Новини. Випуск 4

Зв'язок між розміром спідниці та ризиком раку молочних залоз


фото з creativefashionglee.com
Збільшення спідниці на один розмір кожні десять років призводить до підвищення ризику раку молочних залоз після менопаузи на 33%. Така інформація отримана в результаті великого дослідження майже 93000 жінок у Великобританії. Загальна прибавка ваги у дорослому віці, як відомо, є фактором ризику раку молочних залоз. Але потовщення талії виявилося особливо шкідливим.


У дослідженні приймали участь жінки у віці більше 50 років. При реєстрації вони надавали детальну інформацію про зріст і вагу, репродуктивне здоров'я, пологи, спосіб життя, шкідливі звички, сімейний анамнез раку грудей і яєчників, використання гормональних контрацептивів і замісної гормональної терапії. Їх також запитували про розмір спідниці у 25 років і на момент початку дослідження. Після врахування усіх впливових факторів ризику збільшення розміру спідниці стало найсильнішим предиктором раку молочних залоз. "Хоча точний механізм цих взаємовідносин має бути дослідженим більш прискіпливо, є припущення, що жирові відкладення навколо талії є більш метаболічно активними, ніж в інших місцях".
Джерело: http://www.medicalnewstoday.com/releases/282954.php

Легендарна точка-G насправді не точка, а цілий анатомічний комплекс


Багаторічні пошуки славнозвісної точки-G, однієї з найчутливіших ерогенних зон жінки, схоже, призвели до успіху. Сучасні методи візуалізації (ультразвукова діагностика зокрема) дозволили суттєво покращити розуміння складної анатомії та фізіології сексуальних реакцій у жінок.

Італійські вчені з'ясували, що клітор, уретра і передня стінка піхви становлять єдиний клітоуретровагінальний (clitourethrovaginal - CUV) комплекс. Вони вважають, що теорія про точку-G занадто спрощена. Усі компоненти CUV-комплексу приймають участь у формуванні оргазму. Знання анатомії та фізіології цього комплексу допоможуть уникнути пошкодження його нейронних, м'язових і судинних компонентів під час урологічних та гінекологічних хірургічних втручань.

Жіночий оргазм на МРТ: цікаво, що задіяні усі ділянки головного мозку.

 Джерело: http://dailym.ai/2dW4rJA

Ефективність міо-інозитолу в лікуванні неплідності при СПКЯ


Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) - це захворювання, яке завдає багато неприємностей жіночій половині населення. Найчастіші симптоми - затримки місячних, надмірне оволосіння, прищі, випадіння волосся, зайва вага, неплідність. Важливу роль у розвитку СПКЯ (у певної частини пацієнток) відіграє втрата чутливості клітин організму до інсуліну (інсулінорезистентність). Пошук ліків, які можуть відновлювати нормальну чутливість клітин до інсуліну, відбувається безперервно. Важливість пошуку обумовлена ще й тим, що аналогічний механізм задіяний у виникненні цукрового діабету 2 типу.

Міо-інозитол (вітамін В₈) є природною речовиною, яка частково виробляється в організмі людини, а частково надходить з їжею. Ця сполука має здатність покращувати чутливість клітин до інсуліну. У дослідженні проведена оцінка ефективності одного міо-інозитолу та його поєднання з кломіфен цитратом для 1) стимуляції овуляції та 2) частоти настання вагітності. Після лікування одним міо-інозитолом овуляція зафіксована у 61,7%. Серед них завагітніли 37,9%. Пацієнткам, у яких не було овуляції після терапії одним міо-інозитолом, призначили комбінацію міо-інозитол+кломіфен цитрат. Це дозволило досягти овуляції у 72,2%, а вагітності - у 42,6%. Крім того, відзначалося зменшення маси тіла і покращення метаболічних показників (індекс маси тіла, індекс НОМА).

Результати, чесно кажучи, дуже обнадійливі. Особливо враховуючи відсутність побічних ефектів препарату. Єдине, що мене бентежить, так це низький рівень доказовості цього дослідження, як і попередніх, що стосуються міо-інозитолу.
Джерело: http://bit.ly/2egzLWI

Вплив бісфенолу А на репродуктивне здоров'я


У наведеному огляді представлено аналіз досліджень за 2007-2013 роки. Бісфенол А - це хімічна речовина, яка широко застосовується при виробництві побутових товарів, зокрема пластмас для пластикових пляшок та іншого посуду. Отримані нові докази негативної дії цієї сполуки на жіночі та чоловічі статеві клітини, особливо під час розвитку плода при вагітності. Бісфенол А порушує нормальне вироблення статевих гормонів й імплантацію ембріона у матці. Інформація про вплив на розвиток гормонозалежних захворювань (СПКЯ, ендометріоз) поки що суперечлива і потребує подальших досліджень. 

Висновок: бісфенол А є отрутою для статевої системи людини. Звичайно, у сучасних умовах неможливо повністю виключити з ужитку пластиковий посуд. Але вкрай важливо максимально зменшити його використання у маленьких дітей та вагітних. Найбільшу шкоду організму приносить розігрівання їжі в такому посуді у мікрохвильовці.
Джерело: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4123031/

Аспірин у малих дозах зменшує ризик прееклампсії на 24%


Це, між іншим, зовсім не новина, а оновлені рекомендації U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) від 1996 року. Прееклампсія є дуже небезпечним ускладненням вагітності, яке характеризується підвищенням артеріального тиску, набряками і появою білка у сечі після 20 тижнів вагітності. Прогресування цього ускладнення може спричиняти судомні напади і в крайніх випадках закінчуватись летально. Причина прееклампсії наразі залишається невідомою.

Експерти рекомендють жінкам з високим ризиком даного захворювання приймати низьку дозу аспірину (81 мг на добу) після 12 тижнів вагітності для запобігання цього стану. Високий ризик розвитку прееклампсії спостерігається у жінок, котрі мали цю проблему при попередніх вагітностях, або мають такі захворювання як діабет, підвищений артеріальний тиск, аутоімунні хвороби, патологія нирок, при багатоплідній вагітності. У оновлених рекомендаціях зазначається, що користь від застосування аспірину набагато перевищує ризик побічних ефектів. 
Джерело: http://annals.org/article.aspx?articleid=1902275

Пов'язані дописи:

Коментарі

Дописати коментар