Паління і вагітність. Що нового?

Цей допис назрівав давно. І він має усі шанси потрапити до розділу "крик душі". Кожного разу, коли на прийом приходить вагітна, від якої чути запах сигарет, я потроху втрачаю віру в материнський інстинкт. А коли ця жінка зацікавлено питає про стан здоров'я своєї майбутньої дитини, у мене виникає повний когнітивний дисонанс. Не знаю, скільки ще потрібно публікацій у пресі, виступів по телебаченню, антитютюнових кампаній, лякаючих написів на пачках сигарет.

вплив паління на вагітність

Фото з  consumer.healthday.com
Хто досі не впевнений, що палити шкідливо?
Завжди в таких випадках питаю у пацієнтки, чи усвідомлює вона всю шкоду, яку завдає своїй дитині. І, як це не прикро, більша частина відповідає, що так. Але є і такі, хто намагається довести, що все це безпідставні вигадки медиків. І навіть наводять приклад про свою сусідку (подругу, сестру), яка народила абсолютно здорове дитя, незважаючи на те, що курила протягом вагітності. Проте вони не враховують, що розумові здібності дитини можна буде оцінити, коли вона піде у школу, а проблеми зі здоров'ям можуть проявитися у дорослому віці. Виходить, частина людей знають про шкоду паління і усвідомлюють це, а частина все ж таки не вірять або сумніваються. Пишу цей пост для всіх, хто має сумніви стосовно шкоди куріння під час вагітності.
Результати нового дослідження
Зазвичай усі свої міркування я намагаюся підтверджувати фактами. Днями в "Американському журналі генетики людини" опубліковано мета-аналіз (величезне дослідження) на цю тему [1]. З'ясовано, що коли вагітна палить, то ДНК плода змінюється так само, як у дорослих курців. ДНК (дезоксирибонуклеїнова кислота) - це основа наших генів. У ній зашифрована вся інформація про нас і наше здоров'я. У дослідженні виявлено більше 6000 ділянок, в яких ДНК дітей зазнала хімічної модифікації під впливом нікотину та інших токсинів сигарет. Близько половини цих ділянок пов'язані з генами, які відповідають за легеневу і нервову системи, вроджені вади розвитку, такі як розщілина губи і піднебення, та онкологічні захворювання. Більшість цих змін ДНК зберігаються і в старшому віці.

Висновок: результати цього дослідження показали, що негативна дія сигарет на майбутню дитину набагато більша, ніж вважали раніше.

Вплив паління на жіночий організм
Пам'ятаєте, що робить крапля нікотину? А найважливіші наслідки для жіночого здоров'я - це збільшення частоти неплідності [2], позаматкової вагітності [3], викиднів [4], раннього клімаксу. Під час одного з досліджень (за посиланням №4) з'ясували, що ризик викидня зростає на 1% на кожну викурену сигарету за день. Відомо, що токсичні речовини тютюну порушують життєздатність яйцеклітин, процес овуляції й запліднення, пригнічують рухову функцію маткових труб, підвищують їх м'язовий тонус. Активне, і навіть пасивне куріння збільшують ризик неплідності на 14-18%. У жінок, що палять, частіше бувають розлади менструального циклу, менопауза настає на  1-2 роки раніше.

Наведу решту найвпливовіших проблем зі здоров'ям, які викликає куріння [5]:
  • ішемічна хвороба серця - збільшення ризику в 2-4 рази;
  • інсульт - збільшення ризику в 2-4 рази;
  • рак легень - збільшення ризику в 25 разів;
  • рак шийки матки - збільшення ризику в 2-3 рази                                                                    
Крім того, вдихання сигаретного диму спричиняє хронічний бронхіт, підвищує вірогідність діабету 2 типу на 30-40%, негативно впливає на щільність кісток та імунну систему.

Механізм дії токсинів сигарет на плід
Нікотин, окис вуглецю, бензпірен під час паління миттєво потрапляють у кров вагітної, а потім крізь плаценту до плода. Важливо, що концентрація цих речовин в організмі дитини вище, ніж у крові матері. Через 5 секунд після вдихання тютюнового диму порушуються кровообіг між маткою і плацентою, виникає спазм (звуження) судин плаценти, зменшується надходження поживних речовин та кисню до плода. Доведено, що в процесі паління виникає виражена гіпоксія (кисневе голодування) плода, обумовлена дією окису вуглецю, який блокує гемоглобін і не дає йому виконувати свою основну функцію перенесення кисню. Цей ефект не залежить від вмісту нікотину. Тому легкі сигарети зі зменшеною кількістю нікотину не врятують ситуацію. Є підтвердження прямого токсичного впливу нікотину на вегетативну нервову систему, що спричиняє прискорення частоти серцевих скорочень плода та пригнічує його дихання.

Вплив куріння на перебіг вагітності
Найчастіші ускладнення вагітності, які виникають у жінок-курців:
  • затримка розвитку плода,
  • передчасні пологи і народження недоношених дітей [6], 
  • відшарування плаценти, 
  • передлежання плаценти (коли вона знаходиться у нижній частині матки і перекриває цервікальний канал),
  • мертвонародження. 
Обидві проблеми з плацентою можуть призводити до масивних й небезпечних для життя кровотеч.

Наслідки для здоров'я дітей
Серед вроджених вад розвитку, асоційованих з палінням, перше місце посідають щелепно-лицьові аномалії. Також встановлений зв'язок між вдиханням сигаретного диму та вадами розвитку кінцівок і серця [7]. Багатьма дослідженнями доведено, що ризик синдрому раптової дитячої смерті у дітей матерів-курців збільшується в 2-3 рази. Діти, що впродовж вагітності були під впливом куріння, частіше хворіють на респіраторні інфекції, бронхіт, астму, пневмонію. Встановлено, що куріння матері під час вагітності негативно впливає не тільки на фізичний, а й на психічний стан дитини та її інтелект [89]. Вже у ранньому віці таким дітям властиві неуважність, імпульсивність та надлишкова активність. Розвиток аутизму зростає на 40%. Отруйні речовини тютюнового диму спричиняють порушення у функціонуванні статевої системи [10], які починають проявлятися у підлітковому віці або ще пізніше.

Переваги відмови від паління
  1. Ваше здоров'я справді значно покращиться
  2. У вас буде здоровий колір обличчя і менше зморшок
  3. Ви знову вповні відчуватимете запахи і смаки
  4. Ви зможете запобігти багатьом ускладненням вагітності
  5. У вашої дитини буде набагато більше шансів народитися здоровою
  6. Ви зекономите купу грошей
  7. Ви будете пишатися своєю силою волі
  8. Ви будете довше жити і глядіти не тільки онуків, а й правнуків
Міфи про куріння
  1. Палити протягом вагітності не так вже й небезпечно, як розповідають лікарі. Маю надію, що всі, хто прочитали цей пост, тепер розуміють, чому це не так.
  2. Під час вагітності не можна кидати палити, тому що це спричинить стрес і несприятливо вплине на дитину. Насправді, шкода від паління набагато більша, ніж від стресу.
  3. Легкі сигарети безпечні. Зазвичай це просто маркетинговий прийом виробників сигарет. І навіть якщо концентрація нікотину в них дійсно менша, то кількість окису вуглецю й інших токсинів практично однакова.
  4. Я не кинула курити на початку вагітності, а тепер вже немає сенсу. Ніколи не пізно! Кожний день без сигарет безцінний для здоров'я майбутньої дитини.
  5. Дитина в утробі матері захищена від усіляких небезпек. Так, плацента є бар'єром для певних сполук. Але отруйні речовини тютюнового диму безперешкодно проникають крізь судини плаценти до плода.

Коментарі

  1. Чудові аргументи за припинення куріння! Головне - розвіювати міфи у жінок та лікарів! Кинути курити - це найпростіше, що можна зробити для зміцнення здоров'я свого та дитини!

    ВідповістиВидалити
  2. "З'ясовано, що коли вагітна палить, то ДНК плода змінюється так само, як у дорослих курців" - який жах! :( Дякую за цікавий матеріал, обов'язково покажу його своїм подругам, які палять...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Таню, дякую за відгук! Так, ця інформація варта розповсюдження, тому що більшість курців не уявляють всієї шкоди, яку наносять собі і своїй майбутній дитині.

      Видалити

Дописати коментар