Новини про синдром полікістозних яєчників

генетика СПКЯ

Прищі, надмірне оволосіння, затримки місячних, важко схуднути, незважаючи на титанічні зусилля - все це не тільки псує настрій, а є серйозною проблемою для здоров’я.


Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) - один з найпоширеніших ендокринних розладів у жінок репродуктивного віку. Основні прояви - це затримки менструацій, акне, гірсутизм, випадіння волосся, надмірна вага. Часто жінки з цим синдромом не можуть завагітніти через відсутність овуляції. У деяких пацієнток може розвиватися цукровий діабет 2-го типу внаслідок порушення обміну речовин.


Ознаки та симптоми у різних пацієнток можуть відрізнятися. Це було предметом постійних суперечок як науковців, так і практиків. До появи генетичних досліджень діагностика СПКЯ базувалася на думці експертів, які періодично збиралися разом і намагалися досягти консенсусу щодо варіантів цього синдрому. Для чого так заморочуватися? Для того, щоб підібрати максимально ефективне лікування для кожного варіанту. 

генетичне дослідження СПКЯ
journals.plos.org

 І от проведено чергове генетичне дослідження у 893 жінок з СПКЯ. Виявлені дві форми цього синдрому: репродуктивна (21%) і метаболічна (39%). Решта (40%) мали ознаки обох форм. Репродуктивний варіант відрізняється високим рівнем лютеїнізуючого гормону (ЛГ) та глобуліну, що зв’язує статеві гормони і нормальним індексом маси тіла та рівнем інсуліну. Метаболічний варіант характеризується високим індексом маси тіла та рівнем глюкози й інсуліну, а ЛГ і глобулін мають нижчі значення. Якщо простіше, то метаболічна форма СПКЯ - це перелічені вище симптоми плюс зайва вага, а репродуктивна форма - без зайвої ваги.


Що нам дало це дослідження? Воно підтвердило припущення про існування як мінімум двох форм СПКЯ з різними біологічними механізмами. А це в свою чергу обґрунтовує різні підходи до лікування. І тепер у нас є докази, що ми все робимо правильно.


P.S. Для пацієнток з СПКЯ. Генетичні причини синдрому полікістозних яєчників доведені. Це означає, що вилікувати його неможливо. Але є й хороша новина: проблеми зі здоров’ям, які він спричиняє, можна вирішувати.


Посилання на першоджерело активне.

Коментарі