Новини. Випуск 5

Найкращий час, щоб кинути палити, підкаже менструальний цикл


кинути курити
фото з wsojvzooreviews.com
Невелике, але цікаве дослідження провели канадські вчені. Вони перевірили, як потяг до нікотину коливається між чоловіками і жінками, а у жінок ще й як він змінюється протягом менструального циклу. Відомо, що жінки зазвичай стають залежними від сигарет швидше, ніж чоловіки і їм важче кинути цю шкідливу звичку. Виникає думка про зв'язок з гормонами.

Учасникам дослідження проводили функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ): чоловікам один раз, а жінкам двічі у різні фази менструального циклу (у фолікулярну фазу на 3-8 день від початку менструації, у лютеїнову фазу на 16-26 день). Сканування  показало підвищення активності певних структур мозку під час виникнення бажання покурити. Але у жінок ця активність змінювалася в залежності від циклу. Найвищий потяг до сигарети виявився на початку фолікулярної фази циклу (під час менструації) і найнижчий під час лютеїнової фази. Крім того, жінкам перед кожним скануванням визначали рівень естрадіолу і прогестерону. Дослідники вважають, що низькі рівні цих гормонів на початку фолікулярної фази підсилюють неконтрольовані позиви до паління.

Тим не менш, вчені зазначають, що інші фактори можуть впливати сильніше, ніж гормони. Це стрес, тривога, депресія, соціальна ситуація, особистість курця та інші.
Джерело: hindawi.com

18% гістеректомій виявилися непотрібними


Гістеректомія - це хірургічне видалення матки. Жінки, котрим проведена така операція не мають менструацій і не можуть завагітніти. Більшість гістеректомій з приводу доброякісних захворювань проводять для лікування міоми матки, ендометріозу і патологічних маткових кровотеч. У США, де проводилося дослідження, зареєстровано зменшення кількості цих операцій на 36% за останні 8 років. Але побоювання щодо їх доречності все одно залишаються.

Американський конгрес акушерів і гінекологів рекомендує на першому етапі лікування доброякісних захворювань використовувати такі альтернативи гістеректомії як гормональна та інша медикаментозна терапія, гістероскопія, видалення ендометрія, внутрішньоматкова спіраль з левоноргестрелом.

Під час дослідження вчені проаналізували медичні записи 3397 жінок з 52 лікарень штату Мічиган, які перенесли гістеректомію. Майже 40% не мали документації щодо попереднього медикаментозного лікування і менше 30% його отримали до операції. У 18%, тобто майже у кожної п'ятої жінки, гістеректомія виявилася необґрунтованою. Це дослідження доводить, що альтернативи операції застосовуються недостатньо. Навіть у США.
Джерело: ajog.org

Нові обрії в лікуванні міоми матки


міома матки
фото з healthnewstrack.com
Уліпристал ("Есмія") зареєстрований в Україні у 2013 році для передопераційного лікування міоми матки у жінок репродуктивного віку. Тривалість терапії не повинна перевищувати 3 місяці. Погодьтесь, занадто багато обмежень для використання. І це не враховуючи його вартість. Нове дослідження, про яке йде мова, доводить ефективність і безпечність повторних курсів лікування уліпристалом. Це дає надію на можливість його застосування в якості альтернативи операції.

Міома матки (лейоміома, фіброміома) - це доброякісна пухлина, яка утворюється з м'язових клітин стінки матки. Вона зустрічається у 20-40% жінок репродуктивного віку (доволі часто) і у багатьох випадках повільно росте і не має ніяких симптомів. Але у певної частини жінок спостерігається швидке збільшення вузлів міоми, а відповідно і розмірів матки, маткові кровотечі, біль, що негативно впливає на якість життя та фертильність. У такій ситуації домінують хірургічні методи лікування. На сьогодні можливості терапії медикаментами обмежені і дають тимчасовий ефект. Через це постійно йде пошук препаратів з довгостроковою дією. Для пацієнток з міомою матки, які планують вагітніти або у яких є протипокази до операції, це був би рятівний варіант.

Результати дослідження: більше 80% пацієнток наприкінці обох курсів лікування відзначили відсутність менструацій або їх нормалізацію, значне зниження інтенсивності болю, зменшення розмірів міоми після 1-го курсу на 38%, після 2-го - на 54%. Серед побічних ефектів найчастіше спостерігалися головний біль та припливи жару. Варто звернути увагу на такий специфічний побічний ефект уліпристалу як тимчасове потовщення ендометрія за рахунок гормональних змін, що відбуваються у матці під час лікування. Але за 6 місяців після завершення курсу терапії ендометрій повертається до звичайного стану у переважній більшості випадків.

Цікаво, що уліпристал не є гормональним препаратом, проте впливає на дію гормонів, що виробляються в організмі. Спочатку цю діючу речовину застосовували у препаратах для екстреної контрацепції, але в іншій дозі і з іншою назвою.
Джерело: fertstert.org

Вплив захворювань щитовидної залози на репродуктивне здоров'я


Гормони щитовидної залози контролюють обмін речовин і відіграють ключову роль в рості і розвитку організму, зокрема розвитку мозку та розумових здібностей. У зазначеному огляді підкреслюється, що будь-які зміни функції щитовидної залози можуть значно впливати на репродуктивне здоров'я до, під час та після зачаття. Це стосується і пониженого (гіпотиреоз), і підвищеного (гіпертиреоз) вироблення гормонів щитовидною залозою.

Гіпотиреоз у дитинстві та підлітковому віці спричиняє затримку статевого дозрівання, а у дорослому віці - порушення менструального циклу та відсутність овуляції. Враховуючи, що гормони щитовидної залози відіграють важливу роль у ембріональному розвитку, захворювання щитовидної залози вже давно асоціюються з підвищеним ризиком викидня.

Автори зазначають, що гіпертиреоз може негативно впливати на перебіг вагітності. Несприятливі наслідки можуть включати передчасні пологи, прееклампсію, затримку розвитку плода, серцеву недостатність та інші. Отже, всім, хто планує вагітніти бажано заздалегідь визначити рівень гормонів щитовидної залози в крові, а жінкам з такими проблемами як викидень або безпліддя це необхідно зробити обов'язково.

Висновки: навіть незначний і безсимптомний гіпотиреоз під час вагітності може викликати затримку розвитку мозку і розумових здібностей у майбутньої дитини. Що ми можемо вдіяти? Враховуючи, що для вироблення гормонів щитовидній залозі потрібен йод, то необхідно: 1) вживати йодовану сіль та продукти, що містять багато йоду (морська капуста, кальмари, морська риба та ін.); 2) у разі відсутності захворювань щитовидної залози 3 місяці до запланованої вагітності приймати йодид калію 100 мкг на добу, а під час вагітності та грудного вигодовування 200 мкг на добу; 3) за наявності захворювань щитовидної залози свої дії узгодити з ендокринологом.
Джерело: medicalnewstoday.com

Рання менопауза пов'язана з повсякденним впливом хімічних сполук

репродуктивні токсини
Фото з journals.plos.org

У дослідженні визначали рівень 111-ти речовин у крові та сечі, які втручаються у вироблення та дію гормонів в організмі (репродуктивні токсини). У жінок, що мають високі рівні хімічних речовин, які входять до складу пластмас, засобів особистої гігієни, побутової хімії, косметики і навколишнього середовища, менопауза наставала на 2-4 роки раніше, ніж у жінок, що мають низькі рівні цих хімікатів. Було обстежено 1442 жінки у періоді менопаузи. 

Зверніть увагу, більшістю перелічених засобів ми починаємо користуватися з молодого віку. Хімічні речовини, що викликають ранню менопаузу, можуть спричиняти передчасне зниження функції яєчників, а відповідно і фертильності, у жінок репродуктивного віку. Шкідливі фактори навколишнього середовища знаходяться поза нашим контролем. Але ми можемо стати більш обізнаними щодо тих засобів, які застосовуємо у побуті кожен день. 

Наприклад, вчені рекомендують у мікрохвильовці використовувати скляний або паперовий посуд і аж ніяк не пластиковий, дізнатися більше про інгредієнти в косметиці та побутовій хімії і не купувати засоби з токсинами, що руйнують нашу ендокринну систему та здоров'я. 
Джерело: journals.plos.org  

Останнє дослідження вразило мене глобальністю проблеми. Перевірила для початку інгредієнти своєї косметики. Від деяких засобів доведеться відмовитися. Переходжу на органічні марки. Враховуючи що ця тема має безпосереднє відношення до жіночого здоров'я, то напевно заслуговує на окремий пост.

Пов'язані дописи:

Коментарі

  1. Анонім15.03.23, 05:50

    Дуже актульна інформація, що до нікотинової залежності то в наявності у аптеках дуже багато препаратів, почитати про них монна тут
    https://rx.ua/
    ДОВІДНИК ЕКВІВАЛЕНТНОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, в якому можно довідатись багато про що цікаве, та почитати про ліки без реклами.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар