Новини. Випуск 3

 Інноваційний спосіб контрацепції - протизаплідний мікрочіп


Пошук ідеального контрацептиву відбувається вже протягом тисячоліть. І ось маю повідомити про появу чергового кандидата на це звання. У штаті Массачусетс розроблено мікрочіп, призначений для імплантації (вживлення) під шкіру, який можна буде самостійно вмикати і вимикати з пульта дистанційного керування. Розміри приладу 20×20×7 мм, він виділятиме 30 мкг левоноргестрела на добу протягом 16 років. Цей гормон вже використовується в декількох видах контрацептивів. Коли жінка хоче завагітніти, вона просто вимикає пристрій. 

Ідея мікрочіпа з контрольованим вивільненням виникла два роки тому під час візиту Білла Гейтса до лабораторії Роберта Лангера, де і зайнялися її реалізацією. Доклінічні випробування пристрою розпочнуть наступного року, а у 2018-у планується надходження у продаж. На порядку денному забезпечення конфіденційності і безпеки.

Попередні імплантати для контрацепції мають максимальний термін дії 5 років і їх неможливо вимкнути. А для видалення необхідно звертатися до лікаря.
Джерело: http://bitly.com/1xpkYId

Мелатонін і фертильність або чому бути "совою" шкідливо


Згідно з проведеним дослідженням, штучне світло у вечірні години може негативно впливати на репродуктивне здоров'я жінки і навіть на здоров'я її майбутньої дитини. Мелатонін - це гормон, який виробляється шишкоподібною залозою в мозку у відповідь на темряву. Він має сильні антиоксидантні властивості та захищає яйцеклітини від шкідливої дії вільних радикалів, особливо під час овуляції. Крім того, мелатонін відіграє важливу роль у нормальному функціонуванні плаценти. Включення світла в нічні години пригнічує вироблення мелатоніну.

мелатонін і фертильністьМи розвивалися мільйони років з регулярним циклом світло-темрява, який відповідає за добові ритми функціонування організму. З появою штучного світла цей механізм зруйнувався, що змінює роботу нашого біологічного годинника. Дослідження на тваринах показали, що порушення циклів світло-темрява у вагітних може впливати на поведінку новонароджених. Науковці стверджують, що вісім годин темряви щоночі є оптимальним для тих, хто планує завагітніти і протягом вагітності.

Висновок: вночі треба не просто спати, а спати у повній темряві. Навіть при безсонні не рекомендується вмикати світло. До речі, біле і синє світло, яке випромінюють телевізори, комп'ютерні екрани, мобільні телефони, найбільше пригнічує синтез мелатоніну.
Джерело: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(14)00547-0/abstract

Антивірусний презерватив з активністю проти ВІЛ


Австралійська біотехнологічна компанія Starpharma розробила противірусну сполуку VivaGel (astodrimer sodium), яка в лабораторних тестах показала інактивацію до 99,9% вірусів імунодефіциту людини (ВІЛ), простого герпесу та папіломавірусів. Презервативи "Подвійний захист" містять 0,5% astodrimer sodium у змащувачі. Вони дозволять значно зменшити ризик зараження переліченими вірусами.

Треба пам'ятати, що будь-які презервативи, і ці зокрема, не забезпечують 100% захисту від інфекцій. Це пов'язано з тим, що деякі віруси (простого герпесу, папіломавіруси) передаються контактним шляхом через ділянки тіла, які не покриває презерватив, а також з розривами та зісковзуванням самих презервативів. Проте на сьогоднішній день це найкращий захист від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Джерело: http://bitly.com/1yS4Wrc            

Препарати проти тромбів виявилися неефективними для профілактики ускладнень вагітності, пов'язаних з тромбофілією


Тромбофілія - це порушення, при якому підвищується ризик утворення тромбів (під час вагітності зокрема), викиднів, а також може збільшуватись кількість ускладнень, пов'язаних з плацентою: тяжка прееклампсія, відшарування плаценти. Логічно було припустити, що використання препаратів, що розріджують кров, призведе до зменшення кількості цих ускладнень.

Але ні. Багатоцентрове рандомізоване дослідження про використання дальтепарину з такою метою свідчить про відсутність зменшення кількості ускладнень. Крім того, зафіксовано невелике збільшення ризику малих кровотеч. Це один з прикладів, коли теоретичні припущення не співпадають з практикою. Мене ці результати трохи здивували.
Джерело: http://bitly.com/1qLyXZu

    Новий препарат для лікування неплідності може зробити екстракорпоральне запліднення безпечнішим


Зазвичай при проведенні стимуляції овуляції для того, щоб викликати вихід яйцеклітини з яєчника після її дозрівання, використовують хоріонічний гонадотропін (ХГ). У деяких жінок цей препарат може спровокувати серйозне ускладнення - синдром гіперстимуляції яєчників з потенційно небезпечними наслідками для життя.

лікування безпліддяВ якості альтернативи ХГ у дослідженні вивчали кisspeptin - це природний гормон гіпоталамуса, який стимулює викид лютеїнізуючого гормону, необхідного для запуску процесу овуляції. На відміну від ХГ, який залишається в крові тривалий час після ін'єкції, kisspeptin руйнується швидше. А це означає, що ризик гіперстимуляції яєчників значно менше. Вже народилось дванадцять немовлят після використання цієї методики.

Коментарі

  1. Протизаплідний мікрочіп - це не просто круто, а дуже круто! ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, кілька років тому це здавалося б фантастикою, а зараз вже ні.

      Видалити

Дописати коментар