважаю, що дурних запитань у медицині немає. Якщо щось не зрозуміло, треба питати.

      Видалити
  62. Доброго дня, будь ласка допоможить зрозуміти результати аналізів.
    ПАП-ТЕСТ
    МЕТОДОМ РІДИННОЇ :
    ЦИТОЛОГІЇ (технологія Sure Path
    BD)
    ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТУ :
    задовільна:
    в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони
    трансформації.
    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС :
    Доброякісні зміни :
    виявлено.
    Запалення та реактивні зміни епітелію: репаративні, дегенеративні.
    Плоскоклітинна метаплазія.
    Ознаки паракератозу.
    Клітини залозистого епітелію в стані проліферації.
    Патологічні зміни :
    виявлено.
    Зміни, які не дають можливості диференціювати клітини з реактивними змінами та
    ознаками дисплазії.
    Зміни в клітинах, трактування яких ускладнено (з дискаріозом, збільшеними та
    гіперхромними ядрами).
    Додаткові дані :
    виявлено флора - змішана.
    ВИСНОВОК :
    Клітини плоского епітелію з атипією невизначеного значення (ASC-US) .
    Рекомендації :
    Консультація лікаря.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! У Вас виявлені атипові клітини плоского епітелію невизначеного значення. У цьому пості є окремий розділ про атипові клітини. Там я докладно про них написала. В описі Вашого мазка зазначено, що виявлено запалення та реактивні зміни, метаплазія, паракератоз, проліферація залозистого епітелію. Усі ці зміни можуть бути викликані інфекціями або іншими причинами. Вам треба звернутися до лікаря, щоб він призначив необхідні обстеження і лікування.

      Видалити
  63. Доброго вечора! Місяць тому мені поставили діагноз плоскоклітинна метаплазія.Всі інші аналізи внормі.Пролікувалася свічками Протефлазид і Альфарикін.Пила Енат 400 і Даривіт сан форте. В середу знову здала аналізи. Результатів ще немає, а я дуже сильно переживаю, бо прочитала в інтернеті, що метаплазію не можна вилікувати. Чи так це? Яка ймовірність того, що метаплазія вилікувалась ,скорегувалась після такого лікування? Я довіряю своїй лікарці, але дуже переживаю.Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора! Плоскоклітинна метаплазія - це не діагноз, а нормальний фізіологічний процес, при якому циліндричний епітелій шийки матки заміщується багатошаровим плоским епітелієм. Лікувати метаплазію не має сенсу. Можливо, Вам призначали лікування зовсім з інших причин. Але без огляду і не бачивши ні одного обстеження неможливо робити висновки.

      Видалити
  64. Доброго дня! Я вчора писала Вам стосовно плоскоклітинної метаплазії. Дякую Вам за відповідь! Сьогодні прийшли результати моїх аналізів. Після лікування метаплазія не пройшла, не скорегувалася, а добавилось ще й запалення. Я вже боюся звертатися до своєї лікарки, щоб не погіршити ще більше ситуації. Скажіть, будь ласка, чи можу я Вам відправити свої аналізи попередні і ті, які прийшли зараз? Чи можете Ви глянути на них? Можливо Ви підкажете, що мені робити далі? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Консультації щодо захворювань шийки матки по результатам обстежень без огляду часто призводять до помилкових висновків. Адекватна інтерпретація будь-якого аналізу можлива тільки з урахуванням симптомів, анамнезу, огляду і кольпоскопії. Раджу Вам знайти лікаря, якому будете довіряти.

      Видалити
  65. Анонім05.04.19, 16:00

    Доброго дня, допоможіть розібратися в результатах ПАП-тесту

    ПАП-ТЕСТ МЕТОДОМ РІДИННОЇ ЦИТОЛОГІЇ (технологія Sure Path BD)

    ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТУ :
    задовільна
    в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони
    трансформації.

    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС :
    Доброякісні зміни :
    виявлено.
    Запалення та реактивні зміни епітелію: репаративні, дегенеративні.
    Плоскоклітинна метаплазія.
    Клітини з ознаками цитолізу.
    Ознаки паракератозу.
    Клітини золотистого епітелію без видимих цитоморфологічних змін.

    Патологічні зміни :
    не виявлено.

    Додаткові дані :
    виявлено флора-палички.
    Елементи хронічного запалення.

    ВИСНОВОК :
    Негативний щодо інтраепітеліальних уражень та злоякісних новоутворень (NILM).

    Завчасно дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Дисплазії не виявлено. Цитоліз і паракератоз - незначні зміни, які можуть бути обумовлені запаленням й іншими причинами. Ваш лікар повинен розібратися у причинах, ґрунтуючись на результатах огляду та додаткових обстежень.

      Видалити
  66. Анонім23.05.19, 12:42

    Добрий день у мене виявили дисплазію cin2 і в мене вагітність 16 тижнів що мені робити

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий! У таких випадках проводиться спостереження: цитологічне дослідження і кольпоскопія кожні 3 місяці. При появі ознак дисплазії 3 ступеня виконують біопсію шийки матки.

      Видалити
  67. Анонім24.05.19, 00:21

    Чи назначається якесь лікування дисплазії і чи це безпечно для дитини

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лікування дисплазії 2 ступеня (помірної) під час вагітності не проводять.

      Видалити
  68. Доброго дня, допоможіть розібратися в результатах Пап-тесту

    ПАП-ТЕСТ МЕТОДОМ РІДИННОЇ ЦИТОЛОГІЇ (технологія Sure Path BD)

    ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТУ :
    задовільна
    в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони
    трансформації.

    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС :
    Доброякісні зміни :
    виявлено.
    Запалення та реактивні зміни епітелію: репаративні, дегенеративні.
    Ознаки паракератозу.
    Дегенеративні зміни клітин золотистого епітелію.
    Патологічні зміни : виявлено.
    Зміни, які не дають можливості диференціювати клітини з реактивними змінами та ознаками дисплазії.
    Зміни в клітинах, трактування яких ускладнень (з дискаріозом, збільшеним и та гіперхромними ядрами)
    Додаткові дані :
    виявлено флора-палички, коки, кокобацили. Виявлені "ключові" клітини

    ВИСНОВОК :
    Клітини плоского епітелію з атипією невизначеного значення (ASC-US)

    Які мої подальші дії мають бути.

    Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! У Вас виявлені атипові клітини плоского епітелію невизначеного значення. У цьому пості є окремий розділ про атипові клітини. Там я докладно про них написала. В описі Вашого мазка зазначено, що виявлено запалення та реактивні зміни, паракератоз. Усі ці зміни можуть бути викликані інфекціями або іншими причинами. Вам треба звернутися до лікаря, щоб він призначив необхідні обстеження і лікування.

      Видалити
    2. Доброго вечора. Пів року назад здавала мазки все добре. Це вирішила провіритись! На огляді гінеколог сказав все чисто, взяла мазки ватною паличкою (хоча сказала врач що це пап тест)здавала в лабораторію платно. Прийшов аналіз скрізь прочерки але там де LSIL написано дисплазия 1 ступеню. Але взяли сумніви, перездала в іншу платну лабораторію, тепер точно здала пап тест(3 щиточками)робила рідинну цитологію показало NILM 2 запальний тип мазка. Тепер незнаю куди схилятись, до якого аналізу.

      Видалити
  69. Папіломовіруси всі відсутні

    ВідповістиВидалити
  70. Рідинна цитологія BETHESDA 2014.Дякую за відповідь

    ВідповістиВидалити
  71. До речі перший мазок був звичайний на стікло. Сьогодні взяли а на наступний день вже був зроблений, а рідинну цитологію ждала 3 дні. Я звичайно більше схильна до аналізу рідинної цитології. Ще здала 1 мазок в ЖК безкоштовно, але ще його чекаю. Хочу провірити і порівняти! Перед оглядом пройшла вагінальне узі все добре!

    ВідповістиВидалити
  72. Вибачте за таку кількість запитань. Буду вдячна за відповідь!)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора! Думаю, що варто зробити кольпоскопію. Якщо патології не буде виявлено, то можна заспокоїтися і далі робити Пап-тест у звичайному режимі.

      Видалити
  73. Доброго дня! Проходила огляд у гінеколога. Всі аналізи в нормі. Але виявили плоскоклітинну метаплазію. Лікар мені пояснила, що в цьому нічого страшного немає, адже інші всі показники в нормі(всюди абрівіатура NILM, цитограма в межах норми, атипових клітин не виявлено). Коли мені знову здавати ПАП-тест? Його раз в пів року здають? Я планую їхати на море (Одеса). Чи можу я з такими аналізами їхати на море, чи протипоказано? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго вечора! Плоскоклітинна метаплазія - це нормальний фізіологічний процес, при якому циліндричний епітелій шийки матки заміщується багатошаровим плоским епітелієм. ПАП-тест достатньо робити один раз на рік. Їхати на море не забороняється :)

      Видалити
  74. Доброго дня! Моїй мамі видаляли поліп місяць тому.Видалили, сказали, що все гаразд, але потрібно пропити ліки.Лікарка призначила пити Норкалуд по 2 таблетки в день. Протягом 3 місяців.Вже більше місяця пройшло після операції, після таблеток у мами почалися болі в шлунку.Припинила пити таблетки,почало мазати. Не завжди, але іноді маже. А коли п'є таблетки, то все добре. На УЗД має йти аж вкінці вересня. Чи може Норкалуд спричинити болі в шлунку? Чим можна його замінити?Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго! Для корекції лікування мамі необхідно звернутися до лікаря. У форматі блогу немає можливості правильно відповісти на Ваше запитаня. Для цього потрібна очна консультація з вивченням анамнезу, супутніх захворювань, результатів обстежень.

      Видалити
  75. Добрый день!
    Помогите пожалуйста расшифровать результаты. Очень переживаю. Не рак ли это и могут ли быть проблемы с беременностью в будущем??

    ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТУ :
    задовільна:
    в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони
    трансформації.
    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС :
    Доброякісні зміни :
    виявлено.
    Реактивні зміни епітелію: репаративні, дегенеративні
    Плоскоклітинна метаплазія.
    Ознаки паракератозу.
    Дегенеративні зміни клітин залозистого епітелію
    Патологічні зміни :
    виявлено.
    Зміни, які не дають можливості диференціювати клітини з реактивними змінами та
    ознаками дисплазії.
    Зміни в клітинах, трактування яких ускладнено (з дискаріозом, збільшеними та
    гіперхромними ядрами).
    Додаткові дані :
    виявлено флора - палички.
    ВИСНОВОК :
    Клітини плоского епітелію з атипією невизначеного значення (ASC-US) .

    Спасибо!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий! ASC-US - це атипові клітини. Про них є окремий розділ у цій статті. Це не рак, не хвилюйтеся. Знадобиться додаткове обстеження (кольпоскопія, аналізи на інфекціі, зокрема на папіломавірус).

      Видалити
    2. Атипові клітини на майбутню вагітність не впливають. Але якщо планується вагітність, то ситуацію необхідно прояснити до її планування. А саме: у разі виявлення інфекцій, провести їх лікування, повторити ПАП-тест. Якщо буде виявлена дисплазія, то провести кольпоскопію, біопсію, уточнити ступінь дисплазії, пролікувати, а потім планувати вагітність.

      Видалити
  76. Добрий вечір!Зробила кольпоскопію,деяка ділянка не замалювалася,цитологія плоскококлітинна метаплазія ,клітини аскус.Рекомендовано радіо хвильову ш/м,вірусу папіломи немає.Після того як зробила радіохвильову гістологія показала CIN1.Минуло 3 місяці,кольпоскопія хороша,шийка замалювалася уся ,але рідинна цитологія знову Аскус та метаплазія ,помірне запалення.В чому може бути причина?рекомендовано спіраль Мірену ,були поліпи та гіперплазія,зробила гістероскопію.але не знаю чи можна ставити спіраль при такій цитологіі?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір, Галино! Найчастішою причиною появи атипових клітин є інфекції і запалення, яке вони викликають. Тому варто більш ретельно обстежитися на статеві інфекції. А потім провести відповідне лікування. Після цього зробити контроль цитології. До нормалізаціїї цитології спіраль краще не ставити, а провести медикаментозне лікування щодо гіперплазії ендометрію.

      Видалити
  77. Також присутня фіброзно кистозна мастопатія,пролактин трошки вище норм.Допоможіть з цим усім розібратися,дякую

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Допомогти розібратися може тільки Ваш лікар, який робив огляд і бачив результати усіх Ваших обстежень.

      Видалити
  78. Добрый вечер у меня обнаружена дисплази 3,обнаружен вп16 тип ,сделали кононизацию ,пришли результаты и врач говорит, что нужно через 3 месяца делать повторно кононизацию т.к было обнаружено hsil в резекциях.Я просто не могу понять почему сразу все не удалили?врач не объясняет мне ни чего.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Таке буває тому що лікар, на жаль, не може побачити, на яку глибину розповсюджена дисплазія.

      Видалити
  79. Вітаю, дякую за Ваш корисний формат спілкування. Допоможіть розібратися в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони
    трансформації
    Доброякісні зміни :
    виявлено.
    Запалення та реактивні зміни епітелію: репаративні, дегенеративні.
    Клітини залозистого епітелію без видимих цитоморфологічних змін
    Що означають самі ці пункти?


    Ось безпосередньо результати
    ПАП-ТЕСТ
    МЕТОДОМ РІДИННОЇ :
    ЦИТОЛОГІЇ (технологія Sure Path
    BD)
    ЯКІСТЬ ПРЕПАРАТУ :
    задовільна:
    в препараті виявлено епітеліальні клітини ектоцервіксу, ендоцервіксу та зони
    трансформації.
    ЦИТОЛОГІЧНИЙ ОПИС :
    Доброякісні зміни :
    виявлено.
    Запалення та реактивні зміни епітелію: репаративні, дегенеративні.
    Клітини залозистого епітелію без видимих цитоморфологічних змін.
    Патологічні зміни :
    не виявлено.
    Додаткові дані :
    виявлено флора - палички.
    ВИСНОВОК :
    Негативний щодо інтраепітеліальних уражень та злоякісних новоутворень (NILM).
    Рекомендації :
    Консультація лікаря.

    Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І я Вас вітаю! Дякую за зворотній зв'язок. Реактивні зміни епітелію (репаративні та дегенеративні) є реакцією клітин шийки матки на запалення. Репаративні зміни полягають у рості і відновленні клітин, а дегенеративні зміни навпаки призводять до загибелі клітин. Отже, запалення спричиняє два протилежні процеси: загибель клітин (дегенерація) та їх відновлення (репарація).

      Видалити
  80. Добрий вечір допоможіть розібратися з аналізами.Паталогічні зміни епітеліальних клітин плоского епітелію ASCUS-виявлено.що з цим робити.хвилююсь.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Необхідно зробити кольпоскопію і аналіз на онкогенні типи папіломавірусу. В залежності від результатів цих обстежень вирішувати, що робити далі.

      Видалити
  81. Добрый вечер!
    Врач Онкоцентра сегодня отдала листок с диагнозом в коридоре. Ни единого комментария не добилась от нее.
    02.10 был сделан конус.
    Диагоноз - "в шийці матки ділянки сін III (HSIL) з поширенням по залозам."
    Все что смогла найти в интернете - прочла.
    Но, там нет ответа на вопрос:"Насколько это серьезно? И что с этим делать?"
    Если у Вас есть возможность прокомментировать диагноз, буду Вам очень признательна.
    Заранее спасибо.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Щоб коментувати діагноз, мені потрібно знати повністю гістологічний висновок конусу. Там повинно бути зазначено, на якій відстані від ураження знаходиться край резекції.

      Видалити
  82. Здравствуйте, помогите расшифровать анализ пап-теста? Оценка качества материала Материал полноценный
    Специфічні інфекційні агенти Не виявлені
    Клітинні зміни, не пов'язані з неопластичними процесами плоскоклеточная метаплазия Реактивные изменения Воспалительные(умеренно выраженнные)
    Заключение: изменения плоского эпителия NILM, (тип ІІ, воспалительный тип мазка) Заключение: изменения железистого эпителияГіперплазія залозистого епітелія Заключение ПАП-теста NILM, (тип ІІ, воспалительный тип мазка)
    Примечания NILM — Negative for Intraepithelial Lesion or Malignancy (отрицательные в отношении интраэпителиальных поражений и злокачественности)
    Комметарии ПАП-тест методом рідинної цитології (BD SurePath)
    Заключення відповідно до класифікації BETHESDA SYSTEM 2014

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Про плоскоклітинну метаплазію та реактивні зміни я вже неодноразово писала у попередніх коментарях. Гіперплазія залозистого епітелію може бути результатом запалення або гормональних розладів. Ваш лікар зможе допомогти з'ясувати причини цих змін.

      Видалити
  83. Анонім17.10.19, 12:37

    Добрий день, Юлія! Допоможіть, будь ласка, розшифрувати результати аналізів. Маю проходити процедуру перевірки прохідності маткових труб. Чи можна з такими показниками проводити процедуру? Чи буде вона результативною?
    Результати ПАП-ТЕСТу.
    Якість препарату - Задовільна. Присутні компоненти зони трансформації. Присутні компоненти ектоцервіксу.
    Доброякісні зміни - Виявлено. Запалення та реактивні зміни епітелію: дегенеративні. Плоскоклітинна метаплазія.
    Патологічні зміни - Не виявлено.
    Додаткові дані: Виявлено флора - палички.
    Висновок - Негативний щодо інтраепітеліальних уражень та злоякісних новоутворень (NILM).
    Дякую за можливість звернутися за порадою!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю! Результат Пап-тесту показав відсутність дисплазії та злоякісних клітин. Виявлено запалення та реактивні зміни епітелію. Це зміни, зумовлені запаленням. На результативність перевірки прохідності маткових труб такі зміни вплинути не можуть. А от чи можна проводити цю процедуру, то, скоріше за все, ні. В будь-якому випадку, по одному аналізу таке питання не вирішується. Необхідний огляд і повне обстеження.

      Видалити
  84. Анонім06.11.19, 23:48

    Добрий вечір! Скажіть будь-ласка, чи це все дуже страшно і як піддається лікуванню? ДНК ВПЛ 39 типу(5.21).,HSIL CIN3?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! CIN 3 ступеня повністю виліковується шляхом конізації шийки матки.

      Видалити
  85. Доброго вечора! Підкажіть чи є у мене ерозія?
    Біопсія шийки матки
    Клінічний діагноз: ерозія ш/матки
    Гістологічний висновок: тканина шийки матки з простим ендоцервікозом та хронічним цервіцитом

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Відповісти на Ваше запитання можна тільки після огляду і кольпоскопії. Дуже важливо, щоб Ви правильно розуміли, що таке "ерозія". У цьому блозі є три статті про "ерозію шийки матки". За цим теґом Ви зможете їх знайти.

      Видалити
  86. Анонім07.12.19, 18:45

    Добрий вечір. Підкажіть що це означає
    Пап тест рідинна цитологія:
    Атипові сквамозні клітини з невизначеними ознаками (asc – us)
    Тип ІІ- Реактивно-дегенеративні зміни.Запальний тип мазку

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий вечір! Про атипові клітини і зокрема ASCUS, дуже докладно написано у цій статті. Про реактивно-дегенеративні зміни я неодноразово вже розповідала у попередніх коментарях. Реактивні зміни епітелію (репаративні та дегенеративні) є реакцією клітин шийки матки на запалення. Репаративні зміни полягають у рості і відновленні клітин, а дегенеративні зміни навпаки призводять до загибелі клітин. Отже, запалення спричиняє два протилежні процеси: загибель клітин (дегенерація) та їх відновлення (репарація)

      Видалити

Дописати коментар