Новини. Випуск 1

Вирішила започаткувати новий розділ у блозі, де планую публікувати найважливіші новини, що стосуються жіночого здоров'я, контрацепції, репродуктивної медицини, здорового способу життя та інших цікавих тем.  

Препарат для лікування ВІЛ-інфекції може знищувати папіломавірус


папіломавірус
Мікрофотографія ВПЛ
Варто було мені написати в останній публікації, що ліків проти папіломавірусу не існує, як з'явилася стаття про обнадійливі результати невеликого клінічного дослідження. Противірусний препарат лопінавір раніше застосовувався перорально тільки для лікування ВІЛ-інфекції. В даному дослідженні його наносили безпосередньо на шийку матки двічі на день протягом двох тижнів у жінок з ВПЛ-позитивними передраковими захворюваннями шийки матки. Позитивний результат отримали у 91% пацієнток без будь-яких несприятливих ефектів. 

Науковці засвідчують: "Для ранньої стадії клінічних випробувань результати перевершили наші очікування. Ми сподіваємося, що цей спосіб лікування може призвести до революційних змін в управлінні папіломавірусною інфекцією." Вакцини проти ВПЛ мають тільки профілактичну дію і неефективні у жінок, що вже інфіковані вірусом і мають певні захворювання. Крім того, вони достатньо дорогі для широкого використання в країнах, що розвиваються. Отже, лопінавір - потенційно дешевий засіб, який може усунути папіломавірусну інфекцію на стадії доброякісних та передракових процесів, попереджаючи їх перетворення на рак. Звичайно, мають відбутися наступні етапи досліджень, але перспектива вже намітилася.
Джерело:  http://www.medicalnewstoday.com/releases/272797.php

P.S. До речі, аналогічна історія вже була з противірусним препаратом цидофовір для лікування ВІЛ-інфекції. 1% гель цидофовіру показав перевагу перед плацебо в лікуванні генітальних кондилом та передракових захворювань. Але пройшло 15 років, а його так і не зареєстрували для лікування ПВІ. Напевно, проблеми з безпечністю.

Ефекти імбиру для усунення нудоти і блювоти на ранніх термінах вагітності: мета-аналіз


імбирВикористання імбиру (~ 1 г на день) протягом принаймні 4 днів пов'язане з 5-кратною імовірністю поліпшення таких симптомів, як нудота і блювота на ранніх термінах вагітності. Даний мета-аналіз показує, що імбир є ефективним нефармакологічним засобом для лікування таких проблем.
Джерело: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24390893

Зміни способу життя позитивно впливають на симптоми та гормональні показники при синдромі полікістозних яєчників


СПКЯСиндром полікістозних яєчників (СПКЯ) - достатньо розповсюджене захворювання. Основними симптомами є порушення циклічності менструацій (найчастіше затримки місячних), ознаки підвищеного рівня чоловічих гормонів (вугрі, жирна шкіра, надмірне оволосіння), часто буває зайва вага. Останнім часом багато уваги приділяється можливості значного зменшення симптомів за допомогою дієти і дозованих фізичних вправ. Великий відсоток жінок з СПКЯ мають надлишкову вагу або ожиріння і підвищений рівень інсуліну. Отже, схуднення призводить до нормалізації інсуліну і зменшує решту проявів захворювання. Знизити калорійність раціону можна за рахунок тваринних жирів та вуглеводів (солодощі, випічка та ін.). Між іншим, є інформація про здатність кориці зменшувати резистентність до інсуліну і користь при СПКЯ. Джерело: http://bit.ly/1coESNr

Статистичний аналіз досліджень, проведених з 1966 до 2013 року, показав, що дієта і фізичні навантаження при СПКЯ позитивно впливають на рівні таких гомонів як ФСГ, глобулін, що зв'язує статеві гормони, загальний тестостерон, андростендіон, індекс вільних андрогенів. Це і є підґрунтям для покращення з боку симптомів захворювання. 
Джерело: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24488490

Вплив активного і пасивного куріння на ризик ускладнень під час вагітності


Негативний вплив активного паління під час вагітності ні в кого не викликає сумнівів. А от щоб з'ясувати, наскільки "корисніше" пасивне куріння, дослідники проаналізували 80762 жінок. Отримані наступні результати:
вплив куріння
фото з blogs.bmj.com
- у жінок, які коли-небудь курили протягом репродуктивного віку, було на 44% більше шансів мати мертвонароджену дитину, на 43% більше шансів позаматкової вагітності і на 16% більше імовірність викидня в порівнянні з тими, хто ніколи не палив;
- втім, дослідники виявили, що жікнки, які піддавалися впливу пасивного куріння протягом 10 - 20 років, також мали значно вищий ризик перелічених ускладнень в порівнянні з тими, хто раніше не палив: на 55% вищий ризик мертвонародження, на 61% більше ймовірність позаматкової вагітності і на 17% вищий ризик викидня.
Висновок: всі, хто ще не кинув палити, задумайтесь над тим, що ви шкодите не тільки собі і своїм майбутнім дітям, а й тим, хто вас оточує. 
Джерело: http://bit.ly/1hGQPgp


Що краще для діагностики непрохідності маткових труб: гістеросальпінгосонографія чи гістеросальпінгографія?


Складна термінологія, але що є, то є. Обидві процедури використовуються для перевірки прохідності маткових труб щоб визначити причину неплідності. Сутність методики полягає у введенні в порожнину матки певної  рідини (контраст), яка заповнює та контрастує труби і дозволяє їх побачити за допомогою або рентген-дослідження (гістеросальпінгографія - ГСГ) або ультразвукового дослідження (гістеросальпінгосонографія - соно-ГСГ). Проведено систематичний огляд 28 досліджень з мета-аналізом і з'ясовано, що соно-ГСГ є достовірним методом діагностики непрохідності маткових труб, крім того, в порівнянні з ГСГ, має такі переваги як відсутність іонізуючого випромінювання та ризику алергії на йод (міститься у контрасті для ГСГ). Доплерографія під час соно-ГСГ значно збільшує чутливість та специфічність дослідження. Висновок: враховуючи наявність перелічених переваг, соно-ГСГ повинна замінити ГСГ на початкових етапах обстеження пар зі зниженою фертильністю.

Коментарі

Дописати коментар