Ерозія чи ектопія? Частина 1.

Сьогоднішній допис публікую на замовлення читачів. Вибір теми виявився невипадковим. Дійсно, в практиці гінеколога ерозія шийки матки - це діагноз, який зустрічається досить часто. Багато хто з жінок чув фразу: "У вас ерозія. Треба припікати." Спробуємо розібратися, чи дійсно ця хвороба така небезпечна. Хочу зауважити, що актуальність даної проблеми полягає не тільки в кількості випадків захворювання, а й у суперечливості термінології та неоднозначності поглядів на тактику лікування. Така неузгодженість виникла у зв'язку з появою результатів нових досліджень і сучасної апаратури.

Справа в тому, що до впровадження кольпоскопії (спосіб обстеження поверхні шийки матки за допомогою мікроскопа) лікар під час огляду бачив тільки червону пляму на шийці матки. Саме цей симптом і назвали для зручності ерозією в якості попереднього діагнозу, який вимагав уточнення. Але така картина могла мати місце при різних захворюваннях. Це могли бути запалення, справжня ерозія, ектопія, дисплазія і навіть рак. І тільки біопсія в більшості випадків могла встановити точний діагноз. А біопсія - це вже хірургічне втручання, під час якого проводиться вилучення шматочка ураженої тканини для дослідження під мікроскопом глибоких шарів шийки матки. З появою кольпоскопії у лікаря тепер є можливість з певною ймовірністю відрізнити ектопію від інших хвороб, не використовуючи біопсію.

Отже, термін "ерозія" є застарілим і в сучасній гінекології використовується все рідше, зазвичай, коли немає можливості зробити кольпоскопію або до її проведення. Коли кажуть "ерозія", в переважній більшості випадків мають на увазі "ектопію". Але на цьому плутанина з назвами не закінчується. Існує ще і справжня ерозія. На щастя, вона зустрічається рідко. Ектопія та справжня ерозія - це доброякісні захворювання шийки матки.  

Тепер час розібратися в сутності патологічних процесів, а саме: що таке ектопія і що таке справжня ерозія. Для цього потрібно знати будову шийки матки і що повинно бути в нормі. Завжди треба пам'ятати, що стан жіночої статевої системи залежить від віку. В різні вікові періоди є свої особливості. І те, що є нормою в одному віці, може виявитися патологією в іншому. 

шийка матки

Шийка матки - це м'язовий орган циліндричної форми, який є продовженням матки. В середині шийки знаходиться цервікальний канал, що з'єднує порожнину матки з піхвою. В ідеальному варіанті зовнішня поверхня шийки матки покрита багатошаровим пласким епітелієм, котрий має рожевий колір. А цервікальний канал зсередини  вистелений однорядним циліндричним епітелієм, що має червоний колір. Епітелій - це шар клітин, який вистилає всі органи. Місце, де багатошаровий епітелій переходить у циліндричний, називається зоною стику. Це нормальний стан шийки матки і його можна побачити на малюнку. Зона стику (друга назва - зона трансформації) - це найважливіше місце на шийці матки. Саме тут відбувається інтенсивне ділення клітин і будь-які патогенні фактори найчастіше викликають захворювання у цій зоні.

зона трансформації шийки матки
Зона трансформації шийки матки
Адаптовано з medscape.com
Ектопія - це зсув циліндричного епітелію з цервікального каналу на зовнішню поверхню шийки матки. Внаслідок того, що циліндричний епітелій має червоний колір, ектопія виглядає як червона пляма круглої форми на рожевому фоні. Раніше ектопію вважали захворюванням у будь якому випадку. Зараз погляди на це явище змінилися. Для дівчат і молодих жінок віком до 23 років ектопія - це варіант норми, який не потребує лікування. Ектопія в таких випадках називається вродженою або фізіологічною. З віком циліндричний епітелій поступово зміщується в середину цервікального каналу і після 40 років зону стику в більшості випадків вже не видно.

Справжня ерозія - це коли на поверхні шийки матки з будь яких причин відсутній епітелій, тобто це ранка або садно. Таке може статися внаслідок механічної травми, запалення. Справжні ерозії швидко загоюються після відповідного лікування.

Питання діагностики та лікування ектопії шийки матки розглянемо у наступній публікації.

Схожі дописи:

Коментарі