Новини. Випуск 2

Раціон жінки перед зачаттям може впливати на гени її майбутньої дитини


гени, ДНК
У дослідженні використовується унікальний "експеримент природи" в сільській Гамбії, де залежність населення від власноруч вирощених продуктів і сезонного клімату призводить до великої різниці у складі харчування людей між дощовим і сухим сезоном. 

Серед 2000 жінок вчені відібрали 84 вагітних, у яких зачаття відбулось у сезон дощів і 83 вагітні, у яких зачаття відбулось у сухий сезон. Вимірюючи концентрації поживних речовин в крові вагітних, а потім аналізуючи ДНК їх немовлят, вони виявили, що дієта матері до зачаття має значний вплив на гени її дитини. Відомо, що гени дитини успадковуються безпосередньо від батьків, але експресія (прояв) цих генів контролюється шляхом приєднання певних хімічних сполук до ДНК. Одна з них - це метильні групи, які змушують замовкнути окремі гени. Додавання цих сполук потрібно у ключові поживні речовини, включаючи фолієву кислоту, вітаміни В2, В6 і В12, холін і метіонін. 

Поточне наукове дослідження отримало вагомі свідоцтва того, що процес метилювання може порушуватись через брак поживних речовин, і що це може призвести до хвороб. Фолієва кислота вже давно використовується для запобігання вад розвитку. Це дослідження вказує на необхідність декількох поживних речовин, які повинні бути у раціоні перед зачаттям та на ранніх термінах вагітності.

Висновок: якщо ви плануєте стати мамою, слідкуйте за тим, щоб серед продуктів харчування обов'язково були зелені листові овочі, бобові, крупи (особливо гречка та вівсянка), горіхи, житній хліб, м'ясо, печінка, курячі яйця, сир, фрукти.
Джерело: http://www.nature.com/ncomms/2014/140429/ncomms4746/full/ncomms4746.html

Стрес збільшує ризик неплідності


Той факт, що стрес підвищує ризик серцево-судинних і психічних захворювань, вже ні у кого не викликає заперечень. Роль, яку стрес відіграє у неплідності, залишається спірною. Це в значній мірі обумовлено тим, що незважаючи на досягнення медицини, у великому відсотку випадків причина неплідності залишається нез'ясованою. Як можна об'єктивно виміряти реакцію організму на стрес? Останні роботи показують, що в результаті дії стресових чинників у слині підвищується рівень альфа-амілази і кортизолу.

У даному дослідженні проводили визначення цих біомаркерів протягом 12 місяців. Результати свідчать про зниження ймовірності завагітніти на 29% у жінок з високим рівнем альфа-амілази у слині. Ризик неплідності у цих жінок виявився у 2 рази підвищений.

Висновок: вкрай важливо застосовувати будь-які способи психологічного розвантаження і релаксації. Вони не тільки збільшать шанси настання вагітності, а й зроблять життя приємнішим.
Джерело: http://humrep.oxfordjournals.org/content/29/5/1067.full

Альтернативне лікування припливів у менопаузі: варто чи не варто?


конюшина
Автор фото Michael Popp
Вазомоторні симптоми (припливи і нічні поти) з'являються у період переходу до менопаузи внаслідок зниження рівня жіночих гормонів (естрогенів). Традиційно замісна гормональна терапія (ЗГТ) є ефективним засобом управління цими симптомами. Але багато жінок не наважуються приймати ЗГТ і шукають альтернативні підходи, які вони вважають безпечнішими. Критичний огляд досліджень серед 32465 жінок показав різну ефективність цих засобів.

Фітоестрогени - сполуки рослинного походження, схожі на естрогени. Вони містяться у таких рослинах як соя, червона конюшина і льон. Відмінності у вмісті діючих речовин сої в різних препаратах та особливості їх всмоктування призвели до певних труднощів під час аналізу досліджень. Незважаючи на розбіжності серед досліджень, препарати на основі сої рекомендуються для лікування вазомоторних симптомів. Препарати, що містять екстракт конюшини, виявилися ефективнішими за плацебо. Тому вони можуть використовуватись у таких випадках. А от щодо препаратів льону, то поки що немає достатніх доказів їх результативності.

Масло примули вечірньої - на сьогоднішній день немає безперечних доказів ефективності.

Клопогон (циміцифуга) - результати досліджень дуже суперечливі, отримані позитивні й негативні результати.

"Терапія розуму й тіла" - це термін, який охоплює різні методи, де розум використовується щоб вплинути на тілесні функції. Йога і тай-цзи - практики, які вивчалися відносно симптомів менопаузи. Немає жодного мета-аналізу щодо цих питань (це і не дивно), проте, така терапія вважається цілком обґрунтованою та ефективною.

Фізичні вправи - цей спосіб має переважно непряму дію через зменшення ваги і позитивний вплив на настрій. Отже, фізичні вправи визнано кращим варіантом, ніж їх відсутність.

Акупунктура (голковколювання) - аналіз досліджень показав певні результати цієї методики. Але для запобігання ускладнень дуже важливо потрапити до кваліфікованого спеціаліста.
Джерело: http://www.medscape.com/viewarticle/822488

26.07.2014 Додаю інформацію з нового мета-аналізу щодо червоної конюшини. На підставі аналізу восьми рандомізованих досліджень отримані дані про наявність короткочасної ефективності червоної конюшини у боротьбі з припливами протягом 3-4 місяців. При подальшому лікуванні результат втрачався. Автори пояснюють це ефектом плацебо.
Джерело: http://www.maturitas.org/article/S0378-5122(14)00214-X/fulltext

Як зниження ваги впливає на ймовірність зачаття та народження дітей у жінок з неплідністю й надлишковою масою тіла


У дослідженні з'ясовували, як впливає зниження ваги на 10 і більше відсотків на результат лікування неплідності. Надлишковою вагою вважали індекс маси тіла ≥ 25 кг/м². Пацієнток консультував ендокринолог, проводились обстеження щодо обміну речовин (метаболічний скринінг), призначалась дієта, фізичні вправи і ліки за необхідності. 32% пацієнток досягли значущого зниження ваги (на ≥ 10%). Серед цих жінок частота настання вагітності виявилася 88% проти 54% у тих, хто не зміг схуднути, а частота народження живих дітей - 71% проти 37%.

Висновок: надлишкова вага - це не тільки косметична проблема, а й дуже важливий фактор ризику багатьох захворювань і неплідності зокрема.
Джерело: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(14)00084-3/abstract

Грудне вигодовування сприяє розвитку корисних бактерій у немовлят


грудне вигодовування
Постійно з'являється нова інформація, яка пояснює, чому грудне вигодовування закладає основу здоров'я дитини. У Данії провели дослідження і довели, що грудне вигодовування сприяє росту корисних бактерій у кишечнику немовлят. Це має важливе значення для розвитку міцної імунної системи у дітей. Спостереження здійснювалось протягом перших трьох років життя. Показано, що мікрофлора кишечника змінюється після припинення грудного вигодовування.

Висновок: природа розумніша за нас; чим довше грудне вигодовування, тим краще (рекомендується не менше 12 місяців).
Джерело: http://www.medicalnewstoday.com/articles/276539.php

Схожі дописи:

Коментарі

Дописати коментар