Топ-20 досягнень у гінекології за останні 20 років

Є чудова стаття, яку я хочу залишити тут, щоб повернутися через десять або двадцять років, проаналізувати попередні й додати нові 20 досягнень. Тільки час і практичне застосування можуть довести справжню цінність інновацій.

Регулювання фертильності

1. Гормональна ВМС Мірена - крім забезпечення надійної контрацепції, ця ВМС стала спасінням для багатьох жінок з надмірними менструальними кровотечами.

Мірена
Фото з mirena.com
2. Одностержневий гормональний контрацептивний імплантат (Некспланон) - в Україні поки що не зареєстровано.

3. Левоноргестрел та уліпристал для екстреної контрацепції (Постинор, Ескапел, Двелла) - ці засоби важко недооцінити, навіть враховуючи наявність деяких побічних ефектів.

4.  Медикаментозний аборт.

Інфекції, що передаються статевим шляхом

5. Поява високочутливих тестів ампліфікації нуклеїнових кислот (полімеразна ланцюгова реакція - ПЛР та інші) для діагностики статевих інфекцій - дозволяє отримати більш достовірний результат, ніж раніше.


Профілактика раку шийки матки

6.  Вакцини проти папіломавірусу - потужний потенціал для запобігання раку шийки матки.

7. Обстеження для виявлення папіломавірусу (ВПЛ-тести) - особливу важливість має визначення онкогенних типів цього вірусу. Є дослідження, які доводять, що такі тести можуть суттєво покращити ефективність скринінгу (масового обстеження) на передпухлинні процеси та рак шийки матки.

Менопауза

8. Великі клінічні дослідження, які надали інформацію про ризики гормональної терапії, щоб допомогти лікарям і пацієнткам приймати обґрунтовані рішення щодо вибору лікування симптомів менопаузи.

9. Нові методи терапії, що використовують селективні модулятори рецепторів естрогенів, такі як кон'юговані естрогени в поєднанні з базедоксіфеном та оспеміфеном.

10. Низькі дози пароксетину (антидепресант) вперше схвалено для негормонального лікування припливів.

Хірургічні методи для доброякісних захворювань

11. Малоінвазивна гістеректомія - видалення матки за допомогою лапароскопії. Останніми роками з'явилися ще й операційні роботи.

Робот DaVinci
Робот DaVinci. Фото з royal-gynecologist.com
12.  Малоінвазивні петльові (слінгові) операції для лікування стресового нетримання сечі.

Гінекологічна онкологія

13. Досягнення в лікуванні раку яєчників (препарати платини й таксани для хіміотерапії, метод масивної циторедукції - максимальне видалення пухлинних тканин, внутрішньочеревна хіміотерапія)

14. Краще розуміння молекулярних основ гінекологічного раку, що дозволило більш індивідуально підбирати лікування.

15. Впровадження малоінвазивної й роботизованої хірургії в онкологію.

Спадкова схильність до раку молочних залоз та яєчників

16. Обстеження на мутацію генів BRCA і розробка заходів для жінок-носіїв цієї патології. Тепер відомо, що наявність мутацій генів BRCA1 або BRCA2 пов'язана з високим ризиком спадкового раку молочних залоз та яєчників. Цим аналізом свого часу скористалася Анджеліна Джолі з відомими наслідками.

Репродуктивна ендокринологія і неплідність

17. Інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда в яйцеклітину (як один з етапів екстракорпорального запліднення при чоловічій неплідності). На відео можна побачити сам процес.


18. Перенесення одного ембріона у пацієнтів з хорошим прогнозом при ЕКЗ (щоб запобігти багатоплідній вагітності, яка супроводжується великою кількістю ускладнень).

19. Збереження фертильності у хворих на рак за допомогою заморожування тканини яєчника перед проведенням хіміотерапії або опромінення.

20. Трансплантація матки. Так, і це вже реальність.

Джерело: medscape.com Коментарі й пояснення - мої.

Пов'язані дописи:

Коментарі

  1. "Тільки час і практичне застосування можуть довести справжню цінність інновацій" - головна цитата даного матеріалу.
    Цікаво. Дякую!

    ВідповістиВидалити
  2. Спасибі за відгук, Михайло Всеволодович!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар