Як захистити себе від папіломавірусу?

А тепер візьму на себе сміливість розглянути одну з наболілих тем щодо профілактики папіломавірусної інфекції. Чому наболіла? Прочитавши цей допис, зрозумієте. А ще ви обов'язково дізнаєтеся чи захистить від папіломавірусу презерватив, що таке цитологічний скринінг і навіщо берегти свою імунну систему. Ми приділимо увагу  питанням вакцинації, адже вони особливо динамічно розвиваються. Не зважаючи на клінічні випробування вакцин, які були проведені перед початком їх використання, дослідження все одно продовжуються, постійно з'являється нова інформація. Треба бути в курсі.

Чому потрібно захищатися від папіломавірусу?
Почну з головного. На сьогоднішній день не існує ліків від папіломавірусу з доведеною ефективністю. Внаслідок цього, питання як захистити себе від ВПЛ, має надзвичайно важливе значення. Враховуючи велику поширеність цієї інфекції (50 - 80% людей інфікуються ВПЛ протягом життя) і потенційну спроможність викликати рак, питання профілактики стає ще актуальнішим. Докладніше про ВПЛ у статті Цей підступний папіломавірус.

презервативВи розраховуєте на презерватив?
Важливо розуміти, що захистити себе від генітальних типів папіломавірусу на 100% можна тільки при повному утриманні від статевих контактів. Дуже низький ризик інфікування при моногамних відносинах. Інші варіанти сексуальної активності передбачають високу ймовірність інфікування. Причому з кожним новим партнером ризик збільшується в кілька разів. На жаль, презерватив не забезпечує повного захисту. Це пов'язано з особливостями зараження вірусом: для інфікування достатньо контакту шкіри і слизових оболонок за межами кондома. В даному контексті запобігти потраплянню ВПЛ в організм занадто складно, втім, ретельне використання презерватива і зважене ставлення до кількості статевих партнерів можуть значно зменшити ризик зараження. Отже, профілактика папіломавірусної інфекції переважно спрямована не на попередження інфікування, а на те, щоб не допустити розвиток злоякісної пухлини.

Доля інфікованих:
Доведено, що переважна більшість (90%) випадків інфікування проходить самостійно за 1-2 роки в результаті знищення папіломавірусів імунною системою. У решти (10%) виникають різноманітні захворювання. Серед них тільки у 0,5-1% людей з хронічною довготривалою інфекцією розвивається рак. Таким чином, можливі три варіанти
1) самовиліковування ~ 90%;
2) доброякісні та передракові захворювання ~ 9%;
3) рак ~ 1%.

куріння Як зміцнити свою імунну систему?
Якщо ви пам'ятаєте, в попередній статті про ВПЛ було зазначено, що тип вірусу і стан імунної системи - це основні фактори, від яких залежить доля інфікованого, тобто в яку групу він потрапить - 1-у, 2-у чи 3-ю. На жаль, медицина не в змозі заздалегідь визначити як спрацює імунна система у певної людини. Але точно відомо, що заходи, спрямовані на її зміцнення, знижують ризик розвитку пухлин. Таким чином, боротьба з факторами, які пригнічують імунітет, і є одним з методів профілактики. До цих факторів належать паління, статеві інфекції, ВІЛ/СНІД, стреси, недосипання, неправильне харчування та інші. Доведений факт: у жінок, що курять, рак шийки матки виявляється в 3,5 рази частіше. Отже, здоровий спосіб життя - це запорука здоров'я передусім імунної системи.

Цитологічний скринінг
На сьогодні основним методом профілактики раку шийки матки залишається цитологічний скринінг. Це масове обстеження здорових жінок за допомогою цитологічного дослідження під час профілактичних оглядів (в більшості країн це Пап-тест). Цитологічний скринінг дозволяє виявляти передракові захворювання (дисплазію) та рак шийки матки на початкових стадіях, коли під час звичайного огляду ніяких змін ще не видно і жінка не відчуває ніяких симптомів. Навіщо це треба? Таке питання часто задають пацієнтки під час профілактичних оглядів, особливо коли їх нічого не турбує. Ось ми і дійшли до суті проблеми: папіломавірус непомітно живе в клітинах і викликає передракові процеси, котрі ніяк себе не проявляють і згодом можуть перетворюватись на рак. А симптоми раку шийки матки з'являються тоді, коли лікування вже малоефективне. Тому головна мета цитологічного скринінгу - це не так виявлення раку, як передракових захворювань і своєчасне їх лікування ще до того, як вони трансформуються в злоякісний процес. Після впровадження в більшості країн світу обов'язкового регулярного цитологічного обстеження жінок досягнуто зниження смертності від раку шийки матки на 70%.

Пап-тестЯк підвищити ефективність цитологічного скринінгу?
Все було б чудово, але у цитологічного дослідження є один важливий недолік - хибнонегативні результати, тобто, в деяких випадках зміни клітин є, але з певних причин вони не виявляються. Тому для збільшення ефективності скринінгу застосовують різні підходи. Можна зменшити інтервал часу між обстеженнями, що збільшить імовірність виявлення патології, але несуттєво. А можна цитологічне дослідження (Пап-тест) доповнити ВПЛ-тестом або кольпоскопією. В одніх країнах обрали ВПЛ-тест, який рекомендується проводити всім жінкам після 30 років (використовувати цей тест з метою скринінгу до 30 років не має сенсу у зв'язку з найвищою частотою самовиліковування в цей віковий період). Інші країни (Україна серед них) з цією метою застосовують кольпоскопію. Слід пам'ятати, що ВПЛ-тест на онкогенні типи високого ризику може проводитись як для скринінгу (всім жінкам 30+), так і для діагностики (при виявленні патологічних  змін в Пап-тесті або під час кольпоскопії в будь-якому віці).

Як часто треба робити цитологічний мазок?
Важливий момент - це інтервал часу між обстеженнями. Раніше цитологічний мазок робили щорічно. Зараз Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) рекомендує проводити скринінг за допомогою Пап-тесту 1 раз на 3 роки. Доведено, що збільшення інтервалу до 3 років не призводить до зростання кількості пропущених випадків раку, але значно зменшує витрати. Якщо Пап-тест поєднують з ВПЛ-тестом, то ефективність скринінгу сягає 99,9% і тоді він може проводитись 1 раз на 5 років. Так відбувається в США та більшості країн Європи. В Україні є деякі відмінності. Пап-тест у нас можна зробити переважно в приватних закладах. Мазок на онкоцитологію, який є менш ефективною альтернативою Пап-тесту, виконується в усіх державних медичних установах. Але у зв'язку з меншою результативністю онкоцитологію краще робити 1 раз на рік.

В обласній консультативній поліклініці, де я працюю, онкоцитологія (через відсутність Пап-тесту) проводиться щорічно і доповнюється кольпоскопією. До речі, в інших країнах лікарі навіть Пап-тест проводять щорічно, вважаючи, що так надійніше. Важливо: відвідуйте гінеколога 1 раз на рік з обов'язковим щорічним проведенням онкоцитології і бажано кольпоскопії. Якщо є можливість, то можна влаштувати собі скринінг як у Європі чи США: робити Пап-тест методом рідинної цитології, а після 30 років ще і ВПЛ-тест на онкогенні типи високого ризику.

Вакцинація проти папіломавірусу - за чи проти?
вакцинація проти папіломавірусуВакцинація проти папіломавірусу наразі залишається дискусійною темою. Довелось провести неабиякий пошук незалежної наукової інформації, щоб в першу чергу для себе з'ясувати деякі питання. Намагалась відшукати широкомасштабні дослідження, які все ж таки довели неефективність або небезпечність вакцин від ВПЛ. Але ні. Навпаки, під час підготовки до цієї статті знайшла нові огляди та дослідження, які в черговий раз доводять як ефективність, так і безпечність цих вакцин. Треба тільки правильно розуміти слово безпечність. На відміну від ліків, вакцини застосовують у здорових людей, тому до них суворіші вимоги і найменші побічні ефекти вважаються неприпустимими. На практиці майже не існує лікувальних або профілактичних засобів, у яких зовсім відсутні побічні дії. Отже, безпечними вважають ті засоби, користь від яких набагато перевищує ризик негативних ефектів. 

Чому виникла потреба у вакцинації?
В будь-якій незрозумілій ситуації завжди треба шукати відповідь на запитання "навіщо?". Стосовно вакцинації проти ВПЛ нам теж потрібна ця відповідь. Незважаючи на впровадження державних скринінгових програм, навіть у розвинутих країнах розповсюдженість папіломавірусної інфекції та захворюваність на рак шийки матки все одно зростає. Серед причин цього явища - дуже ранній початок статевого життя, обмежені можливості скринінгу та невелика кількість жінок, які проходять скринінгове обстеження (в Україні 30-40%). Крім того, не існує противірусних препаратів, здатних знищувати ВПЛ. Отже, проблема вимагає дієвих профілактичних заходів, що впливатимуть на причину захворювання. Втім, вакцинація не зможе повністю замінити скринінг, і тільки поєднавши зусилля обох методів профілактики, цілком реально захистити жінок від смертельної хвороби. Важливо знати: скринінг виявляє захворювання, які вже виникли, а вакцинація - запобігає їх виникненню. В цьому принципова різниця між вторинною (скринінг) та первинною (вакцинація) профілактикою.

Властивості вакцин
В Україні зареєстровано дві вакцини для профілактики папіломавірусної інфекції: Церварикс і Гардасил. Обидві вакцини виготовлені з вірусоподібних часток білка оболонки ВПЛ і не містять живих вірусів або вірусної ДНК, тому вони не можуть інфікувати клітини або бути причиною раку. Вакцини використовуються лише для запобігання передракових захворювань та раку, що спричиняються папіломавірусами. Вони не лікують захворювання, які вже виникли. Найбільший захисний ефект від щеплення можна отримати в тому випадку, якщо зробити його перед початком статевого життя, тобто до першої зустрічі організму з вірусом. Тому вакцинацію рекомендується проводити у віці 10-12 років. У жінок, які вже були інфіковані ВПЛ, вакцини менш ефективні, але все одно можуть застосовуватись, тому що будуть забезпечувати захист від тих типів вірусу, які ще не потрапляли в організм. 

Відмінності вакцин
Церварикс - це вакцина, яка призначена для профілактики передпухлинних захворювань та раку шийки матки, що спричиняються 16 та 18 типами ВПЛ. Може використовуватись у дівчат та жінок, починаючи з 10 років. Вакцинація складається з трьох ін'єкцій за схемою 0-1-6 місяців.
Гардасил - призначений для профілактики захворювань, викликаних 6, 11, 16 та 18 типами ВПЛ, зокрема раку шийки матки, вульви та піхви, передракових станів та генітальних кондилом у дівчат і жінок, починаючи з 9 років. Враховуючи що папіломавіруси можуть бути причиною не тільки раку шийки матки, а й раку піхви, вульви, ануса, пеніса, ротової порожнини та горла, то вакцинація проти ВПЛ буде попереджувати й ці захворювання. Вакцина Гардасил може використовуватись як у жінок, так і у чоловіків. Вакцинацію проводять трьома дозами за схемою 0-2-6 місяців.

Який захист забезпечують вакцини і скільки він триває?
Відомо, що 16 і 18 типи ВПЛ викликають 70% випадків раку шийки матки і є найбільш онкогенними, а 6 і 11 типи - спричиняють 90% генітальних кондилом. Цим обумовлений склад вакцин. Отже, захист не 100%, тому для вакцинованих осіб скринінг не скасовується. Дослідженнями доведено вироблення перехресного імунітету до інших типів ВПЛ, які не містяться у вакцинах, тобто захист насправді навіть більший, ніж означено.

Вакцинація проти ВПЛ застосовується у світі з 2006 року. Тривалість імунітету, як ви розумієте, ще продовжує досліджуватись. Потрібно років 20 для того, щоб зробити остаточні висновки. Це пов'язано з тим, що час між інфікуванням папіломавірусом та розвитком злоякісної пухлини складає в середньому 10-30 років.

Зробіть свій вибір
Аналізуючи різні методи профілактики папіломавірусної інфекції, кожен може вибрати для себе найбільш прийнятні способи. І якщо ви категорично проти вакцинації, то не робіть її, а проходьте якісне скринінгове обстеження, ведіть здоровий спосіб життя і все буде добре. Але ігнорувати всі профілактичні методи, вважаючи, що особисто вас це не торкнеться, щонайменше безрозсудно. В поточному році мною виявлено 2 випадки раку шийки матки: одній жінці 23 роки, другій - 42. От і вся актуальність. За допомогою цієї публікації мені дуже хотілось донести до людей, що рак шийки матки - це не вирок, його можна запобігти і навіть вилікувати. Тільки потрібно вчасно про себе піклуватись. І якщо у вас на роботі не передбачені профілактичні огляди, то обов'язково самі їх собі влаштовуйте.

Висновки:

захист від папіломавірусу

Намагалась писати тільки про найголовніше, але тексту все одно багато. Питання щодо лікування відкладаємо на наступний раз.

Корисні лінки для фахівців:
1. Answering human papillomavirus vaccine concerns; a matter of science and time
2. Safety of human papillomavirus vaccines: a review
3. ACOG: Committee opinion № 641 2015 Human Papillomavirus Vaccination
4. Secondary Prevention of Cervical Cancer: ASCO Resource-Stratified Clinical Practice Guideline 2016

Схожі дописи:

Коментарі

  1. Дуже цікава й інформативна стаття, дякую!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за статтю. Якраз сьогодні обговорювали з мамою тему вакцинації

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім07.11.13, 09:41

    Спасибо за познавательную информацию! И еще, за возможность услышать разъяснения по теме в живую! ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я завжди з радістю ділюсь своїми знаннями. Приємно, що від цього є реальна користь:)

      Видалити
  4. оксана23.01.15, 14:56

    Дякую за статтю! А мені гінеколог порадив преперат Алокін Альфа. Чим він відрізняється від тих вакцин,про які написали Ви?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Будь ласка. Вакцини від папіломавірусу і алокін-альфа - це принципово різні речі. Вакцини використовуються для профілактики, тобто запобігання захворювань, які викликає ВПЛ. А алокін-альфа - це препарат, котрий застосовують, коли вірус вже спричинив хворобу, для її лікування.

      Видалити
  5. Юліє Володимирівно, гарно пишете українською. Інформативно та змістовно. І зрозуміло найголовніше: профілактика - найголовніше для здоров"я, адже краще попередити, аніж лікувати. Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибі за добрі слова:) Так, саме це і є головною думкою цієї публікації.

      Видалити
  6. Дякую за доступно викладену, фахову інформацію. Дуже корисно. Важливо. І вчасно.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар