Ерозія чи ектопія? Частина 2. Діагностика.

обстеження при ерозії шийки матки

На продовження теми розглянемо наступні питання:
    1. Чому виникає ектопія шийки матки? 
    2. Чи існують якісь характерні симптоми ектопії? 
    3. Які обстеження дійсно необхідні і для чого?
    Причини.
    Не можна не торкнутися причин виникнення ектопії шийки матки, тому що від них буде залежати вибір методу лікування. Ще раз звертаю увагу: неускладнена ектопія у віці до 23 років вважається варіантом норми і підлягає спостереженню. Отже, ектопії потребують лікування тільки після досягнення  зазначеного віку. Щодо причин, то найчастіше це: 
          - запалення
          - травматичні пошкодження шийки матки під час пологів
          - гормональні розлади  
    Існує різновид ектопії травматичного походження, який має назву ектропіон. Це виворіт циліндричного епітелію цервікального каналу на поверхню шийки матки внаслідок розривів під час пологів або інших пошкоджень. В іноземній літературі ектопію будь-якого походження можуть називати ектропіоном, тобто вважають ці терміни синонімами.
    Симптоми.
    Будь-які симптоми при неускладненій ектопії шийки матки відсутні. Тому припустити наявність у себе цієї проблеми за певними ознаками, на жаль, неможливо. Тільки лікар після огляду і обстеження може поставити діагноз "ектопія". В практиці неускладнена ектопія зустрічається рідко. І виходить так, що саме супутні захворювання проявляють себе симптомами. В таких випадках можуть спостерігатися патологічні виділення, біль або контактні кров'яні виділення (після статевого контакту). Ці симптоми найчастіше є ознаками запалення або більш серйозних захворювань, які можуть зустрічатися одночасно з ектопією. Контактні кров'яні виділення - це привід для обов'язкової консультації гінеколога!
    Діагностика.
    Діагностика - це обстеження, які дають змогу не тільки уточнити діагноз, а й правильно спланувати лікування. Крім опитування та звичайного гінекологічного огляду при патології шийки матки, і ектопії в тому числі, використовуються наступні методи обстеження:
    • Цитологічне дослідження (мазок на цитологію, онкоцитологія, Пап-тест) - це мазок, який беруть з поверхні шийки матки і з цервікального каналу  за допомогою спеціальної щіточки для виявлення атипових (патологічних), передпухлинних і  злоякісних клітин. Цей важливий і простий аналіз треба робити регулярно під час профілактичних оглядів і при появі будь-яких захворювань шийки матки. Важливість цитологічного дослідження полягає в тому, що воно виявляє передпухлинні та злоякісні клітини ще до того, як лікар зможе побачити якісь візуальні зміни. Особливо це стосується цервікального каналу, який оглянути взагалі неможливо.  Якщо при ектопії виявляються змінені клітини, то це привід для більш поглибленого обстеження і уточнення супутнього діагнозу, тому що від цього залежатиме вибір лікувальної тактики. При неускладненій ектопії стан клітин повинен бути нормальним. Недоліком цитологічного дослідження є його недостатня достовірність. На це впливає багато чинників: підготовка жінки, якість взяття мазка, якість фарбування та самого дослідження. У нас в країні в рутинній практиці державних медичних установ виконується мазок на онкоцитологію - дешевий і не надто ефективний. У всіх розвинутих країнах світу і в багатьох наших приватних клініках і лабораторіях цитологічні мазки роблять за методом Папаніколау (Пап-тест), що суттєво підвищує достовірність дослідження. Підготовка до цитологічного дослідження передбачає припинення застосування будь-яких вагінальних засобів і промивань за 2 дні до обстеження, відсутність менструації і статевих контактів на протязі доби.
    • Мікроскопія мазка (мазок на флору) - дає інформацію про кількість лейкоцитів (індикатор запалення), склад флори, наявність лактобацил, молочниці та іноді виявляє гонококи і трихомонади, якщо це "свіжа" і нелікована інфекція.
    • Кольпоскопія - огляд поверхні шийки матки мікроскопом зі збільшенням в 5-30 разів. Процедура кольпоскопії безболісна. Під час цього дослідження крім огляду проводяться ще діагностичні тести з 3% оцтовою кислотою та розчином Люголя, які дозволяють побачити приховані зміни та поставити попередній діагноз доброякісного, передпухлинного або злоякісного захворювання. Кольпоскопія дає змогу виявити більшість захворювань шийки матки на початкових стадіях, коли неозброєним оком ще нічого не видно. Це надзвичайно  важливий момент, тому що навіть такі небезпечні хвороби як рак шийки матки, спочатку ніяк себе не проявляють. А коли з'являються симптоми, лікування вже неефективне. Ось чому всі гінекологи завжди радять щорічно проходити профілактичні огляди, незважаючи на відсутність будь-яких скарг. Кольпоскопія не може відповісти на запитання, що відбувається в середині тканин. І якщо її результат  свідчить про підозру на передпухлинну або пухлинну патологію, обов'язково проводиться біопсія з метою уточнення діагнозу. Щодо мене, то я вже давно не уявляю свою практичну діяльність без кольпоскопії.
    • Біопсія - це хірургічне втручання, під час якого отримують шматочок ураженої тканини для дослідження під мікроскопом глибоких шарів шийки матки. Таке дослідження називається гістологічним. Це найдостовірніший метод обстеження серед перелічених. Процедура біопсії практично безболісна, лише деякі жінки відчувають дискомфорт протягом кількох секунд. 
    • Обстеження для виявлення патогенних та умовно-патогенних інфекцій - якщо лікар під час огляду або у результатах обстеження побачив ознаки запалення, це найчастіше свідчить про наявність інфекції. Запалення шийки матки має назву цервіцит. Для того, щоб призначити ефективне лікування запалення, необхідно знати, який саме збудник викликає цей процес. Серед патогенних мікроорганізмів найчастіше виявляються інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ): хламідії, трихомонади, мікоплазми, уреаплазми, вірус простого герпесу,  вірус папіломи людини та ін. На жаль, не завжди вдається виявити конкретний мікроорганізм. В таких випадках лікування базується на  специфічних для деяких інфекцій симптомах. Існує велика кількість методів обстеження на інфекції. Для різних мікроорганізмів вони будуть відрізнятися. Єдине загальне правило: для виявлення ІПСШ досліджують виділення із статевих органів. Аналіз крові на антитіла до збудників інфекцій має допоміжне значення і використовується тільки в окремих випадках.
    • Гормональне обстеження - це обстеження необхідно, коли у жінки є ознаки гормональних розладів або гормонозалежні гінекологічні захворювання. Найчастіші симптоми гормональних негараздів - це порушення менструального циклу, надмірне оволосіння, швидке збільшення ваги, вугрі та ін. Існує два випадки, коли ектопія з'являється в результаті гормональних змін і не потребує лікування - це вагітність і прийом певних гормональних контрацептивів. 
    Отже, з перелічених обстежень, необхідних для встановлення діагнозу ектопії, обов'язковими у всіх випадках є цитологічне дослідження і кольпоскопія. Решта потрібні для правильного планування тактики лікування. Тобто, кожне обстеження дає додаткову інформацію та підвищує достовірність діагностики і, відповідно, якість лікування.
    Наступний допис буде присвячений методам лікування ектопії шийки матки.

    Схожі дописи:

    Коментарі

    1. Шановна Юлія! Дякую за важливу тему. Надайте, будь-ласка відповідь - який відсоток серед причин виникнення ектопії займають травматичні пошкодження шийки матки під час пологів? Які профілактичні заходи існують для запобігання такої травми?

      ВідповістиВидалити
      Відповіді
      1. Спасибі, що торкнулися такої актуальної сторони питання. Частота розривів шийки матки під час пологів складає 5-30% за різними авторами. Їх профілактика полягає в запобіганні та своєчасному лікуванні статевих інфекцій, раціональному веденні пологів, використанні сучасних щадних методів лікування захворювань шийки матки у жінок, що не народжували.

        Видалити

    Дописати коментар