Дисплазія шийки матки: в чому небезпека?

З'явилися вже й більш сучасні назви цього захворювання, але я навмисно використовую термін "дисплазія", тому що він найвідоміший. Пропоную сьогодні розібрати: 
  • сутність цієї патології, 
  • причини виникнення, 
  • методи діагностики. 

Спілкуючись з пацієнтами на роботі та з простими людьми у житті, я  помітила, що у більшості склався певний стереотип відношення до раку, як до чогось фатального і невиліковного. У своїх дописах я прагну зруйнувати цей помилковий стереотип і довести, що деякі види раку, зокрема рак шийки матки, можна не тільки запобігти, а й вилікувати. Дуже часто люди не знають про таємний сенс профілактичних оглядів, щиро дивуються необхідності їх проходити і відчувають безпідставний страх перед цим. Маю надію, що мої публікації допоможуть виправити цю ситуацію.

Що таке дисплазія? 
Дисплазія - це передракові зміни в клітинах. Слово "передракові" означає, що за відсутності лікування потім може бути рак. В цьому власне і небезпека даного захворювання. Одразу прошу звернути увагу: дисплазія не обов'язково перетворюється на злоякісну пухлину. На ймовірності цього перетворення ми будемо зупинятися пізніше. Тепер потрібно трохи заглибитися в питання будови клітин і тканин шийки матки, тому що це важливо для розуміння суті дисплазії.

Кожна клітина нашого організму складається з цитоплазми і ядра, в якому зберігається генетична інформація. В передракових клітинах цитоплазма зменшується, а ядро збільшується. Чим більше ці зміни, тим вище ступінь дисплазії і тим небезпечніше процес в плані перетворення на рак. Дискаріоз - це один з синонімів дисплазії, але не єдиний. Зустрічається ще й такий термін як атипові клітини. Буквально це означає ненормальні клітини. Для них характерні незначні зміни, які не мають всіх ознак дисплазії. До їх появи може призвести запалення, нестача або надлишок жіночих гормонів, папіломавіруси.

Пап-мазок
Фото з eurocytology.eu
Пап-мазок: нормальні пласкі клітини
Пап-мазок
Фото з eurocytology.eu
Пап-мазок: клітини з дисплазією
Найважливіше місце шийки матки
Шийка матки ззовні покрита багатошаровим пласким епітелієм; цервікальний канал, який знаходиться в середині шийки матки, вистелений однорядним циліндричним епітелієм. Епітелій - це шар клітин, який вистилає всі органи. Плаский епітелій складається з п'яти шарів клітин і тому має назву багатошаровий. Отже, на поверхні шийки матки можна знайти два основні види клітин: пласкі та циліндричні. Межа (стик), де плаский епітелій переходить у циліндричний, називається зоною трансформації. Ця зона є найважливішим місцем на шийці матки, тому що тут відбувається інтенсивне ділення клітин і саме тут патогенні чинники викликають захворювання. Будові шийки матки приділялося достатньо уваги у статті Ерозія чи ектопія? Частина 1. До речі, я додала у цей допис ще одну ілюстрацію, яка дуже наочно демонструє зону трансформації. Базальна мембрана - це тонкий прошарок під епітелієм, який відмежовує його від решти тканин. Розвиток дисплазії починається від базальної мембрани, тобто з глибини, а не з поверхні. Цей процес полягає не тільки в змінах клітин, а й у порушенні правильної будови шарів епітелію.

УВАГА!
Важливо знати: дисплазію не видно неозброєним оком і цей діагноз неможливо поставити під час огляду. Передракові зміни клітин можна побачити тільки в мікроскоп. Це захворювання може виникнути у жінок будь-якого віку. Дисплазія шийки матки не має ніяких симптомів, тому її виявляють при обстеженні з приводу інших захворювань або у здорових жінок шляхом цитологічного скринінгу

Причини дисплазії
Найчастіше дисплазію спричиняють онкогенні типи папіломавірусу, які потрапляють в епітелій шийки матки при статевих контактах. Серед інших причин важливу роль відіграють статеві інфекції (герпес, трихомоніаз, гонорея, хламідіоз), травми шийки матки під час пологів та абортів, неправильне лікування ектопії. Фактори ризику - це чинники, які безпосередньо не викликають розвиток дисплазії, але сприяють її виникненню та активують цей процес за наявності причини. До них належать: ранній початок статевого життя, велика кількість статевих партнерів, куріння, зниження імунітету, зокрема внаслідок ВІЛ/СНІД, спадковість, гормональні розлади, кількість пологів (чим більше число пологів, тим  вище ризик).

Методи діагностики: цитологічне дослідження, кольпоскопія, біопсія, ВПЛ-тест
Основним способом виявлення дисплазії є цитологічне дослідження (онкоцитологія, Пап-тест) клітин з поверхні шийки матки. Внаслідок простоти виконання його застосовують для обстеження всіх здорових жінок під час профілактичних оглядів (цитологічний скринінг) або при зверненні з приводу захворювань. Проте, за допомогою цитологічного мазка ми можемо оцінити тільки поверхневі клітини. Істина, як завжди, глибше. Патологічний результат цитологічного дослідження - це привід для подальшого обстеження, яке дасть можливість отримати більше інформації і встановити точний діагноз. Отже, цей метод дозволяє тільки відокремити норму від патології.

До уточнюючих обстежень належать кольпоскопія і біопсія. Ми вже докладно розбирали ці методи діагностики, тому скажу тільки про їх внесок у загальну справу. Кольпоскопія дозволяє віднайти уражену ділянку на шийці матки і цілеспрямовано взяти з неї шматочок тканини (біопсія) з наступним гістологічним дослідженням. І саме результат біопсії покаже глибину ураження, ступінь дисплазіі і дозволить поставити остаточний діагноз. ВПЛ-тест на онкогенні типи високого ризику, особливо 16 і 18, допомагає визначитися, наскільки радикальною буде тактика ведення пацієнтки. Адже наявність високоонкогенного типу папіломавірусу передбачає більш радикальний підхід.

кольпоскопія
Фото з brooksidepress.org
Ліворуч - вигляд нормальної шийки матки під час кольпоскопії - видно межу між пласким
(світло-рожевим) та циліндричним (червоним) епітелієм
В центрі - начебто нормальна шийка матки
Праворуч - ця ж шийка після нанесення оцтової кислоти - ділянка з дисплазією стала білою
дисплазія шийки матки
Гістологічне дослідження: дисплазія епітелію
Автор фото Ed Uthman
нормальний епітелій шийки матки
Гістологічне дослідження: нормальний
багатошаровий плаский епітелій
Автор фото Ed Uthman

На фото ліворуч можна побачити правильну будову шарів епітелію, а на фото праворуч - порушення цієї будови при дисплазії. Хочу звернути вашу увагу на те, що сьогоднішня тема доволі складна, але надзвичайно важлива. Тому я так докладно і прискіпливо зупиняюсь на деталях. Неодноразово переконувалась, що тільки коли людина розуміє суть захворювання, знає для чого потрібні обстеження і процедури, вона може зробити правильний вибір стосовно свого здоров'я. Проте, тема не завершена. Розшифровка результатів обстежень, принципи лікування і профілактика дисплазії потребують окремого обговорення у наступній публікації. Продовження буде за декілька днів.

Пов'язані дописи:

Коментарі

  1. Дякую за статтю. Хоч багато деталей, але ясно одне - всі на профогляд! :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це і було основною думкою :) А подробиці необхідні тим, хто безпосередньо стикається з проблемою. Я тепер під час консультацій даю пацієнткам адресу блогу замість довгих пояснень суті питання :) Дуже зручно, до речі.

      Видалити
  2. Анонім21.02.18, 17:01

    Доброго дня!Мене чекає операція,ексцизія шийки матки.Наскільки складна операція,і чи можна після неї завагітніти і родити природньо?Наперед дякую Вам!

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім19.11.20, 11:14

    Доброго дня . У мене виявили дисплазію 3 в тип. Чи можна вилікуватися медикаментозно ,без хірургічного втручання?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! Судячи з усього, Вам виявили дисплазію в цитологічному дослідженні. Це ще не остаточний діагноз. Потрібно робити біопсію шийки матки і встановлювати справжній ступінь дисплазії. По результату біопсії вирішують, яким методом лікувати. Про лікування читайте наступний пост.

      Видалити

Дописати коментар