Цей підступний папіломавірус


Впевнена, що більшість з вас вже чули про ВПЛ - вірус папіломи людини (Human Papillomavirus - HPV). Що це за вірус, в чому його небезпечність - питання для сьогоднішнього обговорення. Одразу варто зауважити, що за відкриття провідного значення ВПЛ у виникненні раку шийки матки німецький вчений Хаузен отримав Нобелівську премію 2008 року.

папіломавірус
Адаптовано з The Nobel Committee for Physiology or Medicine 2008 Illustration: Annika Röhl

Основні факти про ВПЛ.
  • Існує понад 150 типів вірусу папіломи людини. Одні типи викликають утворення папілом, кондилом або бородавок, а інші можуть спричиняти передпухлинні (передракові) захворювання та рак, тобто у кожного типу є своя "спеціалізація".
  • Близько 40 типів викликають ураження статевих органів і називаються генітальними. Решта спричиняють захворювання шкіри та інших слизових оболонок.
  • Папіломавіруси - це одні з найпоширеніших вірусів, що передаються статевим шляхом. Більше половини сексуально активних людей інфікуються одним або декількома типами ВПЛ протягом життя.
  • Найвища розповсюдженість ВПЛ серед людей молодого віку (20 - 24 роки). 
  • Типи ВПЛ, які спроможні викликати рак, називаються онкогенними (канцерогенними) типами високого ризику. До них зараховують 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 і 82 типи. Більше 70% випадків раку шийки матки спричинені папіломавірусами 16 та 18 типів.
  • В Україні від цієї хвороби щорічно помирає більше 2 тисяч жінок, причому це наймолодші жінки серед онкохворих.
  • Рак шийки матки - це захворювання, яке можна запобігти.
  • Улюблене місце існування онкогенних папіломавірусів - це зона трансформації шийки матки. У чоловіків немає цієї зони, тому вони хоча і інфікуються ВПЛ, але дуже рідко хворіють на передракові процеси та рак.
  • Серед ВПЛ низького ризику найчастіше зустрічаються 6 і 11 типи, які спричиняють утворення кондилом.
  • 90% випадків інфікування проходять самостійно без лікування за 1-2 роки не викликаючи будь-яких симптомів і не призводять до раку. Це відбувається завдяки здатності імунної системи знищувати ВПЛ. 
  • Іноді віруси зберігаються в організмі багато років і за певних умов можуть викликати передпухлинні зміни клітин та онкозахворювання. 
  • Відомо, що одного інфікування онкогенним типом ВПЛ недостатньо для розвитку раку. Є певні фактори, які активують цей процес, а саме: зниження імунітету, паління, статеві інфекції, ВІЛ/СНІД та інші.
  • Ситуацію, коли у партнерів виявлені різні типи ВПЛ або у одного вірус виявлений, а у іншого - ні, не можна вважати результатом зради, що цілком пояснюється особливостями вірусу.
          Шляхи зараження. 
  • Генітальні типи ВПЛ передаються від однієї людини до іншої через будь-які статеві контакти, навіть якщо заражена людина не має ніяких ознак наявності вірусу. 
  • Зараження відбувається внаслідок контакту шкіри та слизових оболонок, а не шляхом обміну біологічними рідинами, як при більшості статевих інфекцій. Тому презерватив знижує ризик інфікування папіломавірусом, але не забезпечує повного захисту. 
  • Більшість інфікованих осіб не підозрюють, що у них є ВПЛ і що вони можуть передати його своєму партнеру. Враховуючи що людина кілька років може бути безсимптомним носієм ВПЛ, то визначити коли відбулось зараження практично неможливо. 
  • Інкубаційний період (час від потрапляння вірусу в організм до появи симптомів) при папіломавірусній інфекції може тривати від 2 місяців до 2 - 10 років. 
  • Зараження побутовим шляхом не доведено для генітальних типів, але така можливість існує під час епіляції, гоління та користування предметами, що травмують шкіру та слизові оболонки. 
  • В деяких випадках ВПЛ може передаватися від матері до дитині під час пологів. 
Які хвороби викликає ВПЛ?

Після того, як вірус потрапив в організм, він може спричинити цілу низку проблем. За яким варіантом буде розвиватися патологічний процес залежить від типу ВПЛ і стану імунної системи. Захворювання, які може викликати папіломавірус:
 1. Доброякісні - звичайні (гострокінцеві) та пласкі кондиломи, цервіцит, вагініт;
 2. Передракові - дисплазії (цервікальні інтраепітеліальні неоплазії - ЦІН);
 3. Рак
Розрізняють три форми перебігу папіломавірусної інфекції: 
- Латентна форма - це безсимптомне носійство ВПЛ. Вірус в аналізах виявляється, але захворювань не викликає. 
- Субклінічна (прихована) форма - при звичайному огляді ознак ВПЛ не видно, але зміни тканин вже є і їх можна виявити під час поглибленого обстеження.
- Клінічна форма - прояви інфекції можна побачити неозброєним оком, наприклад, кондиломи.
Визначення форми перебігу інфекції є важливим моментом, від якого залежатиме необхідність лікування та його вид. Це питання ми вирішуємо під час обстеження.

Обстеження.

Принципово треба розрізняти два напрямки діагностики: 1) виявлення самого папіломавірусу (ВПЛ-тест) та 2) виявлення патологічних змін які він викликає. 
ВПЛ-тести.
В Україні для виявлення ВПЛ найчастіше застосовують метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Можливі кілька варіантів проведення ПЛР: 1) визначення двох або цілої групи папіломавірусів разом, 2) 1+визначення типу виявленого вірусу (генотипування), 3) 1+2+визначення вірусного навантаження (кількісний тест). Обстеження на групу ВПЛ низького ризику великого сенсу не має, тому що результат практично ні на що не впливає. А от щодо групи ВПЛ високого ризику, то тут краще зробити максимально повне дослідження, яке буде містити всі 3 пункти. Генотипування допомагає скласти прогноз захворювання: виявлення 16, 18 або декількох типів високого ризику - це несприятливі ознаки; крім того, дозволяє відрізнити інфікування новим типом. Якщо кількісний показник вірусного навантаження менше порогового значення, то це свідчить про незначущу інфекцію, яка скоріше всього буде знищена імунною системою.

Для діагностики даної інфекції існує також Digene-тест (Hybrid Capture 2 Test), який першим визнали в якості стандарту. Цей тест дозволяє виявляти тільки клінічно значущу кількість вірусу, але не визначає його тип (відсутнє генотипування). Аналіз виконується на групу папіломавірусів (13 типів високого ризику або 5 типів низького ризику). 

Під час ВПЛ-тестів визначають ДНК вірусів у клітинах шийки матки, які беруть на аналіз щіточкою як для цитологічного дослідження. Важливо пам'ятати, що виявлення ВПЛ в аналізах не обов'язково свідчить про хворобу! Крім того, ВПЛ-тест не відповідає на запитання, чи викликає папіломавірус в організмі якісь патологічні зміни. На це запитання відповідають наступні обстеження.
Виявлення патологічних змін.
Цитологічне дослідження (мазок на цитологію, онкоцитологія, Пап-тест) - це мазок, який беруть з поверхні шийки матки і з цервікального каналу  за допомогою спеціальної щіточки з метою виявлення атипових (патологічних), передпухлинних і злоякісних клітин. Цей простий та важливий аналіз є основним методом раннього виявлення передракових хвороб та раку шийки матки. Найінформативнішим методом фарбування мазків для цитологічного дослідження визнано метод Папаніколау (Пап-тест), який використовується в усіх більш-менш розвинутих країнах світу як у наукових дослідженнях, так і в практиці. Його чутливість в середньому складає 53-84%, тобто існує певна ймовірність пропустити і своєчасно не виявити хворобу. Це основний недолік цитологічного дослідження. В Україні Пап-тест можна зробити переважно в приватних лабораторіях і клініках.  В державних медичних закладах користуються дешевшими і менш інформативними методами фарбування мазків (онкоцитологія). Відповідно, ефективність виявлення патології ще менше.

Рідинна цитологія - це сучасний і вдосконалений метод цитологічного дослідження, який останнім часом з'явився і у нас. Відмінність його в тому, що після взяття аналізу щіточка занурюється в розчин. Після обробки всі клітини тонким шаром наносять на скло, а потім досліджують під мікроскопом. Цей метод дозволив підвищити якість цитологічного дослідження, але наскільки суттєво - покаже час.
Крім того, такий спосіб виконання аналізу дозволяє зберігати реагент з клітинами в холодильнику, а потім у разі виявлення патології зробити з цього матеріалу ще два дослідження: ВПЛ-тест і визначити онкомаркер р16іnk4a. Отже, не потрібно двічі або тричі брати мазки. Позитивний результат на онкомаркер свідчить про потенційно небезпечну дисплазію і дозволяє відрізнити її від дисплазії, пов'язаної з запаленням.

Дослідженнями останніх років доведено, що поєднання Пап-тесту з ВПЛ-тестом підвищує ефективність виявлення передпухлинних захворювань та раку до 99,9%.

Кольпоскопія - огляд поверхні шийки матки мікроскопом зі збільшенням в 5-30 разів. Під час цього дослідження крім огляду проводяться ще діагностичні тести з 3% оцтовою кислотою та розчином Люголя, які дозволяють побачити приховані зміни та поставити попередній діагноз доброякісного, передпухлинного або злоякісного захворювання. Кольпоскопія дає змогу виявити більшість захворювань шийки матки на початкових стадіях, коли неозброєним оком ще нічого не видно. Цей метод має достатньо високу чутливість (85%) при виявленні передракових процесів та раку. Для діагностики субклінічної форми папіломавірусної інфекції кольпоскопія - це незамінне обстеження. Але вона не може відповісти на запитання, що відбувається в середині тканин. І якщо її результат свідчить про підозру на передпухлинну або пухлинну патологію, обов'язково проводиться біопсія з метою уточнення діагнозу.

Візуальні методи обстеження: тести з 3% оцтовою кислотою та розчином Люголя (проба Шиллєра) можна використовувати для виявлення передпухлинних станів та раку і за відсутності кольпоскопа. Після нанесення оцтової кислоти на шийку матки уражені ділянки стають білими, а після нанесення розчину Люголя - не профарбовуються йодом на відміну від здорових ділянок.

Біопсія - це хірургічне втручання, під час якого отримують шматочок ураженої тканини для дослідження під мікроскопом глибоких шарів шийки матки. Таке дослідження називається гістологічним. Це найдостовірніший метод обстеження серед перелічених. Якщо під час цитологічного дослідження виявлені атипові, передракові або пухлинні клітини, то кольпоскопія допоможе віднайти уражену ділянку, а біопсія покаже сутність захворювання, глибину ураження і дозволить поставити заключний діагноз.

Докладніше про обстеження у статті Ерозія чи ектопія? Частина 2. Діагностика.

Схожі дописи:

Коментарі

  1. Актуально, тем более, что прививка против папилломавируса будет обязательной. 25 апреля 2013 об этом заявила министр здравоохранения Украины Раиса Богатырева

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім26.04.16, 21:00

    Доброго дня. Скажіть будь ласка чи можливо робити уколи аллокін-альфа не через день, а через 2дні? Дякую зарані.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! За інструкцією ін'єкції алокін-альфа треба робити через день. Але я цей препарат не призначаю, тому що поки немає великих доказових досліджень, які б довели його ефективність проти папіломавірусної інфекції.

      Видалити
  3. Анонім05.06.16, 11:27

    Добрий день призначили препарат інтробіон колоти 10 днів чи є це доцільно при пвл

    ВідповістиВидалити
  4. Доброго дня! Доцільно використовувати препарати інтерферону (інтробіон) чи ні, можна відповісти, якщо відомо, яка форма захворювання (носійство, кондиломи, дисплазія), локалізація ураження, розміри, результати аналізів і багато іншого. Більш докладно про інтерферони є у пості "Лікування папіломавірусної інфекції. Кондиломи."

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім05.06.16, 18:53

    Дуже дякую , справа в тому , що після огляду , лікар сказала , що в мене цей вірус ,зробила ПАП -тест - результати Атипові сквамозні клітини з невизначеними ознаками ASC- US І як рекомендації ВПЛ -тестування , капсидний тест , повторний ПАП тест через 6 місяців . Лікар ніякі аналізи здавати більше не пропонувала на визначення ПВЛ , нічого не пояснила і призначила інтробіон 10 днів колоти 1,5 млн мені і чоловіку 2,5млн

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Будь ласка. На жаль, без огляду і кольпоскопії давати будь-які поради щодо Вашої проблеми нереально. Однозначно необхідне тестування на онкогенні ВПЛ з визначенням генотипу.

      Видалити

Дописати коментар